Bardziej podobała mi się wersja pierwsza, chociaż zdjęcie to jakoś mi nie leży.
Drugie i z rowerzystką b. fajne:)
Wersja do druku
Pewnie i zdjęcia byłyby lepsze :-P
Ale lepsze są przejścia tonalne w chmurach i nie jest taka ciepła :)
Zaproponuj swoją wersję, nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
No i tu jest pies ... (jaka rasa? :-P)
Czy nie podoba się bo marne technicznie czy tematyka nieciekawa? Może ciekawa ale inni pokazują to lepiej a może od autora oczekuje się zupełnie czegoś innego :-P
Jak nie ma komentarzy, można się tylko domyślać
Szukałem w pamięci krzewów pełnych kwiatów a to raczej pojedyncze kwiaty, dlatego nie zwróciłem na nie uwagi :oops:
Właśnie tu jest problem. Nie podoba mi się bo uważam, że jest marne, czy tematyka mnie kompletnie nie interesuje? W obu przypadkach efekt jest ten sam- brak komentarza.
Myślę, że nie możemy wymagać komentowania zdjęć z obszaru, który widza zupełnie nie interesuje, ale to akurat nie problem - na Forum jest wielu użytkowników o różnych zainteresowaniach i zawsze znajdą się osoby, które podzielają nasze gusta. Jednak w takim miejscu można by oczekiwać krytki tam, gdzie może ona coś wnieść i pomóc autorowi w rozwoju. A mam wrażenie, że Forumowicze unikają tego, tak jakby nie chcieli sobie nawzajem sprawić przykrości.
Ostatnia wrzuta bardzo fajna. Mnie najbardziej podoba się rowerzysta na tle góry. Pozdrawiam.
Uwielbiam góry. To zdjęcie jest naprawdę piękne.
Może taka wersja
oryginał Załącznik 122461 i grzebnięte Załącznik 122460
Poprawione bardziej mi się podoba choć ja bym nie ocieplał tego zdjęcia.
Bodzipowa wersja lepsza w mojej ocenie.
Ochłodziłem o tyle ile poprzednio ociepliłem.
poprzednie Załącznik 122496 teraz ochłodzone do oryginału Załącznik 122495
A poprzednio było:
Załącznik 122497 Załącznik 122498
Na koniec na warstwach przyciemniłem środek, ponieważ wydawał się za jasny w stosunku do całości. Wiem, że tam akurat padało światło, więc tylko ciut przyciemniłem.
Moim skromnym zdaniem ocieplenie wydobywa głębię chmur.
Widzę, że użyłeś tu filtr/skrypt FX-Foundry > Color > Tone Mapping.
1. Chciałem sprawdzić jaki daje efekt (ja go nie mam). Znalazłem na http://registry.gimp.org/node/4562, ściągnąłem ale zainstalował mi się w Script Fu > Enhance > Tone Mapping. Niestaty nie chce działać:2. Jak działa ten Twój i skąd można go ściągnąć?Cytat:
Błąd podczas wykonywania script-fu-tone-mapping:
Error: ( : 1) not enough arguments
PS
Twoja wersja bardziej "soczysta" od mojej- podoba mi się :D
Myślę, ze nadmiernie generalizujesz...
Nie mam problemu z komentowaniem, raczej jest problem z dobrą ciekawą obróbką "pochmurnych" zdjęć. Taką by zaciekawiła oglądających. Tak by pokonać tę granicę kolejnego szarego zdjęcia,a obróbką wydobyć jego niewątpliwe zalety, coś na wzór obróbki Bodzip"a
Raz wyszło, że Linux "lepszy" :mrgreen:
dobra, żart
Wydarłem ten plik z podkatalogu /scripts.
Tu go masz -->> https://dl.dropboxusercontent.com/u/...onemapping.scm
Ale, skonfundowany, że Tobie nie działa (kompatybilność wersji ?) - wyedytuj i zmień wpis; ...
