Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
dla onanisty sprzętowego d40 czy d60 z 50/1.8 nawet bez AF będzie o niebo lepszy od E-30 z ZD50, bo szumy będą mniejsze, DR lepsze...
Czyli jak ktoś chce mieć większy DR i mniejsze szumy to jest onanistą sprzętowym? Wychodzi na to, że prawdziwy świadomy fotograf zapewne chce mieć mały DR i dużo szumu, więc pewnie wybiera najgorszy możliwy pod tym względem sprzęt na rynku. Ciekawa filozofia :D
No to jeszcze chwile i będzie można zamknąć ten wątek...
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
50mm 1.4 to w przeliczeniu na 4/3 > 25mm f1.0 - zbyt płytka GO...
Eeee.. nie jest tak zle... na dystans 2 metrow to dla 25mm i f/1 GO rozciaga sie w zakresie 1.91 do 2.1m wiec nie tak zle.
Dla ogniskowej 50mm wszak jest juz gorzej... obszar GO to jakies 5 cm wiec gorzej.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
50mm 1.4 to w przeliczeniu na 4/3 > 25mm f1.0 - zbyt płytka GO...
Nie 1.0 ale 0.7.
0,7? -zawsze myślałem że 2 x jaśniej od f1.4 to f1.0 ale cały czas się uczę...
nnno tak to pełna klata będzie.. -a więc 2 kroki przysłony mają*wpływ na GO.
i tak...
nie ma szans = moja modelka jest pulchna więc nie mieści się w GO (a także w paru innych rzeczach) a w nadłuższym pomieszczeniu w mieszkaniu (korytarz) stoi przykręcony do ściany wieszak. Dlatego po dogłębnym przeanalizowaniu moich potrzeb zdecyduję się*na 50 f1.8
No chyba żebym ja stał*za wieszakiem , otworzy się*drzwi z łazienki a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
No i dobrze myślałeś. Ale jak już chcesz mieć taką samą GO, to musisz mieć 4 razy jaśniej w 4/3 w porównaniu do FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
No to jeszcze chwile i będzie można zamknąć ten wątek...
autocenzura bo mnie znowu będziecie na PW krytykować
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
nnno tak to pełna klata będzie.. -a więc 2 kroki przysłony mają*wpływ na GO.
i tak...
nie ma szans = moja modelka jest pulchna więc nie mieści się w GO (a także w paru innzch rzeczach) a w nadłuższym pomieszczeniu w mieszkaniu (korytarz) stoi przykręcony do ściany wieszak. Dlatego po dogłębnym przeanalizowaniu moich potrzeb zdecyduję się*na 50 f1.8
No chyba żebym ja stał*za wieszakiem , otworzy się*drzwi z łazienki a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?
No dobra, ale zawsze mozesz takie 1.4 przymknac do 1.8 :)
I byc moze takie 1.4 przymkniete do 1.8 bedzie ostrzejsze niz samo 1.8 na pelnej dziurze...
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?
Kurde.Nie masz jej wbudowana w sciane(nie muszle)??Ja mam.Lekko tylko wystaja przyciski.I tym sposobem juz nie mam mozliwosci zostania artysta.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde.Nie masz jej wbudowana w sciane(nie muszle)??Ja mam.Lekko tylko wystaja przyciski.I tym sposobem juz nie mam mozliwosci zostania artysta.
Zyskujesz za to przynajmniej kawałek w miarę czystego tła.