-
Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
ok, dzięki za dobre chęci ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Przy zupełnie innym świetle w Azji też ma taką zdolność więc to cecha raczej obiektywu a nie pory roku w Polsce :)
Jak dla mnie jest to jedyne zastrzezenie do tego obiektywu. Reszta bez zarzutu
Owszem ale ja piję raczej do czegoś innego. Popatrz raz jeszcze na to zdjęcie i wyobraź sobie, że flary na nim nie ma. I jak, zdjęcie teraz wydaje się super ? Moim zdaniem przy takim kadrze nawet obiektywem "bez flar" nie próbowałbym robić zdjęcia.
To nie flara jest tu problemem :) Chodzi mi tylko o przykładowe zdjęcie. Co z tego, że na takim kadrze wyszła flara... ? Gdyby takie flary wyłaziły na większości zdjęć pod słońce, wowczas można uznać to za wadę ale ten akurat przykład tego nie udowadnia.
-
No ale to zdjęcie przykładowe zrobione tak aby było widac tylko flare :-) tylko to nie musi być słup. Mozna sobie wyobrazić zdjęcie robione pod słońce na pustyni w górach albo lesie.
O takie cos http://instagram.com/p/dOAZddHGk9/
Albo takie
http://3.bp.blogspot.com/-76new8u3ih...0/DBS07452.jpg
Wtedy taka bądź inna cecha obiektywu będzie miała znaczenie. Należy pamiętać jednak o tym, że tego typu zdjęcia stanowią jakiś drobny odsetek naszych zdjęć. Znów jak w życiu - coś za coś.
Pytanie czy wolimy mieć w torbie 12, 25, 45 czy jednego dobrego zooma. Ja pod światło i tak głównie uzywam 7.5 i 25 ale nie zawsze chce mi sie miec torbe pełną stałek
-
No tak ujęcie celowo aby flara była. Da się ten efekt zminimalizować odpowiednio ustawiając obiektyw w stronę słońca.
-
Bardzo dobrze dobrałeś przykładowe zdjęcia. Też lubię fisha Samyanga ;)
Bardzo ładnie pracują pod światło, ładne gwiazdki tworzą. Flara, jak się trafi, wystarczy lekko zmienić kąt i po problemie. To jest przykład że mimo iż coś takiego pojawia się na zdjęciu, nic a nic go nie psuje. Wręcz przeciwnie, dodaje mu coś.
Podobnie, moim zdaniem, jest z (dużym) zuiko 14-42, 14-54, 9-18. Nawet jak złapiemy flarę poprzez lekką zmianę kąta możemy problemu pozbyć. Najgorszym pod tym względem szkłem jakim fociłem była Sigma 10-20. To była ciągła walka.
Natomiast każdym szkłem można pokazać flarę, wystarczy dobrać odpowiednio kadr i warunki. Tak właśnie zostało wykonane przedmiotowe zdjęcie. Z premedytacją, która niczego nie dowodzi.
Oczywiście całe moje wywody dotyczą raczej fotografii krajobrazowej. Jest czas na zmianę kadru, kąta itp. W innej fotografii, np. reporterskiej, jak będą się często pojawiać flary... to sprawa faktycznie nieciekawa.
-
Też u Was słychać szum silniczka jak ostrzy? W innych szkłach mZD ostrzenie jest bezgłośne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Też u Was słychać szum silniczka jak ostrzy? W innych szkłach mZD ostrzenie jest bezgłośne.
Tak jeśli jest idealna cisza lub przyłożę do ucha to słychać silnik.
Czy u Was po wysunięciu na 40mm i przy lekkim poruszeniu body słychać stuki w środku obiektywu?
Jak na razie nie zapeszam obiektyw bardzo bardzo...
Przy filmowaniu bardzo fajnie się zoomuje i nie brak mi PZ z 12-50. Bardzo fajnie też działa pierścień ostrości.
Ostrość na 2,8 bardzo dobra nie gorsza niz na f4.
