-
Odp: KAP - fotografia latawcowa
Przymocowałem, stawiają nieporównywalnie mniejszy opór od kółek do kluczy. Znaczy będzie pan zadowolooony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Przymocowałem, stawiają nieporównywalnie mniejszy opór od kółek do kluczy. Znaczy będzie pan zadowolooony.
Jeszcze nie tak dawno nie miałem pojęcia jak KAP jest międzynarodowym interesem - latawce spod Poznania, wieszak z Hollandii, krzyżak z USA, serwa z Chin, bloczki z Austalii...
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jeszcze nie tak dawno nie miałem pojęcia jak KAP jest międzynarodowym interesem - latawce spod Poznania, wieszak z Hollandii, krzyżak z USA, serwa z Chin, bloczki z Austalii...
Holenderski kapshop sprzedaje szpej z brooxes.com z USA
zapomniałeś o zwijaku z Nowej Zelandii ;) i wózku golfowym też nie z Polski
-
Kraków też nie siedzi z założonymi rękami. Testujemy konfiguracje ultralight do pogody <1 m/s. Od czasu do czasu coś nowego pojawia się w mojej galerii aerial photos
;)
W październiku za to startuje duży projekt popularno-naukowy, w którym nie zapominamy o "Ziemi z nieba"...
-
4 załącznik(ów)
-
Nie, do nadal mi się fiszaj nie podoba :(
-
Romek i jak z nowymi bloczkami ? A jak je zamocowałeś do wieszaka ? też kółkami od kluczy ? :) :) chyba też je zamówię bo nic lepszego nie znalazłem, były kiedyś na ebayu takie fajne PeKaBe się nazywały ale już ich nie widzę i były trochę droższe.
Dzisiaj byłem na moim pierwszym festiwalu latawców :D mmmm fajnie było. Wrzucił bym pare fotek z ziemi i powietrza ale nie wiem jak tu dodawać żeby wyświetlały mi się jako miniaturki a nie duże fotki i nie chcę zaśmiecać forum.
Tak oglądałem te cuda na niebie i napaliłem się na Quad'a, narazie cena mnie trochę odstrasza. Poniżej taki latawiec w "akcji".
http://youtu.be/wBGQ0EiXCe4
Dzisiaj gościu robił nim lepsze akrobacje, a na żywo wygląda to jeszcze lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaliszfronijczyk
Romek i jak z nowymi bloczkami ? A jak je zamocowałeś do wieszaka ? też kółkami od kluczy ? :) :) chyba też je zamówię bo nic lepszego nie znalazłem, były kiedyś na ebayu takie fajne PeKaBe się nazywały ale już ich nie widzę i były trochę droższe.
Tak jak pisałem
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Przymocowałem, stawiają nieporównywalnie mniejszy opór od kółek do kluczy.
przymocowałem opaskami elastycznymi
a PeKaBe to nie są te z KapShopu?
-
Cytat:
Święto Latawca w Rudnikach
W niedzielę na lotnisku w podczęstochowskich Rudnikach odbywa się Święto Latawca. To jedna z najbardziej kolorowych imprez – podało Radio Katowice.
- Święto latawca skierowane jest do najmłodszych, do ich rodzin. Jest to świetny sposób na spędzenie pięknej jesiennej niedzieli – przekonywał Michał Braszczyński, dyrektor Aeroklubu Częstochowskiego.
W ramach święta rozgrywane będą zawody latawców. Na zakończenie zawodów odbędzie się wspólne pieczenie kiełbasek przy ognisku.
Szkoda że Rabka wtedy wypada, chętnie bym uwiecznił imprezę z góry.
link do info
teraz doczytałem, to było wczoraj :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Szkoda że Rabka wtedy wypada, chętnie bym uwiecznił imprezę z góry.
link do info
teraz doczytałem, to było wczoraj :cry:
Grila to sobie w Rabce też zdążymy zrobić.
Pozdrawiam AP.
-
Podczas spotkania w Rabce miałem przyjemność towarzyszyć klubowiczom (Jack z Żoną, apz i romek 1967) i zobaczyć jak z dołu z perspektywy laika wygląda fotografia latawcowa, stąd mała fotorelacja. Przepraszam za ilość zdjęć ale i tak miałem dylemat, które wstawić.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
-
Karolu świetny reportaż, 14 wymiata :]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Karolu świetny reportaż, 14 wymiata :]
Ja tam dostrzegłem takich więcej co wymiatają.
-
Karolu, cóż za relacja!! Pozazdrościć tylko obecności i wprawnego oka! :D
-
A ja w Krakowie byłem uziemion bo szykowałem się na nadejście końca świata (remont i malowanie w domu)
-
Piękne zdjęcia Karolu :)
To coś na 1 zdjęciu to wiatromierz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
naturalnie
-
3 załącznik(ów)
-
Karol reportaż przedni :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Karol reportaż przedni :)
Tak, tym razem zdjęcia z ziemi bardziej fascynujące od tych z powietrza. Najczęściej jest odwrotnie - tu - zabrakło trochę słoneczka.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja tam dostrzegłem takich więcej co wymiatają.
Dzięki! Z pewnością wszystkie wywiewają ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Tak, wskazanie 3.5 może błędnie sugerować, że to alkomat ;-)
Cieszę się, że zdjęcia się podobają, wstawiam jeszcze kilka i na tym koniec, w końcu to latawcowy wątek. Apz - fajne te foty z góry, całość - góra-dół dobrze się komponuje i daje pełny ogląd sytuacji.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Dzięki! Z pewnością wszystkie wywiewają ;-)
Tak, wskazanie 3.5 może błędnie sugerować, że to alkomat ;-)
Cieszę się, że zdjęcia się podobają, wstawiam jeszcze kilka i na tym koniec, w końcu to latawcowy wątek. Apz - fajne te foty z góry, całość - góra-dół dobrze się komponuje i daje pełny ogląd sytuacji.
