Pozwalam sobie wrzucić jeszcze moją wersję do poprzedniej edycji...
Załącznik 170020 Załącznik 170021
Wersja do druku
Pozwalam sobie wrzucić jeszcze moją wersję do poprzedniej edycji...
Załącznik 170020 Załącznik 170021
Uporaliście sie z Fujikiem znakomicie, zatem świąteczne przypomnienie koszmaru ubiegłych czasów - E-PL1 Zdjęcie spod chmury i pod zachodzące światło . Niedoświetlone o 0,75EV, rzecz na Sonym pomijalna bez wie kszej szkody dla zdjecia. Na kolorowej obróbce poległem.... Została mi faktura wypelniona kolorowym szumem.
Wszystkie chwyty poza doklejaniem dozwolone. Zapraszam światecznie.
Szumy, szumami ale wg to banding był największym problemem starych matryc... i na tym przykładzie jest on doskonale widoczny.
Załącznik 170094 Załącznik 170093
Czekam na inne obróbki, szczególnie kolegów andtor2 i A56 (wymieniłem w kolejności alfabetycznej).
Po ilości prac widać, że materiał był wyjątkowy... :)
Nocny Wielkanocny RAF-ek. (Proszę zmienić rozszerzenie z ORF na RAF po ściągnięciu.) Obiektyw Samyang 8mm 1:2,8@2,8 UMC FISH-EYE X.
Bawcie sie dobrze, zapraszam.
Przypomnienie:
Prosze o dwie regulaminowe wielkości: https://forum.olympusclub.pl/threads/92878-tu-są-RAWy-APZta-obrabiajta-jeśli-chceta?p=1139753&viewfull=1#post1139753
pkt 3. Wyniki prac uczestników powinny być wystawione w dwóch wersjach o wysokościach 1080px i
768px tak by umożliwić każdemu z uczestników przegląd prac w wielkości 1:1. Nie zmieniamy
nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick_wysokość
Przepustką do udziału w dyskusji po obróbce jest pokazanie wyniku własnej pracy w obu wielkościach.
Załącznik 170846Załącznik 170847
Impresja nie odrybiana a dowinietowana.
Kto jeszcze?
czym i jak robicie że tak gwiazdki ładnie wyciągacie?
wersja : żółto-niebieskie
kurcze, sorry, nie zauważyłem, że miałem zaznaczone usuń META, wywoływałem Lightroomem 6, a potem przesłałem do Viveza2 żeby potestować wtyczkę.
Załącznik 171039Załącznik 171040
Wszystko obrobione w ACR
Załącznik 171045 Załącznik 171046
ACR - Photoshop CS6
Lightroom 6 + ColorEfexPro z NIK Collections
Moja wersja gwiazd, w trzech wersjach. Dwie pierwsze zgodne z zaleceniami 768x i 1080x, a ostatnia w rozdzielczości oryginału.
Załącznik 171091 Załącznik 171092 Załącznik 171093
Obróbka w LR 6. Co zostało zrobione (tylko zmienione parametry):I jeszcze dodatkowo maski.
- Temp: 3100K, Tinta: +8 (nie zmieniona)
- Ekspozycja: -0,20 EV
- Highlights -100, Shadows +38
- Clarity +31 (można było mniej agresywnie, więcej gwiazdek by wyszło po dalszych zabiegach)
- Wyostrzanie: Amount 123, Radius 2,2, Detail 82, Masking 75
- Redukcja szumów: Luminance +15, Color +76
- Korekcja obiektywu (cała sekcja)
- Enable Profile Corrections
- Remove Chromatic Aberration
- Profil obiektywu Samyang 8mm f/2.8, Distortion 86, Vignetting 100
- Color: Remove Chromatic Aberration
- Color: Defringe, Amount 20, Purple Hue 19/38
- Effects: Dehaze +69
Pierwszy pędzel korygujący z różnym stopniem pokrycia na niebo, parametry:Korekta filtrem połówkowym od góry, parametry:
- Highlights -90
- Shadows +48
- Whites -36
- Blacks -4
- Clarity +62
- Dehaze +33
- Sharpness +38
- Noise +55
Drugi filtr połówkowy od dołu po horyzont, parametry:
- Ekspozycja +1,14 EV
- Hightlights -36
- Shadows -21
- Whites 55
- Ekspozycja 0,90 EV
- Sharpness +31
Dziękuję, zwłaszcza za szczegółowy opis całego wywoływania.
