-
Odp: lisiajamka przedstawia
Armia pierwszorzędna, hangar faktycznie jakoś tu nie pasuje a zdjęcia ekstra jak zwykle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Dzięki.
Terakotowa Armia, 7500 glinianych figur naturalnej wielkości, strzegących grobowca cesarza Qin Shi z 210 p.n.e./.../
Qin Shi fajny facet był(pomijając że tyran, megaloman, etc), dzięki pomysłowi z terakotową armią, jego żołnierze ocalili życie.
Dziękuję za foty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Dzięki.
Terakotowa Armia,
Zazdroszczę możliwości obejrzenia tej armii na żywo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Armia genialna. Widzę, że prace nadal trwają. Troszkę razi ten "hangar", choć zdaję sobie sprawę, że był konieczny.
Fantastyczne miejsce.
A tak jeszcze pytanie - znają angielski ? - bo wiesz, jakoś się trzeba dogadać - nie przypuszczam, aby znali polski, a Ty mandaryński :mrgreen:
Znam, znam mandaryński, umiem powiedzieć - dzień dobry, piwo, dziękuję, umiałem - proszę i do widzenia, ale już nie pamiętam :mrgreen: Jeszcze mało osób włada angielskim, mówią w większych hotelach, centrach turystycznych itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Super zdjęcia . Armia naprawdę cudo.
Mógłbyś napisać jeszcze czy turyści mogą tam bez kłopotu wejść ? Słyszałem że uważano że takie udostępnienie zwiedzania Terakotowej Armii dla zwiedzających bardzo niszczy figurki żołnierzy. Chyba chodziło o to że dużo wilgoci jest w powietrzu która źle działa na eksponaty.
Trzy lata temu jedynym warunkiem obejrzenia Armii było kupno biletu, masa ludzi, trudno docisnąć się do ciekawszych miejsc.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Miał ten cesarz odbicia hehe :). Ale dobrze bo jest co oglądać. Mnie to ciekawi kiedy się w końcu do jego grobowca dobiorą :)
Pewnie chcą się dobrać, sęk w tym, że nekropolia zajmuje 56 km2, aby ją odsłonić trzeba byłoby przenieść 12 wiosek i 6 fabryk. Jeżeli wierzyć starym zapisom w głównym grobowcu sufit wysadzany jest perłami przedstawiając niebo, pompowana rtęć imitowała rzeki. Nekropolia budowana 36 lat przez 700 000 robotników którzy potem zostali żywcem pogrzebani.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Qin Shi fajny facet był(pomijając że tyran, megaloman, etc), dzięki pomysłowi z terakotową armią, jego żołnierze ocalili życie.
Dziękuję za foty.
Cesarzowa Cixi też miała oryginalne pomysły, potężne pieniądze na modernizację floty wojennej wydała na budowę Pałacu Letniego nad j. Kunming tam też kazała wybudować marmurowy statek służący jako kolejny pawilon do kontemplacji przy herbatce :grin:
-
No bez dwóch zdań, należą się Tobie gratulacje i brawa przy otwartej kurtynie, za tak wspaniały reportaż z chińskiej egzotyki.:grin:
-
pooglądałem sobie z przyjemnością, fajne foty Terakotowej Armii zapodałeś
-
Armia glinianych strażników robi piorunujące wrażenie. Dziękuję za możliwość obejrzenia tak odległej dla mnie egzotyki i za garść wiadomości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Cesarzowa Cixi też miała oryginalne pomysły, potężne pieniądze na modernizację floty wojennej wydała na budowę Pałacu Letniego nad j. Kunming tam też kazała wybudować marmurowy statek służący jako kolejny pawilon do kontemplacji przy herbatce :grin:
Tak :-D pomysłowości im nie brakło! No i trza oddać co cesarskie cesarzowi: Qin Shi, był twórcą pierwszej na świecie ścianki działowej, na wolnym powietrzu. :-D
-
Świetne foto i cudowne, wymarzone miejsca.
Pozdrawiam i zazdroszczę tej wyprawy do tak fascynującego kraju.
-
8 załącznik(ów)
Longmen Shiku (Groty Smoczych Wrót) wykuty w klifie nad rzeką Yi Jiang zespół buddyjskich świątyń. Ufundowane przez arystokrację, powstawały 200 lat (V - VIIw.) W 700 grotach i 1300 wnękach jest ponad 100 000 rzeźb, największa mierzy 17m, najmniejsza 2 cm.
W współczesnych czasach sporo figurek skradziono, pozbawiono głów, natrafić na nie można w zachodnich muzeach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Longmen Shiku (Groty Smoczych Wrót) wykuty w klifie nad rzeką Yi Jiang zespół buddyjskich świątyń. Ufundowane przez arystokrację, powstawały 200 lat (V - VIIw.) W 700 grotach i 1300 wnękach jest ponad 100 000 rzeźb, największa mierzy 17m, najmniejsza 2 cm.
W współczesnych czasach sporo figurek skradziono, pozbawiono głów, natrafić na nie można w zachodnich muzeach :)
Ostatni rzut oka na forum przed snem i co widzę?
7 zrobiła na mnie wrażenie... duże wrażenie :)
Czekam na następne.