-
No mi się rusza trochę wysunięty tubus.
-
Pytanie, czy to slychac tak naprawde szum silnika, czy po prostu calego mechanizmu - tam w srodku jednak jest troche szkla do przesuwania w trakcie ostrzenia.
-
W Canonach USM też słychać szum, będzie okazja porównać.
-
Ja to nawet slysze szum jak z karty na kompa fotki zrzucam.Te stare karty, wolniejsze, mialy taki jak by delikatnieszy szum.W karcie ze zdjeciami Nikonem robionymi ten szum jest jeszcze inny.Az nie do wytrzymania, ze tak powiem.:-P
-
To jeszcze nic.
A ja koledzy to słyszę jak regularnie niepostrzeżenie przechodzi mi koło nosa okazja na zrobienie dobrego zdjęcia.
Cytując pewnego profesora, to takie ciche fiuu-wździuu :grin::grin::grin::grin::grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomtomek
To jeszcze nic.
A ja koledzy to słyszę jak regularnie niepostrzeżenie przechodzi mi koło nosa okazja na zrobienie dobrego zdjęcia.
Cytując pewnego profesora, to takie ciche fiuu-wździuu :grin::grin::grin::grin::grin:
Dobre :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja to nawet slysze szum jak z karty na kompa fotki zrzucam.Te stare karty, wolniejsze, mialy taki jak by delikatnieszy szum.W karcie ze zdjeciami Nikonem robionymi ten szum jest jeszcze inny.Az nie do wytrzymania, ze tak powiem.:-P
To szum krwi w mózgu spowodowany emocjami związanymi z oczekiwaniem na ujrzenie zdjęć. I ta niepewność... wyszły, nie wyszły...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To masz Mirku podobnie jak ja. U mnie najbardziej w komputerze hałasuje dysk SSD :)
-
Najgorsze jest to ze juz na iso200 słyszę szum ;)
-
Od czytania tych postów też chcę żeby mi zaszumiało. Chyba się napiję :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Od czytania tych postów też chcę żeby mi zaszumiało. Chyba się napiję :mrgreen:
Zdrowiej będzie jak muszle do ucha przyłożysz. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Zdrowiej będzie jak muszle do ucha przyłożysz. :mrgreen:
Najlepiej, klozetową. :shock: :mrgreen:
-
szumi,śrubki wylatują, guma wyłazi, tubus pionu nie trzyma, ciężki, drogi i do tego flary łapie, generalnie do kitu - nie ma co kupować ( bo nie ma)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Najlepiej, klozetową. :shock: :mrgreen:
Ale to potem, najpierw się napiję :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ale to potem, najpierw się napiję :-P
No to na zdrowie!
Ja już nie mogę... :mrgreen:
-
Jednym słowem zalet brak ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Ja już nie mogę... :mrgreen:
To też się napij :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
To też się napij :mrgreen:
No właśnie w tym problem, że już nie powinienem. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
szumi,śrubki wylatują, guma wyłazi, tubus pionu nie trzyma, ciężki, drogi i do tego flary łapie, generalnie do kitu - nie ma co kupować ( bo nie ma)
http://www.youtube.com/watch?v=g9VJ9UUrnAE :mrgreen:
-
NO nic, ja rozumiem to akurat, bo sam też często doszukuję się róznych dźwięków. Tak na poważnie, to szkiełko jest ciężkie, ma czym poruszać i lekko je słychać. Ciężko stwierdzić jaki szum słyszysz, czy jest on jak najbardziej właściwy z racji na pracę obiektywu, czy coś jest z nim nie tak, jeśli jest jednak cichy i ma namiastkę lekkiego tarcia to wszystko gra i inni tez tak mają.
