I dopłynąłeś, JUDGE Dread i BODZIO byli na miejscu...:wink::mrgreen:
Wersja do druku
I dopłynąłeś, JUDGE Dread i BODZIO byli na miejscu...:wink::mrgreen:
Bardzo mnie zmęczyło oglądanie tego wiosłowania ;-) :-) Fajny komiks. To jest jakiś tor wodny specjalnie zbudowany?
Zapomniałbym, 150 i 153 najbardziej mi się podobają z przewagą na 150.
Tak, to jest specjalny tor wodny przy ul. Kolnej 2. Widać go jak jedziesz obwodnicą, ale pewnie bez włączonego prądu wygląda to jak zwykły basen, zwłaszcza jak nie ma zawodów. Wtedy są reklamy - większość zdjęć z tego względu nie mogłem umieścić, namioty itp. Specjalne słupy kształtują "koryto".
Z dzisiejszego wieczornego focenia - temat most, który w tym wątku już się pojawiał. Umieszczenie aparatu i kadrowownie przejęła dziś Żona. Obiektyw kitowy 14-42.
Ale po wywołaniu coś mi nie pasuje, ale nie wiem do końca co. Podaję wybrane przez Żonę fotki z prośbą o komentarz.
160.
Załącznik 151710
161
Załącznik 151711
162.
Załącznik 151712
163.
Załącznik 151713
mnie chyba kule świetlne przeszkadzają - nie dało się przymknąć przysłony bardziej żeby coś z tego wyszło, czy taki był zamysł??
Znajomy mostek :) . Pierwsze najlepsze, mnie nie przeszkadza że obcięty most, nawet fajne :)
Dziękuję za komentarze.
Istotnie gwiazdek ze świateł nie ma. Przesłonę przymykałem do f11, ale wraz z mrokiem wydłużał się czas naświetlenia. Przy 8f jak dobrze pamiętam to już prawie minutę i wtedy pojawiał się mały, uciążliwy problem: komary :)
Krwiopijców na tym świecie, na każdym kroku, zatrzęsienie. Więc komary, jako gatunek słabszy, skazane są na wyginięcie. W tym roku widać to dobitnie. ;) :grin:
163 tylko przyciemniłbym troszke :)
Dziś wzięło mnie na makro.
Poniżej efekty.
164. Porostnica wielokształtna (Marchantia polymorpha) - wątrobowiec. Na zdjęciu widoczne zbiorniczki z rozmnóżkami (zwane też kupulami) na gametoficie (plecha). Gametofitów nie widziałem - trzeba będzie poobserwować czy coś się zmienia.
Zalęgła się na ziemi w doniczkach.
Załącznik 152708
165. Zbliżenie.
Załącznik 152709
166. Kupula.
Załącznik 152710
167. Najprawdopodobniej grzyb Meria laricis na igle modrzewia. Rośnie od spodniej strony igieł. To co na focie miało ok. 3mm długości.
Wynikiem jego działania jest choroba opadzina igieł - nagłe, masowe opadanie igieł.
Załącznik 152711
168. Zdjęcie to samo, ale mi się bardziej takie ujęcie podoba (obrót o 90st. w prawo)
Załącznik 152712
Fajne "zęby" na tych kraterach. Jakby wstawił palec to by ucięły :mrgreen:
Z dzisiejszego szwędania się po Krakowie
169. Drzwi
Załącznik 153666
170. Zegar i maszkaron
Załącznik 153667
171. Godło - tego w zbiorze nie miałem - link do wszystkich godeł wraz z lokalizacjami
Załącznik 153668
172. Kolumny
Załącznik 153669
173. To z nie tej sesji, ale nie mogłem się oprzeć :)
Załącznik 153670
Nooo! 173. rządzi! :)
Nie z tej sesji świetne :grin:
Dobijacie mnie ;) - wynika z tego, że lepiej bym zrobił w domu siedzieć i na sierciucha polować niż 2 godziny po mieście się szlajać ;)
Piękny kiciuś.
173. Model bardzo plastyczny i ma dobry kontakt z widzem :D
Kicia "super git" :)
Dziękuję za komentarze. Kot się ucieszył.
Pora zatem szybko zmienić perspektywę :) Z dzisiejszej przejażdżki:
174. Róg budynku Centrum Zdrowia Budowlanych przy ul. Komorowskiego 12, którego budowę zaczęto w latach 70. a dokończono dekadę później. W opisie budynku można znaleźć taką charakterystykę:
"Pomiędzy wąskimi oknami umieszczono zdwojone podłużne łamacze światła, których rytm został złamany i powtarza się co drugie piętro, co sprawiło, że elewacja zyskała ekspresyjny wyraz".
Załącznik 153723
174a - poprawa zdjęcia - ciemne wyszło w postprodukcji.
Załącznik 154346
175. Pers - nie jestem pewny czy kadrowanie jest w porządku (do galerii to zdjęcie dodałem)
Załącznik 154345
Sardynia (Baja) i Korsyka (Bonifaccio) - panoramicznie z urlopu.
Tylko trzy panoramy uskuteczniłem podczas urlopu.
176. Baja Sardynia - północno-wschodnia część Sardynii, Wybrzeże Szmaragdowe - plaża miejska. Widać plamy na matrycy(dostrzeżone dopiero przy wywołaniu) i to jedne z ostatnich zdjęć zagubionego kita.