Jak na to patrzę, a zwłaszcza na końcowe efekty nabieram ponownie chęci na kolejne marznięcie przez 1/4 nocy z timerem i wydrukiem zaplanowanych ekspozycji w ręku.
Niech no tylko skończą się deszcze a chmury wiatr rozgoni...
PS. Informacja dla wszystkich uczestników.
Do momentu umieszczenia w konkretnej edycji linku do katologów do ściągnięcia na zewnętrznym serwerze także poprzednie edycje proszę traktować jako otwarte.
Obrabianie i pokazywanie efektów nie ma sensu bez opisu procesu. Aplikacje nie wywołują zdjęć bez człowieka. Zmieniła się "chemia", proces pozostał.
Powinienem dołożyć jeszcze szkic masek, ale zastanawiam się jak zrobić to najczytelniej. Mógłbym jeszcze dołączać plik XMP z zapisem ustawień i masek.
Dziś tylko Darktable - wywoływałem do zalecanych wymiarów, bez pośrednictwa Gimpa.
Załącznik 171115 Załącznik 171116
W jakich parametrach poszła korekta?
To do mnie ? :)
Jak tak to:
Załącznik 171118
Do wszystkich. To jak oglądać zdjęcia potraw bez przepisu.
Chętnie bym wszystko, krok po kroku pokazał. Jest tego bardzo dużo do pokazania. 5 zdjęć wykonanych w różnych wersjach. Część z nich jest robiona z dwóch zdjęć z użyciem masek i pędzla. Na dodatek zdjęcie podstawowe do którego dokładam wcześniej przygotowane zdjęcia, stosując różnego rodzaju maski. Maski wykonane z samego zdjęcia, maska z negatywu zdjęcia, maski czarne odkrywane pędzlem, to co mnie interesowało, maska na której są tylko krawędzie ze zdjęcia, maska odkrywana filtrem gradientu. Gradient pociągnięty pod takim kątem jaki mnie interesuje. Pozostawienie poszczególnych zdjęć w całości z minimalnym kryciem.
Do tego dochodzi podniesienie kontrastu w tych miejscach, w których uważam, że trzeba to zrobić, przytłumianie świateł itd, itp.
Pokazanie tego to wyzwanie.
Generalnie nie chodzi o to by dać dokładny przepis na obróbkę, ale pokazać metodę dojścia do efektu. Parametry wywołania czy dodane filtry mogą przybliżyć ten proces. Jest to tylko moja sugestia dla dopełnienia tego wątku.
To ja pokażę w skrócie jak to zdjęcie powstało.
To są zdjęcie które przygotowałem
Załącznik 171233Załącznik 171234Załącznik 171235Załącznik 171236Załącznik 171237Załącznik 171238
To zdjęcie potraktowałem jako podstawowe
Załącznik 171239
A to trzy maski, które mi służyły do łączenia zdjęć. Maski były w trakcie pracy modyfikowane do potrzeb.
Załącznik 171241Załącznik 171240Załącznik 171242
Używałem też zwykłych masek i pędzla lub gradientu
Przygladałem kartę z mojej E5-ki drugiej i wpadło mi ponownie w oko mgłiste jesienne poranne zdjęcie cmentarza epidemicznego w Choczni. Lubię to miejsce z uwagi na jego jak na Małopolskę Zachodnią znaczną samotność.
Obrobiłem ponownie od nowa. Zapraszam.
Poproszę o podanie receptury. Hades ma pod tym względem rację. Warto nie tylko samemu wnikliwie pooglądać inne prace alei przemyślec co mozna było sprobować leiej.
Moje wołanie w DxO10 - lekka poprawka balansu bieli wyłaczenie modułu DxO Smart Lighting i lekko ujemny microkontrast. Export to PS6 W ACR ujemna luminancja niebieska i pomarańczowa. Kadrowanie i zmniejszenie w Zonerze 15-stym.
Porządkujące dyskusję wyjątki z obowiązującego regulaminu są w poście #497 link