-
Odp: Przejście z FF do m43
Doskonale zdaje sobie sprawę z tego i od początku zakładałem kupno drugiego korpusu.
Teraz się tylko zastanawiam czy kupić GX7, który też jest ograniczony (z tego co wiem do 2 minut), czy zostawić sobie E-M1.
Ps. Zerknij do mojego wątku zdjęciowego. IMHO GM1 to więcej niż tylko zabawka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Coś jest na rzeczy z tymi jedynkami andtor2.
Jak spojrzę w historię swojej fotografii to jedynki tam są w przewadze. zenit 11, canon AE-1, sony R-1, olympus E-1, canon 100D. E30 ktoś się nie bał i mi za**** więc 5D pilnuję jak oka w głowie chociaż oprócz tego że daje super obrazek jest dużo gorszy w używaniu od wszystkich pozostałych z jedynkami w nazwie (może oprócz zenita).
Dobrze prawisz z tymi jedynkami, 5D MK I było fajne miało uwielbianą FF :twisted:, ale poszło w siną dal, na jego miejsce wskoczyła inna mniejsza jedynka :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Doskonale zdaje sobie sprawę z tego i od początku zakładałem kupno drugiego korpusu.
Teraz się tylko zastanawiam czy kupić GX7, który też jest ograniczony (z tego co wiem do 2 minut), czy zostawić sobie E-M1.
Ps. Zerknij do mojego wątku zdjęciowego. IMHO GM1 to więcej niż tylko zabawka.
Może jakiegoś tańszego Olympusa? E-PL5 teraz są w niezłej cenie.
BTW, masz 35-100 2.8?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Zerknij do mojego wątku zdjęciowego. IMHO GM1 to więcej niż tylko zabawka.
A kto powiedział, że zabawką nie da się robić zdjęć? Większość aparatów to zabawki, na pewno wszystkie te wykorzystywane amatorsko, bo fotografuje się nimi dla zabawy. Nawet D4s może być (i w wielu przypadkach pytanie jest) zabawką dla dużych chłopców.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Może jakiegoś tańszego Olympusa? E-PL5 teraz są w niezłej cenie.
BTW, masz 35-100 2.8?
Musi mieć wizjer.
BTW. Mam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Musi mieć wizjer.
E-M10? A może seria G Panasonica?
A masz gdzie wystawione zdjęcia z 35-100? Jak Ci się nim pracuje w porównaniu do Canona 70-200/4?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A kto powiedział, że zabawką nie da się robić zdjęć? Większość aparatów to zabawki [ciach]
Dobrze powiedziane :)
Każdy chłopiec lubi zabawki :D (no, prawie każdy)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
E-M10? A może seria G Panasonica?
E-M10 jakoś mi w ręce nie leży.
GX7 mogę mieć za mniej niż 2000.
E-M1 pewnie koło 4000 (utracone korzyści).
Dużo bardziej mi leży GUI Panasonica (de gustibus)
A G6 nawet nie macałem.
A pozatym coś małego w środku mi mówi - zamiast pchać się dalej w m43 kup X-T1 + 10-24 ;)
Szczególnie, że w 'rodzinie' jest już X-E2 z 18-55 i Samyangiem 8mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
A masz gdzie wystawione zdjęcia z 35-100? Jak Ci się nim pracuje w porównaniu do Canona 70-200/4?
Np. to https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1399268025
W moim wątku wszystko o ogniskowych 35-100 i przysłonie >= 2.8.
'Pracuje' (w końcu doszliśmy do wniosku, że to bardziej zabawa) bardzo dobrze. Nawet na takim maleństwie jak GM1.
Zalety:
- Jest dużo bardziej dyskretny niż Canon. Dużo mniej zwraca na siebie uwagę.
- AF błyskawiczny (z GM1).
- Ostry od F2.8
Wady:
- Moim zdaniem stabilizacja lepiej działała w Canonie
- Canon miał mniejszą GO
Ogólnie szkło, które w niczym Cię nie ogranicza. Jak je wykorzystasz - Twoja sprawa. :)
---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post był o 13:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Dobrze prawisz z tymi jedynkami, 5D MK I było fajne miało uwielbianą FF :twisted:, ale poszło w siną dal, na jego miejsce wskoczyła inna mniejsza jedynka :grin:
A nie wkurza Cię sposób zmiany punktu AF ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A G6 nawet nie macałem.
Bo Ci się nie podoba, czy nie było okazji?
Cytat:
A pozatym coś małego w środku mi mówi - zamiast pchać się dalej w m43 kup X-T1 + 10-24 ;)
Szczególnie, że w 'rodzinie' jest już X-E2 z 18-55 i Samyangiem 8mm.