Fajny ten kawał skały podobny do piramidy - wczoraj zacząłem majstrować przy swoim RAW-ie, ale przekombinowałem - za to zobaczyłem potencjał tej foty, aż mnie zatkało. Dziś kolejne ćwiczenie wieczorem. Dzięki za portret. Pozdrawiam AP.
-
Karolu, druga wstawka trzyma poziom. Portret APZ bardzo mi się podoba. Owieczka też ;) Ja jeszcze nie zerknąłem do moich fotek.
-
6 załącznik(ów)
Nie dotarłem co prawda do Rabki, ale pomęczę Was jurajskimi KAP-shotami:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
icelander
Nie dotarłem co prawda do Rabki, ale pomęczę Was jurajskimi KAP-shotami:
Baardzo zgrzeszyłeś, kajaj się! KAP-shoty mniodek!
-
8 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Baardzo zgrzeszyłeś, kajaj się! KAP-shoty mniodek!
Zgrzeszyli ci co ukradli mi auto. Naprawdę wolałbym poimprezować w Rabce, zamiast po "dziuplach" szukać złodzieja. I tak tyle dobrze, że się udało...
-
Karol, fotorelacja z latawcowania w Rabce pierwsza klasa, pięknie to pokazałeś.
---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post był o 18:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
icelander
Zgrzeszyli ci co ukradli mi auto. Naprawdę wolałbym poimprezować w Rabce, zamiast po "dziuplach" szukać złodzieja. I tak tyle dobrze, że się udało...
Oznacza to, że odzyskany?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Karol, fotorelacja z latawcowania w Rabce pierwsza klasa, pięknie to pokazałeś.
---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post był o 18:45 ----------
Oznacza to, że odzyskany?
No Pisz Człeku Lodu! Masz go?
-
"Samopomoc4x4" namierzyła aukcję na allegro. Następnego dnia była akcja policyjna - udawałem kupca na silnik, rozpoznałem moje części. Sprawców posadzili, teraz czekam na zakończenie czynności śledczych i proces.
Samochód - niestety - został pocięty na części:
tylko my i pustynia
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja Postawiłem tym razem na obiektyw 45/1.8. Podrzucam fotkę zrobioną w tym samym kierunku, ale z niższego pułapu. Natura mi sprzyjała - fotka bez poprawek kadrowania.
Jack
-
Czyli mój pomysł na dwa wiszaki - jeden wide drugi standard/tele ma sens :] Fajne fotki, choć z Tatrami za plecami :wink:
-
Sens jest - u Wieśka leży (i lata od czasu do czasu wraz z SP-320 i SP-350 równocześnie) mój najstarszy uchwyt z dwiema głowiczkami kulowymi:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Ja Postawiłem tym razem na obiektyw 45/1.8. Podrzucam fotkę zrobioną w tym samym kierunku, ale z niższego pułapu. Natura mi sprzyjała - fotka bez poprawek kadrowania.
Jack
Zdjęcie faktycznie takie jakby ktoś starannie kadrował. Perspektywa trochę taka "normalna", szerokim kątem chyba łatwiej o jakiś spektakularny efekt...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Zdjęcie faktycznie takie jakby ktoś starannie kadrował. Perspektywa trochę taka "normalna", szerokim kątem chyba łatwiej o jakiś spektakularny efekt...
Oczywistością jest że masz rację, ale czasami zdarza się chęć/potrzeba skadrowania czegoś konkretnego, czymś bardziej tele niż szeroki kąt.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Kwestia względna. Szeroki kąt daje wrażenie zdjęcia lotniczego, a nie zdjęcia z, po prostu, dużo wyższej perspektywy. Właśnie się dopatrzyłem, że bez dużej liczby skuch, da się to tego mojego Orlenu dokleić jeszcze boki. Poniżej, tak na szybko, ręcznie składanie.
Jack
-
I tu dochodzimy do mojego myślenia - mały obrót, węższy kąt i próba zrobienia panoramy stałka + matryca 4/3, nie z kompakta = lepsza jakość i możliwość rejestracji większej liczby szczegółów.
I dlatego będę musiał wybierać między EPM-1 a GF2 i nauczę chyba latać 20/1,7. Ale zanim do tego dojdzie spróbuję podobny kąt na XZ-cie. I dowiedziałem się w Nowym Targu jeszcze jednego - trzeba obejrzeć mapę i ustalić gdzie będzie słońce , tak by nie mieć przepałów na interesującym mnie obiekcie.
A na razie i tak nie da się u mnie latać.
Szybciej się przy Was uczę. AP.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
...mały obrót, węższy kąt i próba zrobienia panoramy stałka + matryca 4/3, nie z kompakta = lepsza jakość i możliwość rejestracji większej liczby szczegółów....
Święte słowa! Spójrz na 100% (crop) z tej panoramki:-)
Jack
-
oj święte, święte, powiadam jako posiadacz XZ-1 ;)
Jack - jesteś lepszy od Hugina ;P
-
1 załącznik(ów)
-
Wziąwszy pod uwagę że XZ-1 z ogniskowej 28mm (ekwiwalent) to jest nawet dobrze, Jackowe z 90mm