-
Ciekawe zdjęcia. 7 fajne.
Na 6 zdjęciu faktycznie rzeźby nie mają głów. :cry:
-
12 załącznik(ów)
Klasztor Shaolin założony w 527 r. przez indyjskiego mnicha Bodhidharmę, jest miejscem w którym powstały chińskie sztuki walki. Przez lata zapomniany, niszczony w czasach Mao, został wreszcie doceniony i odrestaurowany. Postępująca komercjalizacja sprawiła, że znaczna część kompleksu świątynnego została udostępniona turystom, a wokół powstało wiele szkół sztuki walki.
-
Fajne te posągi, zdjęcia świetne jak zwykle:)
-
Ładne zdjęcia. Czytałem o komercjalizacji szkół Shaolin. Ciekawe te posągi.
-
Doskonała seria. Doszedłem do 12 i ... brakło :(
Jeszcze poproszę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jeszcze poproszę :)
popieram :)
-
10 załącznik(ów)
Bodzip alnico proszę bardzo :grin:
Show mistrzów kung-fu. Podziurawiony pień drzewa to efekt wielu ćwiczeń uderzenia palcem.
-
7 i 8 są super dynamiczne, ale 7 kapitalne. Drzewo robi wrażenie. To od pojedynczego "puknięcia" paluszkiem, czy latami w jedną dziurę ? :D
I jeszcze ostatnie - o co chodzi z tym balonikiem ? czyżby przebijał go "powietrzem" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
7 i 8 są super dynamiczne, ale 7 kapitalne. Drzewo robi wrażenie. To od pojedynczego "puknięcia" paluszkiem, czy latami w jedną dziurę ? :D
I jeszcze ostatnie - o co chodzi z tym balonikiem ? czyżby przebijał go "powietrzem" ?
:grin::grin::grin: myślę, że trzeba było pukać paluszkiem wiele razy, przez dłuższy czas. Gwoździem przebijał, przez szybkę :grin:
-
Dziury w drzewie robią wrażenie:wink:. Przypomina mi się film Kill Bill 2..., oczywiście tylko maleńki fragment :wink:
Zdjęcia super, pozdrawiam.
-
A mi te ostatnie zdjęcia przypominją film " Klasztor Shoalin " .:wink:
Ciekawe miejsce. Ladne te zdjecia.
-
drzewo podziurawione palcem... :shock:
proszę o jeszcze :)
-
Niektórzy to jakieś małe paluszki mieli :shock:
Dzięki za kolejną porcję zdjęć i czekamy na następne:grin:
-
Trochę miałem do nadrobienia :)
A tak się zapytam Bruce Lee to tam gdzieś nie spotkałeś? A przynajmniej jego ducha :)
-
8 załącznik(ów)
-
Świetne zdjęcia. Widzę że dzieci też ćwiczą. Rodzice widzę , dają swoim dzieciom przykład.
Fajne foty.
-
Ostatnie P7179512.JPG kapitalne
-
Brak czasem słów na oglądaną na zdjęciach egzotykę i ciekawostki. Kapitalne wrzuty serwujesz:grin:
-
Hehe, oglądając ostatnią wrzutkę pomyślałam "o, podobny gość do lisiejjamki z awatara" :D
Duże wrażenie robią zdjęcia ze "Smoczych Wrót".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Hehe, oglądając ostatnią wrzutkę pomyślałam "o, podobny gość do lisiejjamki z awatara" :D
Duże wrażenie robią zdjęcia ze "Smoczych Wrót".
Z przyjemnością sie tutaj zagląda...
-
Łoj "dawno" TU nie zaglądałem - a tu proszę - dalej się dzieje !!!
Świetne fotki.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Też tak sobie pomyślałem :grin:. Zawsze zastanawiałem się co mu z twarzy wystaje :lol:, teraz wszystko jasne.
A zdjęcia super jak zawsze a najbardziej podoba się ostatnie i 3 od końca.
-
Zawsze mnie fascynowało zjawisko chińskiej grupowej "gimnastyki" :) i żałuję, że u nas nie ma takiego zwyczaju :)
-
8 załącznik(ów)
Wieczorna potańcówka, integracja przy piwku i smakołykach, na koniec toast za polsko-chińską granicę na Uralu :wink: :grin:
-
Aż ślinka cieknie jak widzę te smakołyki :grin:
Smakowały?
-
Cudownie, smakowicie podane robale i węzielce :mrgreen:
-
Ale te robale obżarte :)
Fajne foto.
Pozdrawiam.
-
12 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Aż ślinka cieknie jak widzę te smakołyki :grin:
Smakowały?
Smakowałem tylko piwo, choć w smaku bez rewelacji.
Suzhou słynie z ogrodów, zakładane w XVI w. z licznymi kanałami, wijącymi się ścieżkami wśród z rozmysłem dobranych roślin i kamieni. Wszystko to tworzy iluzję świata na małej przestrzeni. Ogrodowe pawilony były miejscem odpoczynku, tworzenia i kontemplacji sztuki. Na ostatnim zdjęciu Pawilon Podziwiania Odległego Aromatu Lotosu :)