Ale póki co chyba nie ma jasnego tele do Fuji?
Jakby się pojawiło takie 50-150 2.8...
Cytat:
'Pracuje' (w końcu doszliśmy do wniosku, że to bardziej zabawa) bardzo dobrze. Nawet na takim maleństwie jak GM1.
Zalety:
- Jest dużo bardziej dyskretny niż Canon. Dużo mniej zwraca na siebie uwagę.
- AF błyskawiczny (z GM1).
- Ostry od F2.8
Wady:
- Moim zdaniem stabilizacja lepiej działała w Canonie
- Canon miał mniejszą GO
GO raczej dużej różnicy chyba nie powinno być, na 2.8 w 35-100 powinna być zbliżona do 5.6 w Canonie.
AF w moim 70-200 też jest bardzo szybki, a stabilizacji nie mam :-P
W sumie też kusi mnie pozbycie się tele Canona, na razie powstrzymuje mnie zdecydowanie lepszy AF-C w Canonie, no i może poczekam na 40-150 od Olympusa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Bo Ci się nie podoba, czy nie było okazji?
GO raczej dużej różnicy chyba nie powinno być, na 2.8 w 35-100 powinna być zbliżona do 5.6 w Canonie.
AF w moim 70-200 też jest bardzo szybki, a stabilizacji nie mam :-P
W sumie też kusi mnie pozbycie się tele Canona, na razie powstrzymuje mnie zdecydowanie lepszy AF-C w Canonie, no i może poczekam na 40-150 od Olympusa?
Olympus będzie pewnie sporo droższy niż Panas.
W Fuji ma być 50-140/2.8.
Tylko tak na oko będzie 2-3 razy większe i cięższe niż Panas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A nie wkurza Cię sposób zmiany punktu AF ?
Mam go jeden dzień i póki co to nie, tylko trzeba ogarnąć, przestawić się z canona na te wszystkie guziczki i zaprogramować pod siebie :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez MAF
Chyba już niedługo :wink:
http://www.fujirumors.com/fujinon-xf...rusted-source/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Mam go jeden dzień i póki co to nie, tylko trzeba ogarnąć, przestawić się z canona na te wszystkie guziczki i zaprogramować pod siebie :wink:
Akurat tego się zaprogramować nie da. Strasznie mnie to wkurzało jak fociłem X-E2.
Nawet w starej piątce było to lepiej rozwiązane (joystick).
I chyba nie jestem odosobniony w poglądach:
http://www.luminous-landscape.com/re...s_of_age.shtml
User-selected AF still requires a two-button input. A second button must be pressed to activiate focus-point selection before the four-way is used to move between points. This is bad design. The user should be able to configure the camera so that the four-way controller directly operates focus-point selection. That would be a huge improvement and something that could be done via a firmware update. (Please Fuji?!) The good news, however, is that the activiation for AF point selection is now one of several custom functions which can be assigned to a variety of buttons on the front and top of the camera. I put it on the front, where the depth-of-field preview would normally be on a traditional SLR, and found that this was workable. The four-way is still small and a bit hard to reach with the camera up to one's face, but that is a product of the camera's small size and large screen, so I cannot push the complaint too far.
PS. Szkoda, że w Polsce takich cen nie ma.
http://www.adorama.com/IFJXE1BK.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Akurat tego się zaprogramować nie da. Strasznie mnie to wkurzało jak fociłem X-E2.
Nawet w starej piątce było to lepiej rozwiązane (joystick).
I chyba nie jestem odosobniony w poglądach:
http://www.luminous-landscape.com/re...s_of_age.shtml
User-selected AF still requires a two-button input. A second button must be pressed to activiate focus-point selection before the four-way is used to move between points. This is bad design. The user should be able to configure the camera so that the four-way controller directly operates focus-point selection. That would be a huge improvement and something that could be done via a firmware update. (Please Fuji?!) The good news, however, is that the activiation for AF point selection is now one of several custom functions which can be assigned to a variety of buttons on the front and top of the camera. I put it on the front, where the depth-of-field preview would normally be on a traditional SLR, and found that this was workable. The four-way is still small and a bit hard to reach with the camera up to one's face, but that is a product of the camera's small size and large screen, so I cannot push the complaint too far.
PS. Szkoda, że w Polsce takich cen nie ma.
http://www.adorama.com/IFJXE1BK.html
Hmm nie bardzo kapuje, wciskasz dolny przycisk krzyżaka i przestawiasz do woli (nic nie trzeba przytrzymywać), w canonie też musiałeś wcisnąć przycisk koło górnego wyświetlacza i albo joystikiem albo kółkiem. Zresztą w 5D mkI było chyba tylko 11 punktów, a tu (nawet nie wiem ile bo nie liczyłem :) ) dużo więcej po całym kadrze.
