Pięknie fala złapana :)
Wersja do druku
Pięknie fala złapana :)
Fal było sporo ...
390.
Załącznik 110800
391.
Załącznik 110801
392.
Załącznik 110802
Piękne, zwłaszcza ostatnie :)
Dzięki, :)
Piękne i groźne, szczególnie dla tych, którzy właśnie wypłynęli na ocean ...
Dla kontrastu - jedna z większych kalder na świecie - Caldera de Mancha Blanca. Średnica około kilometra. 21 grudnia 2012 roku na jej dnie zgromadziło się sporo ludzi czekając na koniec świata ...
Załącznik 110803
392 kapitalne, a na ostatnim to mi się kojarzy jakby krater po meteorze ;)
Gdybym nie wiedział, że to wypiętrzenie magmy z "zaślepionym" kominem, też bym tak pomyślał :wink:. Całe szczęście na Lanzarote są wulkany (właściwie wypiętrzenia magmy) o aktywności 1 (w ogólnej skali 1 do 5). Na Teneryfie wulkan Teide ma aktywność 4! (olbrzymie ilości magmy tylko czekają na okazję, żeby się wydostać z wnętrza ziemi).
Park Narodowy Timanfaya
394
Załącznik 110888
395.
Załącznik 110889
Trochę obróbki by się przydało.
Szczerze mówiąc, nie jestem w tym szczególnie mocna, a na cudzych zdjęciach to już w ogóle :-P Ale pewnie zaczęłabym od podbicia kontrastu, szczególnie na 395 i naprawienia nieba. Może pojawi się któryś z kolegów magików i coś bardziej konkretnego powie albo zrobi :-)
Nie jestem magikiem :-P
Załącznik 110916 Załącznik 110915
Interesujące... Dzięki Bodzip. Chyba trochę za dużo zieleni na niebie ... :)
Trochę poprawiłem ....
Załącznik 110917
Niebo było wtedy paskudnie zasnute chmurami, dodatkowo - szyba w autobusie...
dwie fotki jednego z najbardziej rozległych wulkanów na Lanzarote - Raven i okolica tego wulkanu. W kraterze znajdują się gniazda sokoła
396
Załącznik 110983
397
Załącznik 110984
398
Załącznik 110985
Ładne zdjęcia. Nie tylko ta ostatnia wrzutka ale i wcześniejsze też.
A te ostatnie zdjęcia to taki ciekawy krajobraz.
Dzięki.
Lanzarote to bardzo ciekawa wyspa. Krajobrazy typowo księżycowe. Te białe (chociaż bardziej wpadające w żółte) punkty na powierzchni, to rosnące porosty. Rosną wyłącznie w nieskazitelnie czystej atmosferze. Nic tylko się tam przeprowadzać ...
---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------
Dzięki wszystkim za odwiedziny...
Z morza lawy wyłaniają się stożki wulkaniczne ...
399. Widok z krawędzi Caldera Blancha (jedno z wyższych wypiętrzeń magmy na Lanzarote)
Załącznik 110991
Fajnie ogląda się takie surowe krajobrazy.
też tak myślę... Zwłaszcza te kirkutowe....
Załącznik 111001 Załącznik 111002
Załącznik 111003 Załącznik 111004
Może trochę tak... albo nie...:roll:
Dzięki Krakman, te kirkuty i inne rzeczy nie pasują do tego wątku ale nie mogę ich przenieść do nowego, który lada chwila ruszy. Nie zmienia to faktu, że obróbka była wskazana, bardzo dziękuję. Dla mnie trochę za zielono jak na późną jesień ...
---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Dzięki serdeczne. Lanzarote tak mnie zafascynowała swoimi surowymi (ale i pięknymi widokami), że wróciłem tam w tym roku. I odkryłem parę rzeczy, na które nie zwróciłem uwagi rok temu. Mimo swoich niewielkich rozmiarów jest na wyspie co oglądać ....
Dwie wulkaniczne bomby (badania geologiczne - tak mówił przewodnik- wskazują, że pozostała część bomby tkwi głęboko w ziemi...
400
Załącznik 111020
Wystająca część ma około 4 metrów wysokości i około 5 - 6 metrów średnicy.
401
Załącznik 111021
Bardzo dobrze widoczny przekrój takiego pocisku
Bardzo proszę ... Osoba na zdjęciu ma prawie dwa metry wzrostu ...
402.
Załącznik 111022
Zdjęcie 400. - normalnie bomba :grin: bardzo ciekawe i fajne.
Lanzarote przypomina naszą Ziemię sprzed kilku milionów lat, kiedy budziło się na niej życie. Roślinność, jeszcze szczątkowa, porasta powoli wulkaniczną glebę. Nawet na bombie wulkanicznej pojawiły się porosty.
403.
Załącznik 111027
404.
Załącznik 111028
Dziaiaj, z braku czasu, tylko jedna fotka z Lanzarote - fragment kaldery jednego z ponad trzystu wulkanów ...
405.
Załącznik 111068