Tak trzymaj - ja też tak mam, grunt to się za bardzo nie podniecać tym co się robi, bo to żle wpływa na zdrowie, i samopoczucie :roll: :grin:.Tudzież inne przypadłości :grin:.
Powodzenia.
Wersja do druku
Tak trzymaj - ja też tak mam, grunt to się za bardzo nie podniecać tym co się robi, bo to żle wpływa na zdrowie, i samopoczucie :roll: :grin:.Tudzież inne przypadłości :grin:.
Powodzenia.
Wow, jest i kolorowo i klimatycznie i zblizeniowo :lol:
Rewelacja!
Janeczek - dopiero ochlonalem, weekend zlecial jak...
Wrzesien 2010
G1, 7-14mm @ 14mm
G1, 7-14mm @ 7mm
G1, 45mm f/2.8 @ 5.6
3cie leży mi jak diabli. Zresztą pozostałe też. Ech spełniasz moje marzenie o podróży i fotkach z US&A... :)
---------- Post dodany o 09:41 ---------- Poprzedni post był o 09:14 ----------
Taki tam, zwykły pseudo hdr z jednego zdjęcia przemielelony przez sns hdr lite..
Jerry_R czy można wiedzieć czym dociągasz zdjęcia? Bo np kolorystyka nijak mi nie pasuje do puszki panasonic? jakieś filtry może?
Zdjęcia rewelacyjne!
dorzucę jeszcze jedną panoramke, ujęcie z tego miejsca już wprawdzie było ale właściwie w drugą stronę :) próbowałem też coś z kompensacją ekspozycji ale chyba nie do końca mi wyszło. Oczywiście PEN pierwszy + mZD14-42
Załącznik 67918
To masz taki przepis na szybko. Panorama z łapy.
Robisz tylko dwa zdjęcia. Ale najpierw kierujesz aparat na miejsce gdzie ma być środek panoramy. Odczytujesz jakie parametry zaproponował Ci aparat. Przekręcasz kółko na "M" i takie właśnie ustawiasz.
Potem robisz jedno zdjęcie na lewo od tego "środkowego" punktu, i drugie na prawo.
Zdjęcia powinny się pokrywać w środkowym obszarze min. w 30 %.
Potem podajesz na tacy te zdjęcia Huginowi, lub jakiemuś innemu programowi do panoram i czekasz. Złożył, się cieszysz, stawiasz piwo.
A teraz marsz na podwórko i robić :mrgreen: :lol:
Już bardziej łopatologicznie chyba nie mogłeś mi wytłumaczyć. Dziękuję. ;) Zawsze mi się panoramy podobały, ale co się zabieralem do sklejania to kończyło się na nerwicy i piwie dla spokojnosci.. ;) Ale to było parę lat temu. OK hugin się instaluje. Dzięki.
---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post był o 16:51 ----------
No i wyjdę na jakiegoś gupka, ale na razie nie ogarniam co i jak w tym hjudżinie. :( Ale ściągnąłem jakiś Microsoft ICE i teraz tylko statyw w rękę i coś wykombinuję. :)
---------- Post dodany o 19:38 ---------- Poprzedni post był o 18:26 ----------
Jako, że panoramki już dziś nie popełnię (ale może jutro lub pojutrze o świcie ;) ) to wrzucam jeszcze jeden wschód-pstryk. Mam nadzieję, że jeszcze ten jeden wytrzymacie. ;)
pamaru Nie zrażaj się do Hugina. Jest naprawdę dobry :) i wcale nie jest trudny choć ma taką opinię. Mnie też na początek poraził i przeraził ale dwie próby a potem poszło :) Jak wrzucisz zdjęcia (asystent) i podasz cropfactor to dalej idzie automatem. Jak wstępnie posklejasz fotki to sobie możesz włączyć taki fajny tryb podglądu na żywo i można sobie sporo podopasowywać na czuja. Można też przeczytać instrukcję obsługi i wiedzieć co i jak w zakładkach poustawiać żeby było "profesjonalnie" ale ja się bez tego obywam :)
A ze statywem to musisz uważać żeby kręcić wokół punktu nodalnego. Ja sobie do tego celu tak statyw stiuningowałem https://forum.olympusclub.pl/threads...9-do-panoramek
pozdrawiam i życzę powodzenia
Widziałem wcześniej już twoją przeróbkę statywu i kto wie, może i swój też tak przerobię. O punkcie nodalnym pamiętam, więc coś już tam wiem. Ano, aby do pierwszej panoramki. ;)