Co jak co to AF-C z opcją wykrywania face'a nawet trochę działa w przeciwieństwie do tego w 5D.:wink:
Myślałem też o E-M1, ale akurat w krajobrazie jakoś bardziej mi podchodzi 3:2 niż 4:3 .
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Hmm nie bardzo kapuje, wciskasz dolny przycisk krzyżaka i przestawiasz do woli (nic nie trzeba przytrzymywać), w canonie też musiałeś wcisnąć przycisk koło górnego wyświetlacza i albo joystikiem albo kółkiem. Zresztą w 5D mkI było chyba tylko 11 punktów, a tu (nawet nie wiem ile bo nie liczyłem :) ) dużo więcej po całym kadrze.
Co jak co to AF-C z opcją wykrywania face'a nawet trochę działa w przeciwieństwie do tego w 5D.:wink:
Myślałem też o E-M1, ale akurat w krajobrazie jakoś bardziej mi podchodzi 3:2 niż 4:3 .
Pozdr
W Canonie 5D mkI dało się tak ustawić, że nie wymagany był żaden przycisk. Po prostu dotknięcie Joysticka od razu ustawiało punkt (notabene jeden z 9).
A dedykowany przycisk był do 'aktywuj wszystkie punkty'.
Co do E-M1 zawsze można ustawić format 3:2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
W X-T1 można przypisać 4-kierunkowy wybierak do bezpośredniego wyboru punktu AF, bez konieczności wciskania innego przycisku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W X-T1 można przypisać 4-kierunkowy wybierak do bezpośredniego wyboru punktu AF, bez konieczności wciskania innego przycisku.
Nie znalazłem tego jak się bawiłem. W jaki sposób ?
-
Wciskając i przytrzymując przycisk DISP/BACK pojawia się menu, w którym programujesz funkcje wybieraka. Sądzę, że to tam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No, no dokładnie o tym właśnie pisałem, u mnie to było ustawione, że tak powiem fabrycznie :wink:
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wciskając i przytrzymując przycisk DISP/BACK pojawia się menu, w którym programujesz funkcje wybieraka. Sądzę, że to tam.
Tylko, że możesz przypisać funkcję: aktywuj wybór pola AF a nie zmień pole AF na jedno w górę/dół/prawo/lewo.
Jednym słowem jesteś w stanie przypisać do innego przycisku to co robi defaultowo strzałka w dół.
Przynajmniej tak było jak się bawiłem. Coś opuściłem ?
-
Bez przesady, chodzi o to jedno wciśnięcie guzika :), że nie od razu krzyżakiem wybierasz pola?
Mi to nie przeszkadza, po kilku latach z 5D odzwyczaiłem się trochę :mrgreen:
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Bez przesady, chodzi o to jedno wciśnięcie guzika :), że nie od razu krzyżakiem wybierasz pola?
Mi to nie przeszkadza, po kilku latach z 5D odzwyczaiłem się trochę :mrgreen:
Pozdr
Dokładnie o to.
Epicure twierdził, że to się da zmienić.
-
No to gdzieś w menu to chyba jest. Zdaje mi się, że już kilka razy o tym czytałem w recenzjach.
-
1 załącznik(ów)
Największa zmiana po przejściu z lustra FF na bezlusterkowca:
Załącznik 117300
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Pikne Crumplerki :cool:
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A ja nadal szukam aparatu, który mi pozwoli nocne zdjęcia robić wśród bezlusterkowców. :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
a gdybyś zmienił na XZ-2 albo X20?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A ja nadal szukam aparatu, który mi pozwoli nocne zdjęcia robić wśród bezlusterkowców. :(
Ale jakie nocne? Na długiej ekspozycji to na ISO 100 każdy piękne zrobi :)
T.
-
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
to może E-M5? wizjer ma, uszczelki też a i dlugie kadry wychodzą lepiej niż z matryc panasa:
Załącznik 117303Załącznik 117304Załącznik 117305
tu akurat ekspozycje 4-minutowe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ale jakie nocne? Na długiej ekspozycji to na ISO 100 każdy piękne zrobi :)
T.
Ta. A powiedz mi, który bezlusterkowiec ma natywne ISO 100 ?
