w G1 wstępne naciśnięcie spustu migawki ( w każdej chwili)wyłącza powiększenie- wraca pełen kadr.
Wersja do druku
w G1 wstępne naciśnięcie spustu migawki ( w każdej chwili)wyłącza powiększenie- wraca pełen kadr.
tak, tyle że działa to sprawnie jedynie w trybie "MF", a mi chodzi o "S-AF+MF" w którym muszę odczekać te 10 sekund po merdaniu obiektywem, aby otrzymać podgląd na całą scenę, co jest nieco upierliwe. Naciśnięcie spustu powoduje ponowne ustawienie ostrości przez automat.
Wystarczyło by mi aby e-p1 odczekał max 5 sekund na powrót do ogólnego widoku, po zakończeniu ręcznego ostrzenia. Grzebię w menu i manualu i niczego takiego do tej pory nie znalazłem :-(
Spróbuj w menu wyłączyć priorytet ostrości - wtedy nie powinien poprawiać tego co ustawiłeś i przciśniecie spustu powinno kończyć powiększenie .
Zawsze też możesz, w pewnych sytuacjach wyłączyć automatyczne(powiększenie) wsponaganie ostrości i ostrzyć ręcznie z powiększeniem wymuszonym.
http://www.youtube.com/watch?v=1_1RpCLLqlA Jeśli wybrałem ostrość na cały "plaster miodu" (wszystkie cele) a nie na jeden pojedyńczy "kwadracik" kadru ... Hmm... Jak jeden powiększony fragment "do"ostrzę to innych nie. No chyba, że ktoś w E-P1 znajdzie coś i na to.
Pozdrawiam.
Outsider,
w Panasie naciskasz spust migawiki do polowy. W E-P1 naciskasz przycisk 'OK'.
Podpialem manualne szklo do E-P1, ktory mam tymczasowo, zeby to sprawdzic :-)
PS: dopiero zauwazylem (ze wzgledu na lamanie strony), ze juz pare osob cos powiedzialo w temacie. W ten sposob dowiedzialem sie, ze powiekszenie w E-P1 - o ile dobrze rozumiem - jest obslugiwane inaczej w doostrzaniu, a inaczej w trybie ostrzenia manualnego?
Zapodałem i ja tryb M, manualny i S-AF+MF. Przy ostrzeniu na "Wszystkie cele" - co akurat preferuję, wyskakuje losowy (nie zawsze kontrastowy !) obszar-kwadracik. I podług niego trza ostrzyć. Jeszcze dosprawdzam. Chyba jeszcze sokole oko, jakaś przytwierdzana lupka do LCD + okular w oku, jeśli dałoby to Wam choćby ze 2% mniej nieostrych zdjęć. Ale to już jak ktoś uważa.
Dla ułatwienia działania w terenie (jestem, w zapędach - i dla Przyjemności bycia tam gdzie pięknie - , jedynie "pejzażystą" - inne zdjęcia pstrykam , ale już bez takiego serca <przyłożenia> ) ustawiam - ostatnio - na pokrętło A - priorytet przysłony - wyznaczony podług testów ostrości na np slrgear.com i własnego sprawdzenia. (trza zobaczyć jeszcze ustawienia IS 1 wg inaczej ustawianych ogniskowych - to wydłużałoby czas pstryku znacznie) Dziś po"do"ostrzałem w trybie S-AF +MF , albo odczekiwałem z ręki cierpliwiej niż zwykle i wyniki OK ;) (- wszystko ostre.) Nie to co wyjątkowy shot z Grand Canyon 1 mpxlówką; ale zawsze ...
Witam
Zamierzm kupić E-P1 , i znalazłem ofertę Euro-Agd - komplet (14-42 + 17 +body za 3280zl
Może ktoś z kolegów zna ceny i odniesie się do tej z Euro.
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka.bhtml
Pozdrawiam
Cena spoko, ja za tyle kupilem E-P1 z 17/2.8. Jednak, gdy nie masz cisnienia to wstrzymaj sie do premiery w sklepach E-P2, E-P1 powinno staniec. Dodatkowo zalapujesz sie na darmowa lapme FL-14 do EP-1, wiec wychodzi wogole rewelacyjnie.