-
Odp: Zabawa z u43 - ZDJĘCIA
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
Nie do konca. Korekcje sa niejako zaszyte w system. Obraz widoczny w JPG, video, RAW, LCD, EVF - jest juz po korekcjach.
Podawane ogniskowe na obiektywach - sa juz po korekcjach.
Olymus i Panasonic - ukrywaja swoje paramtery w kompatybilnych wolarkach, jak ACR\LR.
Innymi slowy nie da sie podejrzec wartosci lub ich wylaczyc. Jedyna metoda to otwarcie RAW w np. DCRAW - jak robia to Optyczni.
Wtedy wszystko jest inne, lekko ogniskowa, winieta, aberracje chromatyczne, dystorsja, itd.
Nie kojarze, zeby w puszkach - przynajmniej Panasa - byla opcja wylaczania korekcji.
Moze w Olku? Jesli tak - to czego dokladnie dotyczy? JPG, video, RAW, LCD, EVF?
Po pierwszym odpaleniu E-PL2 wyłączyłem korektę winiety w menu, nigdy w E-3 i innych dużych nie było mi to potrzebne. Ale na dużych ogniskowych 14-150 zaczęła się winieta pojawiać (JPG) więc włączyłem rzeczoną opcję i więcej się tym nie zajmowałem. W wizjerze nie zauważyłem winiety, z LCD do kadrowania nie korzystam. RAWa z 14-150 jeszcze nie zrobiłem więc też się nie wypowiem.
-
Jako, że 2 dni temu nabyłem statyw do mikrusów, to i pierwsze zdjęcia nocne wpadły. Opolskie standardy:
-
Czyli statyw rzecz potrzebna:) super fotki...
-
Oglądam te zdjęcia, te i poprzednie. Fajne i ładne. No może nie wszystkie, ale że jestem tu "nowy" to nie wypada się wymądrzać.
Wszakże zastanawiam się, ile w końcowym efekcie jest pracy w momencie robienia zdjęcia, ile możliwości sprzętu a ile obróbki komputerowej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
W wizjerze nie zauważyłem winiety, z LCD do kadrowania nie korzystam
Wydaje mi sie, ze EVF = LCD w u43, jesli chodzi o to, co widac w sensie korekcji.
* * * * * *
Maj, Czerwiec 2010
GF1, 20mm f/1.7 @ 1.7
GF1, 20mm f/1.7 @ 2.8
GF1, 20mm f/1.7 @ 1.7
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Oglądam te zdjęcia, te i poprzednie. Fajne i ładne. No może nie wszystkie, ale że jestem tu "nowy" to nie wypada się wymądrzać.
Wszakże zastanawiam się, ile w końcowym efekcie jest pracy w momencie robienia zdjęcia, ile możliwości sprzętu a ile obróbki komputerowej...
Powiem za siebie. Od momentu przejścia na Pena, to obróbka komputerowa poszła w kont.
Co do sprzętu, to powołam się na stare przysłowie: " Jak z fotografa d..a to nie pomoże żadna lufa" :):):)
-
Bardzo udane ostatnie wrzutki :)
-
-
Swietne klimaty, ode mnie c.d. czerwiec 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
-
Jerry,
Masz fajnego syna, wszak widzielismy sie osobiscie nie raz ale czemu az 4 takie same foty?:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
Wydaje mi sie, ze EVF = LCD w u43, jesli chodzi o to, co widac w sensie korekcji.
* * * * * *
Maj, Czerwiec 2010
GF1, 20mm f/1.7 @ 1.7
obiektyw Ci zaparowal?:)
-
Sypnęło dziś śniegiem w Tarnowie. Pstryknąłem bo miałem m4/3 przy sobie. Ostatnia fota przez szybę samochodu.
-
Nic to, że przez szybę! Podziwiam wysiłek, rekwizyty i ogrom środków włożonych w zbudowanie scenerii do zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
Nic to, że przez szybę! Podziwiam wysiłek, rekwizyty i ogrom środków włożonych w zbudowanie scenerii do zdjęcia.
Ludziom wytłumaczysz, gołębie było trudniej zgonić ;-)
-
gołębie jak gołębie ale ta ciężarówka jednak robi większe wrażenie na mnie. Mam nadzieję, że chłopaki ze straży pomogli Ci ją zepchnąć do rowu. Naprawdę szacun.
-
Skoro już bredzimy: samochodową szybę masz na statywie czy ktoś Ci ją trzyma przed obiektywem? :)
-
Karol testuje prototypowy egzemplarz z filtrem artystycznym "Windscreen". Niestety nie może o tym mówić bo egzemplarz jest prototypowy i bardzo tajny. Ale ja swoje wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ebelbeb
Skoro już bredzimy: samochodową szybę masz na statywie czy ktoś Ci ją trzyma przed obiektywem? :)
to nie szyba to Hoya zapewne i nie trzyma , ale nakręcił...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
to nie szyba to Hoya zapewne i nie trzyma , ale nakręcił...
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ostatnia fota przez szybę samochodu.
Hoya, powiadasz? Ktoś tu bredzi bardziej od kogoś innego. :>
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ebelbeb
Normalnie siedzi w aucie. Do czego zmierzasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
ale czemu az 4 takie same foty?:)
Kolega nie marudzi, tylku wrzuca zdjecia :twisted:, w koncu to watek ze zdjeciami, czesto inspiruja inne osoby przegladajace.
Podaje szklo i przyslone, moze komus pomoze wyobrazic sobie czego mozna oczekiwac po danym szkle, szczegolnie nowych forumowiczom, moze tym co nie maja jakiegos szkla a sie zastanawiaja czy warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
obiektyw Ci zaparowal?:)
Wlaczylem manualne sterowanie ostroscia :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Pstryknąłem bo miałem m4/3 przy sobie
To jest wlasnie zaleta malego, przenosnego systemu, mamy go prawie caly czas przy sobie :lol:
* * *
OK, ostatnie portrety na jakis czas, przysiegam, Janek - jakby co - nie zagladaj :-P
Czerwiec 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
G1, 45mm f/2.8 @ 3.5
* * *
Janek, za chwile bedzie zmiana klimatu, spokojnie :!:
-
O Boze! nieeeee, znowu ten smyk, juz mi sie sni po nocach:))))
ode mnie:
G1+55 1.2
strazak sam
a tu dziouchy se autoportreta zrobily
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
7 załącznik(ów)
Całkiem świeże, tegoroczne:wink: tzw. FUN
-
3,4 i 6 Marku moc!
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Dawaj Jerry, dawaj!
-
Jerry_R, niezły rzeźnik! Nie ten Twój urwis, tylko 45/2.8 oczywiście. :)
marek7001, 3 i 7, lecąca śnieżka super :)
Janeczek, strażak ciekawy ale to trzecie... No nie spodziewałem się tego po paniach prezeskach. Taką wideokonferencję to ja rozumiem... Choć nie koniecznie zrozumiałbym o czym była mowa. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Normalnie siedzi w aucie. Do czego zmierzasz?
To był żart. Widzę, że nie trafił na podatny grunt. "Zdjęcie przez szybę" to nie koniecznie musiało znaczyć to samo, co "zdjęcie z samochodu". Wyobraziłem sobie Ciebie z aparatem i tą szybę przed Tobą. Ale jeżeli coś, to ja nic, luz, przepraszam, dziękuję i proszę siadać. :)
-
Marek,
sprobuj nastepnym razem uzyc dluzszego czasu - sniezka sie rozmyje, mozesz na koniec ja przymrozic lampa na druga kurtyne :roll:
A jak dzieciaki jada na sankach - trzymaj je w jednym miejscu w kadrze, przez co rozmyjesz tlo i jeszcze uwadatnisz ruch :cool:
Poeksperymentuj :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
Marek,
sprobuj nastepnym razem uzyc dluzszego czasu - sniezka sie rozmyje, mozesz na koniec ja przymrozic lampa na druga kurtyne :roll:
A jak dzieciaki jada na sankach - trzymaj je w jednym miejscu w kadrze, przez co rozmyjesz tlo i jeszcze uwadatnisz ruch :cool:
Poeksperymentuj :mrgreen:
Wiem o co chodzi Jerry:wink: ale jak Fun to Fun, a myślałem, że śnieżek nikt nie zauważy. Ot i ja naiwny:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
myślałem, że śnieżek nikt nie zauważy
:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Wiem o co chodzi Jerry:wink: ale jak Fun to Fun, a myślałem, że śnieżek nikt nie zauważy. Ot i ja naiwny:mrgreen:
Jerry jak ostatnio wpada, to zachowuje sie conajmniej nagannie niczym epikure:)
FUN!!! Panowie, F.U.N!
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
w takim razie:
auto reuvenon 35/2.8 @2.8
-
Cos przysiadlo towarzystwo wiec:
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Qcze Janeczek świetna wrzutka.
-
Pierwsze mi za ciasne,mocno za ciasne.Brak przestrzeni.Drugie fajne.Na trzecim jeszcze slychac tupot bialych mew.
-
U mnie zmiana klimatu. Czerwiec 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
G1, 20mm f/1.7 @ 4.0
G1, 20mm f/1.7 @ 4.5
---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post był o 21:34 ----------
PS:
Ooo, dopiero zauwazylem, ze jest nowa strona, ze zdjeciami Janka, fajne klimaty, szczegolnie na zimowe wieczory ;-)
-
1 załącznik(ów)
@Jerry, fajny deszcz.
A to i ja powspominam lato .... scenka podpatrzona na szlaku
pozdrawiam
-
Kurde patrzac na miniaturke myslalem ze to Dzedaje:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
U mnie zmiana klimatu. Czerwiec 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
;-)
Fajne to 45/2,8 jest , coraz bardziej podoba mi się obrazek z tego szkiełka.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pozdrawiam serdecznie
Janek
dobre , prawie spadlem z krzesla ;-)
PS
weekend sie zaczal , pora do domu spadac ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pozdrawiam serdecznie
Janek
Myslisz,ze to sie Dze jak daje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Myslisz,ze to sie Dze jak daje?
Nie wiem czy daje, ale drze się na pewno...
Fajna fota i to do tego z góry! Boska perspektywa.