A pięknie zrobią szczególnie:
- GM1, który ma ograniczenie do 1 minuty
- GX7, który ma ograniczenie do 2 minut, 8 sekund
- E-M1, który niby ma 30 minut ale odstawia taką kaszanę, że wstyd
E-M5 jest następny na liście do testów. Jak on nie wypali to zostaje Fuji, które jakoś radę daje. Bo chyba to już wszystkie body będą. (no może jeszcze coś klasy G, GH, ale to już strasznie duże jest i stabilizacji nie ma)
---------- Post dodany o 14:33 ---------- Poprzedni post był o 14:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
to może E-M5? wizjer ma, uszczelki też a i dlugie kadry wychodzą lepiej niż z matryc panasa:
tu akurat ekspozycje 4-minutowe
Jest następny do testów. W szczególności, że z 12-40 kosztuje tyle co samo body E-M1.
A podzieliłbyś się RAWem z któregoś z tych kadrów ?
-
Spoko ale to wieczorem. A ekspozycje po 10 min, standardowe ustawienia Lightroom 4.4, tylko zmniejszone
Pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Spoko ale to wieczorem. A ekspozycje po 10 min, standardowe ustawienia Lightroom 4.4, tylko zmniejszone
Pozdro
Great.
A były z NR ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ta. A powiedz mi, który bezlusterkowiec ma natywne ISO 100 ?
A pięknie zrobią szczególnie:
- GM1, który ma ograniczenie do 1 minuty
- GX7, który ma ograniczenie do 2 minut, 8 sekund
- E-M1, który niby ma 30 minut ale odstawia taką kaszanę, że wstyd
E-M5 jest następny na liście do testów. Jak on nie wypali to zostaje Fuji, które jakoś radę daje. Bo chyba to już wszystkie body będą. (no może jeszcze coś klasy G, GH, ale to już strasznie duże jest i stabilizacji nie ma)
---------- Post dodany o 14:33 ---------- Poprzedni post był o 14:32 ----------
Jest następny do testów. W szczególności, że z 12-40 kosztuje tyle co samo body E-M1.
A podzieliłbyś się RAWem z któregoś z tych kadrów ?
ISO 100 było synonimem BAZOWEGO ISO - możesz pod to podłożyć ISO 200 czy ile tam chcesz.
W E-M1 ponoć poprawili kaszanę przy długich ekspozycjach.
Z bezlusterek no to masz jeszcze Sony z serii A7. Pełna klatka. Swietna matryca.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
ISO 100 było synonimem BAZOWEGO ISO - możesz pod to podłożyć ISO 200 czy ile tam chcesz.
W E-M1 ponoć poprawili kaszanę przy długich ekspozycjach.
Ponoć.
Niestety tylko przy włączonym NR. A i to nie do końca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Z bezlusterek no to masz jeszcze Sony z serii A7. Pełna klatka. Swietna matryca.
T.
I duże i ciężkie szkła.
Bardzo mi się m4/3 jako system podoba (szczególnie wybór szkieł).
Ale pod względem zdjęć nocnych to jest słabiutko. Nie spodziewałem się tego wchodząc w system.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a gdybyś zmienił na XZ-2 albo X20?
Już miałem X10, mieścił się w kieszeni. Zmieniłem go na bezlusterkowca, bo jednak nie zastępował on lustrzanki. Jako uzupełnienie był świetny, ale ja nie szukałem uzupełnienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Już miałem X10, mieścił się w kieszeni. Zmieniłem go na bezlusterkowca, bo jednak nie zastępował on lustrzanki. Jako uzupełnienie był świetny, ale ja nie szukałem uzupełnienia.
Ja swego czasu miałem któregoś LXa. Efekt był podobny. Aukcja na allegro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ale pod względem zdjęć nocnych to jest słabiutko. Nie spodziewałem się tego wchodząc w system.
A jakie konkretnie zdjęcia nocne masz na myśli?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
ponoć.
Niestety tylko przy włączonym nr. A i to nie do końca.
I duże i ciężkie szkła.
gh3 / gh4??? :)
t.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A jakie konkretnie zdjęcia nocne masz na myśli?
Np. takie.
Tutaj czas był koło kilku minut. ISO 400.
---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post był o 15:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
gh3 / gh4??? :)
t.
http://camerasize.com/compact/#380,381,520,472,ha,t
:(
-
Nie mam doświadczenia z aż tak długimi czasami w m4/3. Testowałem E-M5 w warunkach miejskich, czyli z czasami do max. 2 min - nie było żadnego problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie mam doświadczenia z aż tak długimi czasami w m4/3. Testowałem E-M5 w warunkach miejskich, czyli z czasami do max. 2 min - nie było żadnego problemu.
Czekam jeszcze na to co mi ludzie podeślą, ale wydaje się, że E-M5 jest sporo lepszy niż E-M1 i GX7.