heniobe:bardzo sympatyczne zdjęcia
Jak zwykle kilka zdjęć z nad Narwi (nieco większe okazy)
pozdrawiam
Wersja do druku
heniobe:bardzo sympatyczne zdjęcia
Jak zwykle kilka zdjęć z nad Narwi (nieco większe okazy)
pozdrawiam
Piasbog jedyneczka najbardziej mi pasi z ostatniej wrzutki.
Czapla biała
Oficjalnie uznawana jest w Polsce za mniej liczną od czapli siwej (20-30%). W tym roku na Podlasiu sytuacja jest zupełnie inna. Czapli białej jest dużo, nawet bardzo dużo. Praktycznie na każdej podmokłej łące (a ich nie brakuje) spotyka się stado czapli białej i pojedyncze ptaki czapli siwej. Zaczynam nawet obawiać się czy nie zaczynają one stanowić poważnej konkurencji dla bocianów. Tydzień temu odwiedziłem BNP, w rejonie Góry Strękowej spotkałem sporo czapli, ale to nic w porównaniu do ilości jakie widuje się w okolicy Łomży, w tych samych miejscach gdzie wiosną zatrzymują się gęsi w czasie przelotów. Ciekaw jestem co obserwują inni, czy również takie ilości tego ptaka widuje się w waszej okolicy ?
Chodzę za czaplą już trzecią sobotę, więc wczoraj miałem w miarę dobrze zaplanowaną miejscówkę. Zdjęcia popsuła mgła która utrzymywała się do 9.30. Ujęcia mogą więc nie każdemu przypaść do gustu, chociaż uważam, że ten kto widział oparzeliska o wschodzie słońca jesienią znajdzie coś dla siebie.
pozdrawiam
BP
piasbog, zdjęcia czapli białej piękne, klimatyczne. U mnie w okolicach Bielska-Białej czapla siwa dominuje zdecydowanie, na 10 siwych może 2 białe, bociany w normie jak rok temu. Pozdrawiam
Świetnie, bardzo ładnie !
Czapla super :wink:
@piasbog: Piekne fotki, procz ostatniej, najmniej mi przypadla;)
U mnie na starych terenach teraz jest w miare wyrownany poziom miedzy obiema populacjami, choc przed odlotami w zeszlym roku wiecej bialych bylo i na wiosne jakby tez:)
pozdro
Grubodziób super, czaple piękne :)
U mnie niestety posucha, w całym sezonie widziałem jedną siwą, ale za to też jednego czarnego bociana :)