Załącznik 156560
177. Phi Beach - też ta sama część Sardynii, jakieś 20 minut spacerku na zachód z Baji- zamek, ale jednocześnie miejsce imprez gdzie tłumnie przybywają późną porą poszukujący mocnych bitów turyści
Załącznik 156561
178. Widok na Bonifacio - Korsyka, którą dzieli od Sardynii 14 km.
Załącznik 156559
174a dużo lepsze.
Niestety :???: - 174 lepszego nie potrafię zrobić z tego ujęcia. Poniżej jedna próba (174b). Pomimo, że rogi pion trzymają, to reszta się rozjeżdża (174c). Wygląda na to, że nie byłem idealnie równo ustawiony z kątem budynku.
174b, 174c
Załącznik 156918 Załącznik 156919
Problem w tym, że chyba budynek nie jest symetryczny:
Załącznik 156920
Odcinki a i b nie są równe. Dlatego szukanie symetrii jest bezcelowe.
Należałoby poszukać innego kadru, w którym symetria nie będzie głównym tematem.
Może rytm? :roll:
Dzięki za wskazówkę. Istotnie są tam prostokątne rogi. Innych ujęć tego budynku nie mam, ale poszukiwanie rytmu w tych wypustach może dać ciekawy efekt.
Bonifacio (Korsyka) fotorelacja z jednodniowej wycieczki
W trakcie urlopu miałem możliwość skorzystania z jednodniowej wycieczki do Bonifacio na Korsyce. Dotarliśmy tam od południowej strony, promem z Sardynii. Ponieważ była to tzw. zorganizowana wycieczka, to sposobność swobodnego szlajania się po miejscówce została mocno ograniczona. Niemniej jednak kilka zdjęć udało mi się zrobić, choć ich jakość nie powala. Dzień był niezwykle upalny, niebo prawie bezchmurne.
PS. Numeracja osobna względem samego wątku.
B1. Panorama Bonifacio już została w tym wątku umieszczona. Zdjęcia wykonano po wypłynięciu po południu. Złożone w Huginie.
Załącznik 157192
B2. Zbliżenie na klify Bonifacio. Zdaniem naukowców wcześniej bądź później te budynki runą do morza. To co widać to tzw. górne miasto, cytadela od strony lądu otoczona murami. Można też wycieczkę tymi murami uskutecznić.
Załącznik 157191
B3, B4, B5. Żeby dostać się do miasta drogą morską trzeba przepłynąć cieśninę (po lewej stronie na panoramie). Pod względem obronnym miejscowość jest dobra. W wapiennych klifach są jaskinie, wnęki, z których można było obserwować wejście do portu i pewnie całkiem skutecznie się bronić.
Załącznik 157190
Załącznik 157186
Załącznik 157187
B6. W końcu widać koniec cieśniny a po obydwu jej brzegach dolne miasto, portowe. Duże wrażenie na mnie zrobił ten jacht, kt. masz dominuje na zdjęciu. Widać go nawet na kilku zdjęciach z górnego miasta.
Załącznik 157189
B7. Spojrzenie na przystań na promów i na główną część miasta. Wysoko trzeba będzie się wspinać...
Załącznik 157188
Jak Wam się spodoba to będę kontynuował dodawanie fotek.
Dawaj dalej :)
Kontynuujemy zatem zwiedzanie.
Zanim dotrzemy do górnego miasta kilka zdjęć z okolic portu.
B8. Po lewej stronie widać nowsze zabudowania wkomponowane w wolny kawałek ziemi między portem a klifem.
Załącznik 157275
B9. Tutaj też zobaczycie budynki znajdujące się z lewej strony portu, ale akurat nie one były głównym motywem dla tego zdjęcia. Uwagę przykuło omasztowanie łódki zwane rzymskim. Podobno taki typ można coraz rzadziej zobaczyć.
Załącznik 157278
B10. Prawa strona portu (choć po lewej stronie zdjęcia) - fotkę zrobiłem po dojściu na koniec portu.
Załącznik 157281
B11. Tak wygląda uliczka, która prowadzi na górne miasto. Charakterystyczne dla budynków są okna z okiennicami głównie w kolorze niebieskim.
Załącznik 157277
B12. Być może zwróciliście uwagę na drzwi na dole zdjęcia powyższego. Wygląda jak boczne wejście do budynku. Tymczasem to główne wejście do kościoła, czego się nie spodziewałem i byłem zaskoczony że jest w środku tyle przestrzeni. Zdjęcie ze środkowej nawy poniżej. Wlazłem tam, ponieważ było trochę czasu przed odejściem promu. Podejrzewam, że takich ciekawych wnętrz w mieście jest więcej.
W środku było ciemno czego po obróbce nie widać. Zdjęcie z ręki m.Zuiko 25mm. Fotka nieudana (jak się okazuje nawet centralnie przed ołtarzem nie stanąłem), ale jedyna jaką mam z wnętrza budynków.
To jest przykład do czego szersze szkło jasne by się przydało. Pytanie czy istotnie m.zuiko 12mm 2.0 rozwiązałoby sprawę.
Załącznik 157280
B13. Okna wspomniane przy zdjęciu B11. Dokładnie z budynku po prawej stronie na tamtym zdjęciu.
Załącznik 157279
B14. Zdjęcie jak wyżej, tyle że sąsiedniego okna - ujęcie od dołu.
Załącznik 157276
Ponieważ to moja pierwsza próba z fotorelacją, to uwagi zwrotne mile widziane. Dajcie znać czy nie przynudzam.
Wedlug mnie ciekawie opowiadasz i ciekawe zdjecia prezentujesz :)