Piórolotki mnie urzekły a fruczak zaciekawił.... dla takich zdjęć warto się przyzwyczaić do nowego forum ;-)
czekam na kolejne piękne zdjęcia :-)
Wersja do druku
Piórolotki mnie urzekły a fruczak zaciekawił.... dla takich zdjęć warto się przyzwyczaić do nowego forum ;-)
czekam na kolejne piękne zdjęcia :-)
Dziękuję Wam bardzo za tyle pozytywnych wpisów. Dziś kolejne ćmy
360 Gandaritis pyraliata – Nacinek wypłowiak
Załącznik 182611
361 Gandaritis pyraliata – Nacinek wypłowiak
Załącznik 182610
362 Anania lancealis
Załącznik 182609
363 Sitochroa verticalis
Załącznik 182612
Nie wiem, czy te ćmy nie są piękniejsze od motyli. Kolory łagodniejsze, nie tak agresywne jak u motyla. A robota Roberta przednia :)
Ech, są ćmy przepiękne...(Pawica grabówka, zmrocznik pazik, Agatówka łobodnica, i wiele, wiele innych) tylko nie łatwo je znaleźć... niestety...
Czy rzadkie, ogólnie ćmy aktywne nocą niełatwo trafić za dnia, często sypiają wysoko w drzewach. Niektóre można trafić w trawach czy krzewach, na terenach które póki co mam blisko do częstszego focenia jak dotąd nie udało mi się trafić na tak ciekawe i jednak mniej pospolite gatunki. Do tego np. Pawica grabówka to motyl żyjący zaledwie kilka dni, rzadziej dłużej niż 10 (częściej u samic) â spowodowane jest to tym, iż motyle mają uwstecznioną ssawkę (czyli po prostu jej nie posiadają) i są zdane tylko na zapasy tłuszczu, jakie zgromadziły jako gąsienice. Nie żyje w miastach (lubi czyste nie zanieczyszczone środowisko)
Kolejne
364Plamiec nabuczak (Lomaspilis marginata)
Załącznik 182685
365 Wlagina rdestniak (timandra comae) samiec
Załącznik 182686
366 Wlagina rdestniak (timandra comae) samica
Załącznik 182687
367 Wlagina rdestniak (timandra comae) samica
Załącznik 182688
O, ćmy i motylki są zawsze śliczne !!! :mrgreen:
ten ostatni ma wyjątkowo nieprzyjemny wyraz twarzy...