No i obiektyw już mam w łapie. Ależ wcześnie przyszły święta w tym roku... ;)
Wersja do druku
No i obiektyw już mam w łapie. Ależ wcześnie przyszły święta w tym roku... ;)
MediaExpert maja w ofercie X-E1 z 18-55 za 4859PLN
http://www.mediaexpert.pl/szukaj/?q=...ctTag_ME12A6PL
Pozdrawiam
a mi dane było dziś bawić się wszystkimi fujikami z serii X. Obiektywami też pożąglowałem ale najczęściej 18-55 oraz 35 (solidnie wykonana, zimny metal) z tą stałką + światło + 23.6 x 15.6 mm to można czarować artystycznie. Zawsze mnie z lekka irytuje ten AF, ale jak trzymam w łapie X-E1 to nie chce się odemnie odkleić. Jak ktoś napisał, ten aparat albo sie kocha albo nienawidzi. Tylko jakby AF był na poziomie nexa 5r to by był miód (ale czy można mieć wszystko? Chyba, że poprawią to kiedyś w kolejnym firmware. Mimo, że tylko góra i dół są z aluminium(?!), to wrażenie solidności pozostaje. To samo z x100 ( a ten to totalna padaka z AF). Ale będzie lepiej x200 już niebawem ;)
Garść świeżych spostrzeżeń:
- z kartą 45 MB/s aparat działa nieco szybciej, krócej czeka się na wyświetleniu podglądu zdjęcia;
- AF w 35-tce na pewno nie jest wolniejszy, niż w zoomie, a wydaje mi się nawet szybszy. Jest trochę głośniejszy i czuć wibracje podczas jego pracy, zaś zoom jest bezszelestny i może to daje złudzenie wolniejszego działania stałki;
- jestem pozytywnie zaskoczony czułością AF w bardzo słabym świetle z tą 35-tką, nawet bez lampki doświetlającej - nadal się czasami wykłada, ale w większości przypadków łapie ostrość bez problemu tam, gdzie Canon nie daje rady albo potrzebuje na to więcej czasu;
- obraz w wizjerze z 35-tką wyraźnie mniej skacze.
No prosze, czyli zupełnie inna opinia od tych co można przeczytać na innych forach, gdzie twierdzą, że 35ka jest najwlniejsza. Ciekawy jestem Twojej opinii na temat obrazka jaki można uzyskać z tego szkiełka w porównaniu z zoomem.