Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Na twoim miejscu zgłosiłbym się do Olympusa. Był problem również z obiektywem więc można prosić w związku z podwójna wtopą o sprzęt zastępczy na czas naprawy.
Rozmawiałam wczoraj z panią Emilią na infolinii i po konsultacji powiedziała, żebym odesłała korpus, będzie wymieniona obudowa lub cały aparat. Co do zadośćuczynienia, to zaproponowano mi 20-procentową zniżkę w sklepie. Tyle dobrze, że nie ma problemu ze strony producenta.
https://www.dropbox.com/sh/m1nezemcm...fauREiYf0OU3Qa
Kilka fotek z OM-D M10+40-150+20 1.7 i fotospaceru organizowanego przez...konkurencję;)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
będzie wymieniona obudowa lub cały aparat
I to jest bardzo dobra informacja. Odsyłasz razem z tym nieszczęsnym obiektywem?
Fajnie, że serwis działa przewidywalnie i dba o klienta, szkoda tylko, że takie rzeczy się zdarzają. Czy to pierwszy taki przypadek czy ktoś na forum już miał takie problemy z jakością obudowy?
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
...
Fajnie, że serwis działa przewidywalnie i dba o klienta, szkoda tylko, że takie rzeczy się zdarzają. ...
Fajnie to jest, jak człowiek nie ma pojęcia jak działa serwis, bo nie musi tam bywać :) W olkowym może jest i fajnie, ale stanowczo za często trzeba się z nimi ostatnio spotykać. Jeśli dobrze kojarzę, to kilka miesięcy temu realnasty miała problemy z wyzwoleniem lampy z powodu awarii korpusu. Podziwiam przywiązanie do marki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
I to jest bardzo dobra informacja. Odsyłasz razem z tym nieszczęsnym obiektywem?
Tu jeszcze nie mam pewności, bo cały czas nie jestem przekonana, czy obiektyw działa prawidłowo. A co do serwisu, to mam nadzieję, że się nie rozmyślą...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Fajnie to jest, jak człowiek nie ma pojęcia jak działa serwis, bo nie musi tam bywać :) W olkowym może jest i fajnie, ale stanowczo za często trzeba się z nimi ostatnio spotykać. Jeśli dobrze kojarzę, to kilka miesięcy temu realnasty miała problemy z wyzwoleniem lampy z powodu awarii korpusu. Podziwiam przywiązanie do marki ;)
Pero, pero, bilans musi wyjść na zero. Olek musiał sobie zrównoważyć jakość matrycy gorszej jakości obiektywami i korpusami :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Przyznam, że to już będzie trzeci mój kontakt z serwisem w ciągu kilku miesięcy. Trochę to osłabia moją sympatię do marki, ale w zasadzie nie mam gwarancji, że u innych jest lepiej, a swojego mikrusa kocham szczerze.
Doszły do mnie chińskie "zakupy":
W niedługim czasie powinienem wrzucić jakieś spostrzeżenia i zdjęcia.
Tak na szybko:
- filtr podczerwieni wydaje się solidny ale OM-D M10 bez modyfikacji chyba nie ma tu za bardzo czego szukać...
- filtr FADER- solidnie wykonany...ale chyba trafiła mi się źle złożona sztuka. Na połowie skali jest MAX przyciemnienie a w MAX przyciemnieniu...średnie. Dodatkowo filtr produkuje w krańcowym położeniu(największe ściemnienie) tragiczny zafarb- może związku z tym, że to połączone polary a może to już powyżej ND400 i tak to wygląda w każdym egzemplarzu?
- adapter PK-m4/3. Wykonany bardzo solidnie i działa w pełni poprawnie. Podpięty Pentax 50 1.7. Na razie wykonałem krótkie testy i wydaje się być ostry już od 2.5. Na 1.7 mydełko. Dodatkowo ostrzy się wyśmienicie korzystając z Focus Peaking.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
- filtr FADER- solidnie wykonany...ale chyba trafiła mi się źle złożona sztuka. Na połowie skali jest MAX przyciemnienie a w MAX przyciemnieniu...średnie. Dodatkowo filtr produkuje w krańcowym położeniu(największe ściemnienie) tragiczny zafarb- może związku z tym, że to połączone polary a może to już powyżej ND400 i tak to wygląda w każdym egzemplarzu?
W zwiążku z tym, że połączone polary. Gdzieś tak z 10 lat temu sam składałem taki filtr z dwóch połączonych filtrów polaryzacyjnych (aby działało co najmniej jeden musi być liniowy) i też przy najwiekszych tłumieniach wchodził brzydki zafarb.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Podpięty Pentax 50 1.7. Na razie wykonałem krótkie testy i wydaje się być ostry już od 2.5. Na 1.7 mydełko. Dodatkowo ostrzy się wyśmienicie korzystając z Focus Peaking.
Peaking imho nie działa za dobrze z jasnymi szkłami, podświetla krawędzie nieco poza akceptowalną ostrością wynikającą z GO.
SMC-M 50/1.7 był minimalnie ostrzejszy od OM 50/1.8, który jest akceptowalny na pełnym otworze z E-M10, oczywiście nie na brzegach..