Przy sztucznym oświetleniu balans bieli należy ustawić ręcznie - jeśli nie na białą kartę, to wybrać jedno ze zdefiniowanych ustawień. Jeszcze się nie spotkałem z aparatem, który dobrze ustawia balans bieli w takich warunkach na AWB.
Wersja do druku
Przy sztucznym oświetleniu balans bieli należy ustawić ręcznie - jeśli nie na białą kartę, to wybrać jedno ze zdefiniowanych ustawień. Jeszcze się nie spotkałem z aparatem, który dobrze ustawia balans bieli w takich warunkach na AWB.
U mnie efekt jest widoczny od razu na LCD, jak i na zrobionym zdjęciu, ale to normalne przy takim oświetleniu.
Robię zdjęcia w RAWach i potem sobie WB koryguję już na komputerze.
więc jeśli kolega RadioErewan to czyta i jest w posiadaniu takiej wiedzy to ja chętnie bym ją zgłębił :)
no właśnie rzecz polega na tym, że na LCD nasycenie kolorów jest złe (bez względu na to czy jest to LV czy poprostu przeglądamy zrobione już zdjęcia) gdy przeglądamy zdjęcia na komputerze - lub w LCD innego aparatu -nasycenie jest dobre :|
podobny problem opisuje autor - posiadacz e-30 - tego wątku
i
jeśli ktoś z posiadaczy e-p1 byłby skłonny sprawdzić czy na jego wyświetlaczu występują zaobserwowane przeze mnie różnice (w porównaniu do faktycznego nasycenia kolorów zdjęcia) chętnie prześle zdjęcie, na którym zaobserwowałem ten problem
ze względu na fakt, że rzeczywiście nie znam jeszcze dobrze aparatu nie wykluczam takiej możliwości nie wiem jednak co mogłoby ewentualnie powodować takie zachowanie aparatu
To może wklej sample - być może po samplu dojdziemy czy jest właczony jakiś filtr.
oryginał z e-p1 - wybaczcie, że nieostre robiłem z ręki
różnica między e-p1 a monitorem - strzelona z głupka, która wprawdzie nie oddaje pod względem kolorystyki stanu faktycznego ale pokazuje dysonans
Wybacz może trochę tego CS4 nadinterpretowałem-
miałem dzisiaj trochę problem z jednym z kolegów, i przez to dużo nerwów,
a teraz w temacie nieszczęsnej E-P1 jak możesz to wyświetl na LCD funkcję korekcji wyświetlacza, zrób fotę i wstaw, zobaczymy co masz ustawione i co w ogóle można ustawić, wtedy bez nerwów może coś wymyślimy.