---------- Post dodany o 01:28 ---------- Poprzedni post był o 01:24 ----------
u mnie whisky z colą, ktoś sie przyłącza ? ;)
-
Mam taką prośbę do osób które mają 12-40
Czy można by zrobić dwa zdjęcia, z tego samego miejsca i w ten sam punkt wycelowane, jedno na ogniskowej 35 mm a drugie na 40 mm, a potem na tym zdjęciu z 35 mm ramką zaznaczyć pole widzenia obiektywu ustawionego na 40 mm.
Jestem ciekaw, a myślę że nie tylko ja, ile zyskujemy na tych pięciu milimetrach.
Z góry dziekuję
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Poczekam mimo wszystkich tych wad, pewnie nie ja jeden ;)
Wie ktoś, kiedy można sie będzie spodziewać w ofercie handlowej?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Mam taką prośbę do osób które mają 12-40
Czy można by zrobić dwa zdjęcia, z tego samego miejsca i w ten sam punkt wycelowane, jedno na ogniskowej 35 mm a drugie na 40 mm, a potem na tym zdjęciu z 35 mm ramką zaznaczyć pole widzenia obiektywu ustawionego na 40 mm.
Jestem ciekaw, a myślę że nie tylko ja, ile zyskujemy na tych pięciu milimetrach.
Z góry dziekuję
Mówisz, masz:grin:
Załącznik 107404 Załącznik 107405
Ramkę zrób se sam:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
To masz Mirku podobnie jak ja. U mnie najbardziej w komputerze hałasuje dysk SSD :)
Czy to mocno hałasuje, bo zamierzam kupić coś takiego? Co o tym sądzisz, może opinia.
http://funtech.pl/product-pol-2824-T...0-128-SSD.html
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
dziękuję, na szybko takie coś wyszło:
Załącznik 107406
-
O te 5 mm to nie ma co kopi kruszyć więc pozostane przy swoim 12-35 Panasa. :) Obiektywy sa podobne jakościowo. Za panasem pzremawia stabilizacja - można go podpiąć i do Olka i do Panasa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Ja z tym SSD żartowałem, one są bezdźwięczne przecież:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
O te 5 mm to nie ma co kopi kruszyć więc pozostane przy swoim 12-35 Panasa. :) Obiektywy sa podobne jakościowo. Za panasem pzremawia stabilizacja - można go podpiąć i do Olka i do Panasa.
Dla niektorych znaczenie bedzie mial tez mniejszy rozmiar i waga oraz "mejd in dżapan" :-P Chociaz wg Opacznych flary latwiej lapie niz Oly. No i nie wiem, czy nie jest jednak bardziej plastikowy (sam nie mialem w reku obu)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Dla niektorych znaczenie bedzie mial tez mniejszy rozmiar i waga oraz "mejd in dżapan" :-P Chociaz wg Opacznych flary latwiej lapie niz Oly. No i nie wiem, czy nie jest jednak bardziej plastikowy (sam nie mialem w reku obu)?
http://s17.postimg.org/glhu3et73/020.jpg
Jeszcze bardziej plastikowy?
Chyba pora patrzeć na użycie plastiku jako cechę, a nie wadę :)
-
Lensrentals nie ma z tym problemu generalnie. Ostatnio pokazal wiele szkiel, w tym C i N w wersji Pro, gdzie w srodku tworzyw sztucznych jest duzo, lacznie z mocowaniem metalowego bagnetu, tak jak w 12-40. Mi chyba bardziej chodzilo o obudowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Niestety potwierdzam, że obiektyw łatwo łapie flary. Szczególnie na wyższych przesłonach. Poza tym obiektyw świetny. Na 12 mm nie ma straty jakości w rogach, jak to było w 12-50, ostrość marzenie, bokeh też.
Ech, zapowiada się ciężka walka...
-
Niestety potwierdzam to największa wada tego obiektywu
-
Oj, nie wygląda to za dobrze. Szkło z opisu (parametrów) wyglądało rewelacyjnie i pewnie gdybym miał m4/3 to składałbym zamówienie w ciemno. Jak widać lepiej jednak odczekać te kilka tygodni i kupić już przetestowane szkło z pełną świadomością zalet i wad.