No! Wreszcie nawiązuje do tytułu wątka. :-D Wraca klimacik epicurejczyka.:wink:
Wersja do druku
161 - ten sposób trzymania puszki i spożywania wysubtelniony jest. Widać, otoczenie wpływa na zachowanie.
Trochę się zebrało fotek ostatnio, ale jeszcze muszę nad nimi popracować. Na razie tylko mała zajawka:
162. Załącznik 135619
163. Załącznik 135620
164. Załącznik 135621
Kto rozpozna miasto? :)
Miasto może być każde, chociaż tramwaje mocno zawężają tę ilość :) Dla mnie też pierwsze. Pozostałe bez szału, chociaż pastelowa obróbka w całej trójce pasi.
Zdjęcia są trochę inne, bo...
165. Załącznik 135647
;)
Bingo!
Ciąg dalszy Katowic, tym razem architektonicznie/krajobrazowo. Dawno już nie robiłem takich zdjęć, nawet nie byłem na nie przygotowany, bo statywu ze sobą oczywiście nie zabrałem (nawet nie wiem, gdzie on leż). Wszystko więc robione z łapy na wysokim iso, ale wyszło lepiej, niż się spodziewałem :)
166. Załącznik 136671
167. Załącznik 136669
168. Załącznik 136670
169. Załącznik 136672
170. Załącznik 136673
171. Załącznik 136668
A więcej typowego streeta i coś do poczytania (trochę przewrotnie i nie do końca serio), to już na blogu:
http://www.epicure.pl/odwyk-od-szarosci/
Mnie się 170 naj :) Ale fakt, mogłeś je odszumić. Prezentowały by się lepiej msz.
Jeśli o kadry chodzi to mnie się podobają. Szkoda tylko nieba. Ziarna sporo na niebie jest.
Muszę do tych Katowic kiedyś podjechać i osobiście zobaczyć NOSPR. :mrgreen:
Co Wy tacy wrażliwi na to ziarno? ;-)
Ziarno, to produkt uboczny. Moim zdaniem za bardzo rozjaśniasz i za dużo wyciagasz. Jeśli noc ma udawać dzień, to po co noc? Zabijasz klimat.
Exif mówi, że pierwsze dwa i ostatnie zostało zrobione na 50mm. To skąd takie krzywe w 1 i 2 się wzięło. Chyba, że exif viewer przekłamuje?
Ok, w takim razie oświetleniowiec obiektu zabił klimat.
Raczej miał inne wyobrażenie klimatu :-) To muzeum i filharmonia, miejsce, do którego przychodzą ludzie. Mają się czuć bezpiecznie po zmroku. Klimat nocny, jaki masz na myśli, to w polu jest albo w lesie :-)
Ja nie sądzę żeby oświetleniowiec zabił klimat. Klimat to miejsce ma swoje dzięki takiemu właśnie światłu. :)
Dla mnie klimat nocny to silne kontrasty, światło i głęboka czerń. Jak chcę sie czuć bezpiecznie, to w nocy śpię :) Alę to oczywiście tylko moje bardzo subiektywne refleksje na temat nocy i bezpieczeństwa :)
Samyang 12 f/2. Przy takiej ogniskowej manualne ostrzenie to nie problem.
Jest jeszcze Zeiss 12 f/2,8.
Robię sobie wolne od obrabiania zdjęć. W tej wrzutce wszystkie fotki to jpegi prosto z aparatu, nic nie było ruszane z kolorami, stosowałem jedynie różne symulacje filmu, jakie oferuje aparat. W postprodukcji jedynie wyprostowane, pomniejszone i podostrzone.
172. Załącznik 138405
173. Załącznik 138403
174. Załącznik 138404
175. Załącznik 138410
176. Załącznik 138407
177. Załącznik 138408
178. Załącznik 138409
179. Załącznik 138402
175. i 176. - przy takim sposobie pokazywania architektury (abstrakcyjno-geometrycznym) rażą mnie krzywizny. 176. byłoby super.
173. - fajoski kadr i szarości, aczkolwiek ciut mi brak czerni. Rozumiem jednak, że nie ruszasz - nie to nie ;)
Reszta bardzo ok ale jakoś nic mi szczególnie się nie rzuca w oczy.
Ale fakt ,że miodne kolory jak na nie ruszane jpeg .
Mnie się bardzo podobają zdjęcia 173, 178, 179.
Fotki są bardziej efektem testowania aparatu, niż potrzeby artystycznego spełnienia ;)
175 chyba jest wszystko prosto, poza perspektywą. Wyprostowałem ściany na próbę, ale lepiej wygląda, jak się wali. A z 176 już mi się nie chciało gimnastykować :)
Testujesz nowy sprzęt :) ?
No tak wyszło... :D