Na kocich nieżle się uśmiałem.
A portety studyjne, fajnie to wychodzi.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Na kocich nieżle się uśmiałem.
A portety studyjne, fajnie to wychodzi.
Pozdrawiam
Cieszę się, że moje portrety zaczynają się podobać. Nakupowałem książek, czytam, ćwiczę i poddaję próby ocenie.
Jeszcze raz przypomnę - walcie jak w bęben jeśli zobaczycie coś, co mi umknęło, a jest nieteges. Absolutnie się nie obrażam. Wręcz przeciwnie - bardzo sobie cenię konstruktywną krytykę. Uczę się portretu i wszystkie wskazówki biorą sobie do serca.
Następna modelka - Natalka.
1294
"Kotojadom" mówię stanowcze - NIE !!!:wink:
Zawsze twierdziłem, że foty z kociakami są suuuuuuuuuuuuper.:grin:
Pozdrawiam.
Mój znajomy zwykł mawiać że lubi małe kotki gdyż krótko się gotują...
Gratuluje pomysłu. Chodź nie sądzę aby wywoływało to pozytywne emocje wśród miłośników kotów ;)
Twoje portrety, szczególnie te z poza studia ( np jak ten ostatni ), przyciągają wzrok. Nawet pomijając ( chodź to nie pomijalne w zasadzie ) urok modelek, są ciekawe, zawsze z pomysłem i dobrze wykonane. Podoba mi się że często stosujesz kadry szersze niż to się na ogół przyjęło.
Powiedziałem (/napisałem) że te ze studia mniej gdyż nie ciągną tak wzroku. Chętnie napisał bym dlaczego, ale raczej za wąski w uszach jestem by wiedzieć no i nie wiem. Może będąc "panem światła" powinieneś ciekawiej nim operować ? Chodź widać już mniej sterylności która biła w oczy na początku, to nadal nieraz jest "jak w aptece". Za to po raz kolejny napisze o udanych tematach. Np Córeczka z Chomisią to przesympatyczne zdjęcie.
To ten sam koleś, którego obtoczyłem w mące. Lubię go za to, że można go namówić do każdej głupoty. Dialog wyglądał mniej więcej tak:
Ja: Stary, mam zaj...sty pomysł!!!. Wysmaruję ci japę olejem kujawskim i posypie mąką.
Kumpel na to bez namysłu: spoko!
I tyle było dyskusji. :grin:
Tymczasem kolejna fota:
1295
Podoba mi się to ost. zdjęcie : )
Fajnie w kadrze i ciekawie zaaranżowana scena : ) Dobrze naświetlone, z delikatnymi smugami w tle : )
MZ jest bdb : )
Pozdrawiam : )
Co ty Czarny tak "baletujesz" ostatnio? Fajna fota. Wrócę do kotów, ten maluszek w paszczy nieogolonego kolesia to Twój?
Ostatnia baletnica się mię podobie ;-) Ta spódniczka układająca się w "serce" to tak specjalnie, czy przypadkiem wyszło? Symbol się robi, w połączeniu z maluszkiem ;-)
Oooooo, wróciła moja ulubiona seria baletowa :grin::roll:
to z kotem bardzo fajne
Kotek wymiata.
Baletnica z dzidziusiem bdb.
Nie, to kotek mojego kumpla. Ja jestem psiarz. Miałem kiedyś kotka, ale mój pies mu zrobił ała i kotek trafił do nieba dla kotów.
Serce wyszło przypadkiem, tak się ułożyła "paczka", czyli ta baletowa spódniczka. Też na to zwróciłem uwagę i myślę, że fota jest przez to fajowsza.
W sobotę jestem umówiony z tą przesympatyczną parą na plenerowe focenie. Będą skoki i inne akrobacje, bo w studio było za mało miejsca.
Ciąg dalszy fot z tancerzami. Tym razem plener.Dominika i Piotr:
1296
1296 - całkiem spoko, kadr mi dobrze leży. Jedynie co to nie wiem czy nie jest zbyt kontrastowo. Pani, jej odzienie i bluzka Pana jest u mnie ostro przepalona. Może to przez kalibrację monitora... sam nie wiem.
Jakie szkiełko daje taki bokeh?
Popieram ;) Choć zastanawiam się sam, czy nie zabudować sobie jeszcze 50/1.4, jak na 85mm jest za ciasno, bo 35mm już przerysowuje.
A żeby nie było tylko sprzętowo to muszę przyznać, że i z małą GO zdjęcia potrafisz strzelać fajne, bo na streecie to jednak większa. To ostatnie ciekawie w kwadracie wygląda i ten portret 1294 też super uchwyciłeś, dynamiczny taki.
1296 cud, miód, malina. Mi tam się taki mocniejszy kontrast podoba i nawet lekki przpał nie przeszkadza :roll:
A co? Będę Ci słodzić, bo Cię lubiem i te Twoje baletnice też :mrgreen:
35 pod Nikonowego cropa daje ok. 50 mm przy pełnej klatce. Obiektyw świetnie nadaje się do całej postaci, ale już zdjęcia twarzy czy popiersia da przerysowanie.
Sorry źle się wyraziłem nie portretowy ale standard wśród obiektywów. I nie schodzenie poniżej tego standardu gwarantuje brak przerysowań. Powyżej 48mm FF czy po przeliczeniu przy kropie, obiektywy te nie przerysowują.
No zdjęcia twarzy raczej tym obiektywem się nie robi.
No właśnie twarz przerysowują :) Od biedy jeszcze można od pasa w górę uchwycić w pionie. Po prostu nie można za blisko podejść.
Tymczasem kolejna fota:
1297
"Tymczasem kolejna fota:"
- tymczasem jest szum
- tymczasem jest czerń
- tymczasem jest biel
- tymczasem podziwiam :)
świetnie zapodane to ostatnie.
Para baletowa:niestety.przepały przeszkadzają.Krajobraz z kominami:nie znajduję uzasadnienia dla takiego szumu.Gdyby taka fotkę wrzucił X-ksiński dostałby solidna z.....kę za jakośc.
Chyba się starzeję :-)
Podoba mi się ostatnie. Ma klimat. A ta "słaba jakość" jakoś tak.. dodaje tego klimatu. Nie sądze, że byłoby lepsze gdyby było jakąś żyletą i było supergładkie. Wręcz przeciwnie.
Ogólnie, Rafale Czarny, podoba mi się zmiana, jaka zaszła w Twoim fotografowaniu. Często zaglądam, ale rzadko pisze. Podoba mi się, że nie pokazujesz już niemalże tylko streetu, ale sięgnąłeś po akt, portret, ciekawe aranżacje studyjne, wrażliwość z Ciebie wyszła i umiłowanie piękna : ) Podobają mi się niemal wszystkie ostatnio pokazane prace. Oczywiście nie bezkrytycznie, ale podobają.
pozdrawiam
Dzięki za wjazdy i wpisy.
Hrabia, to bardzo miłe co napisałeś. :wink:
Voovoo, po prostu uznałem, że brudna obróbka będzie pasować do tej foty. Zrobiłem ją Twoim ulubionym aparatem, czyli Lx3.
Na poniższym zdjęciu przepiękna modelka - Laurka.
1298