Na pewno masz zainstalowany GMIC, jak nie to zainstaluj. Ta wersja tone-mapping jest lepsza, możesz nawet HDR-a zrobić. Ta wersja, nawiasem mówiąc teraz odkryta jest kapitalna :)
Załącznik 122513
Bodzip świetnie :)
Jest, działa, chociaż zainstalował się w innym miejscu niż u Ciebie: FX-Foundry > Photo > Effects > Tone Mapping
G'MIC mam zainstalowany ale nie próbowałem wcześniel tego Tone Mapping'u. Teraz spróbowałem i mam mieszane odczucia. Dużo może ale łatwo przedobrzyć.
Znalazłem w międzyczasie coś innego: Advanced Tone Mapping
Wydaje się być najprzyjaźniejszy w obsłudze. Pobawiłem się moim zdjęciem:
stare
1362Załącznik 1225241362bZałącznik 122525
nowe,
z użyciem ATM, 1362cZałącznik 122523ATM i kolory na warstwach, 1362dZałącznik 122527
Delikatnie z nim i tylko na okreslonych warstwach.Tu w tym zdjeciu widze ich 4 a nawet 5 ,okresl kazda inaczej i bedzie malina.
Mirek- zaproponuj coś. Ja już mam oczopląs od tego poprawiania :grin:
Najbardziej jak dla mnie to wersja 1362c.
Zastanawiam się jak można używać narzędzie, które ma kilka suwaków i zmieniając ich położenie nie widać efektu od razu na zdjęciu. To tak trochę w ciemno na chybił trafił bo efekt widoczny dopiero po zastosowaniu. Przyjaznym bym tego nie nazwał albo o czymś nie wiem i jakiś podgląd jest.
Ja też nie nazwałem tego przyjaznym :D
Zgadzam się, że brak podglądu jest sporym utrudnieniem ale na ustawieniach domyślnych są niezłe efekty. Potem to już tylko kolejne próby. Każda próba jest zapisywana jako nowa warstwa. W jej nazwie zapisane są ustawienia, można więc porównać, ew. skorygować i wybrać tę właściwą.
W porównaniu z Tone Mapping w G'MIC-u jest jednak przyjaźniejszy.
A co ja biedny nieszczesny moge proponowac.Ale z posta 5292 co Bodzio opisal jako orginal przeprawilem te foto na moja malownke.
I tak mnie wyszloZałącznik 122538.Mnie tam te chmury fascynuja
Mirek54, presadziłeś
Spokojnie, Mirek jaja robi :D
Pokazał co można zrobić, a jeszcze aby zjadliwe było.
Heńku, Twój ból jest taki, że nie robiłeś zdjęć krajobrazowych, a raczej geometryczne. W tych nikt Ci nie dorówna. Krótko - w architekturze jesteś profesorem, choć fazi zrobił już doktorat :mrgreen:
Zrobiliśmy kilka świetnych postów na przykładzie jednego zdjęcia. I to jest właściwa droga - zdjęcie więcej ci pokaże niż najdłuższe ględzenie o matrycach :-P
Tyle już wersji było to jeszcze jedną dorzucę. Też nieco przesadzoną:) Głównie w Perfect Effects 8 obrobione.
Załącznik 122568
Też ładnie, jaki filtr?
Jeszcze jedno pochmurne:
Załącznik 122626
Heniu nie bij, tak pokombinowałem. :oops:
Filtrów kilka było użytych. Adjustable Gradient/Detail ; Dynamic Contrast/Natural ; Sharpening/Fix Focus. Każdy na oddzielnej warstwie. Po zastosowaniu jednego filtru znakiem + dodajesz następną warstwę i następny filtr. Tych filtrów nie używałem na 100% tylko suwakiem Layer Opacity najczęściej zmniejszałem "siłę" danego filtru. Górny suwak Master Opacity działa jednocześnie na wszystkie warstwy ale tego nie ruszałem.
Napisałem:
ale to jest moje zdanie i nie znaczy, że nie ma amatorów takich "przegiętych" zdjęć :D
---------- Post dodany o 00:14 ---------- Poprzedni post był o 00:06 ----------
Trochę jaśniejsza i gładsza w chmurach od mojej. Nawiązując do zacytowanej granicy, jesteś tuż przed nią :)
Też tak często mam- jak mi się jakieś zdjęcie spodoba, muszę w nim pogrzebać, żeby sprawdzić czy można jeszcze coś z niego "wyciągnąć" :grin: