Bowie Slysz, jedyne Spyderco, które mi się podoba...
Wersja do druku
thorgal, tylko RAW, dla mnie jpeg jest użyteczny tylko w Fuji.
To jeszcze jedna lodowa fotka:
Portret wywołany z ciekawym profilem kolorystycznym zrobionym na podstawie Classic Chrom z Fuji:
i jeszcze trzy z gór:
Oraz scenka nocna:
piękne focisze nam tu pokazujesz, aparat miodzio
To jeszcze te dwa i chyba starczy na razie...
Fajne zdjęcia i plecak ;-).
A Techno to niby z jakim rodowodem? ;)
http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=766
PiterM, jest możliwe abyś wygenerował preseta z ustawień dla zdjęcia portretowego na bazie chrome`a i go udostępnił?
To nie PRESET ale PROFIL do Lightrooma, można poczytać, pooglądać i pobrać tutaj:
http://www.mirrorlessjourney.com/blo...anasonic-lx100
dzięki, kurde od lat unikałem lightrooma i teraz żałuje bo nie moge sie ustawić. wcześniej olki wołałem z aperture i capture one pro.
teraz zabrałem lightrooma na próbe i klapa nie potrafie tego ustawić.
No kurde nie lezy mi :( jakie ustawiasz parametry pod ostrość???
To jeszcze jeden kadr z dzisiaj...
Pytanie do użytkowników: z jakim oporem "chodzi" kółko czasów? Można bez problemów zmieniać ten parametr przy pomocy jedynie kciuka (lub palca wskazującego) czy trzeba użyć dwóch palców?
u mnie jest dość duży opór, niby się da ale jest to bardzo niewygodne.
Według mnie obydwa kółka nastaw chodzą z należytym oporem. Trzeba świadomie wybrać co sie chce. W którymś z poprzednich moich aparatów "chodziły" bardzo luźno i często sie przestawiały np przy wkładaniu do futerału.
Czyli wypadałoby jednak samemu sprawdzić.
Dzięki za odpowiedź.
Myślę, że pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami będą nieznaczne różnice a nadto to dość subiektywne odczucie więc jak to ma duże znaczenie to chyba lepiej samemu sprawdzić.
A to kilka fot do recenzji noża 'PDW Griffin' czyli zastosowanie D-LUX'a w praktyce:
Polecam dla rozluźnienia, kupa śmiechu:
https://www.youtube.com/watch?v=g5y2fWNa0cI
- zdjęcia z komórki wychodzą za ciemne
- magiczny przycisk Inteligenta Automatyka
- matryca ponad 16 mpx
- połowa pełnej klatki :D
- kolorowy wyświetlacz
- 200 zdjęć na baterii - to przecież bardzo dobry wynik! :D
- bolid Formuły 1 będzie uwieczniony tym aparatem :D
co za bełkot, LOL!
Nie ma uchylnego ekranu, ale na szczęście jest *zamiast tego* wizjer, yeah! Masakra...
Ale kawe parzy i piwko podaje :)
Koncercik z D-Luxa? Czemu nie...
Mam pytanie - czy ktoś używał LX100 z Raynoxem DCR-250? Da się to sparować? Jakie są efekty?
Też jestem ciekawy
Ktoś sprawdził tego raynoxa? Na YT jest filmik ale efekty mizerne na pierwszy rzut oka. Jakość filmu, warunki także pozostawiają wiele do życzenia.
https://youtu.be/C2fL8g0oXaw
Witam,
Zarejestrowałem się, tylko po to aby odpowiedzieć.
Raynox DCR-250 posiada średnicę gwintu 43 mm, czyli dokładnie taką jaką filtry do Panasonic LX100. Można więc go przykręcić bez używania uniwersalnego adaptera. Normalnie aparat ostrzy od 3 cm, dzięki zastosowaniu Raynox odległość ostrzenia spada do około 1,5 cm. Widać winietowanie w formacie 4:3, które całkowicie ustępuje przy ogniskowej około 50 mm. Ja fotografuję w formacie 1:1 i tam winietowania za bardzo nie widzę. Ładnie ostrzy nawet w trybie ostrości ustawianej automatycznie.
Poniżej jedno z pierwszych zdjęć, zrobione przy ogniskowej 24 mm i automatycznie ustawianej ostrości.
Tutaj powinno być widać powiększenie 1:1
@Stach - wielkie dzięki za opis działania i fotki! Przyznam, że wygląda to naprawdę dobrze.
Dałbyś radę wrzucić RAW do ściągnięcia?
P. S. Witamy na forum :-)
Proszę bardzo. Zdjęcia zrobione w formacie zdjęcia 1:1 i 4:3 i formatach plików jpg i rw2.
ps. Czyżby Strojnica baldaszówka z pasożytem?
Format JPG
Format RW2
Format JPG
Format RW2
Format JPG
Format RW2
Format JPG
Format RAW
Dziekuję po raz drugi!
Efektami jestem tak pozytywnie zaskoczony, że Raynox już zamówiony ;-)
Tutaj moja przykadrowana ważka na nodze (niestety niedepilowanej ;-) ) - bliżej podejśc się nie dala i odleciała.
Full jpg
Wygląda na to, że sam będe musiał zasilać ten wątek :)
Panasonic LX100 (f/4, 2,5s, ISO200, 35mm)
Większy rozmiar foto
@petreq - mówisz i masz ;) LX100 naprawdę potrafi sporo jak sie pozna jego ograniczenia. Mam teraz dylemat czy nie sprzedać całej reszty m43 i zostawić tylko tego "kompakta". Dodatkowym argumentem jest fakt, że dochodzę do porozumienia z ustawieniami jpg prosto z puszki.
Panasonic LX100 (f/4, 2s, ISO200, 35mm)
Panowie, mam zamiar kupić Panasonic LX-100 razem z automatycznym dekielkiem i dedykowanym etui.
Mam natomiast pytanie, czy wciśniemy aparat z dekielkiem w ten futerał(DMW-CLX100)? Po zdjęciach wygląda, że wszystko tam wchodzi bardzo ciasno.
No i gdzie najbezpieczniej zamówić etui? Ktoś poleci konkretny sklep?
Pozdrawiam.
Dziękuję, pozdrawiam.