Na razie wygląda że są na stadium testowania:
Stara przejściówka wymaga dopiłowania żeby dandelion na nią siadał,
mają zaprogramowaną ogniskową tylko na 51mm i zbierają statystyki...
Wersja do druku
Na razie wygląda że są na stadium testowania:
Stara przejściówka wymaga dopiłowania żeby dandelion na nią siadał,
mają zaprogramowaną ogniskową tylko na 51mm i zbierają statystyki...
I tested this device and may say that AF confirm and IS is realy work!
my IS tested photos: http://oly43club.ru/forum/index.php?...st=0#entry1553
I live on border with Poland and I can help to get the buy this device ;) its cost $40
...albo mamy różne oczekiwania od optyki i to co dla Ciebie jest świetne dla mnie niekoniecznie... Naświetliłem tym sporo negatywów, slajdów, bawiłem się w cyfrze. Nie licząc Heliosa z jakością bardzo zależną od egzemplarza to chyba najsłabsza stałka jaką miałem - oceniając wg kryterium ostrości na pełnej dziurze. Trochę handlowałem sprzętem i parę egzemplarzy miałem - przynajmniej rozrzut jakościowy nie był taki jak u ruskich. Pentacon od Pancolara znacznie słabszy a oba te szkiełka w 4/3 dystansuje wyraźnie ZD 50/2 pomijając kwestie AF i ręcznego przymykania przysłony...Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Zuiko 50/1.8 nigdy nie miałem - trudno mi się odnieść czy to szkło tak samo dobre bądź słabe jak ów Pentacon... Zresztą takie porównania wyłącznie na podstawie podpinania pod cyfrę w dodatku z cropem x2 nie do końca mają sens...
Wykopałem ze strychu jakiegoś heliosa od starego zenita i podpiąłem. Mam problem ze zrozumieniem jak aparat wyznacza migawkę skoro nie można ustawić dla jakiej przysłoną sie robi fotkę? No ale pewnie jakos to robi? w takim razie jak "powiedzieć" aparatowi, żeby zrobił korektę -1EV ?
Aparat w trybie A, przysłonę ustawiasz na obiektywie, a body o niej wie :) I dopasowuje czas. Po prostu zamiast kręcić pokrętłem, kręcisz pierścieniem przysłony. Korekta ekspozycji działa normalnie. :)
? Przeciez nie ma zadnego przekazywania informacji miedzy obiektywem a body. Jedyne co jest, to jak przymkniesz przyslone, to wpada mniej swiatla, wiec aparat dobiera dluzszy czas. Kadrujesz na pelnej dziurze, a przed zdjeciem domykasz do takiej wartosci jaka chcesz. I nie ma znaczenia, czy to tryb A czy P.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Pzdr
Vr, how many lenses did you test with this adapter? Have you noticed any font or back focus issues? It seems that such errors are quite common with Canon and M42 lenses. And surprisingly, they happen only when using AF, the manual focusing seems to be flawless.Cytat:
Zamieszczone przez vr
Mój Revuenon jest naprawdę bardzo ostry, to nie jakieś inne oczekiwania :> Nie ma żadnego porównania do mojego Heliosa. Zresztą popatrz w moją stopkę, trochę się tego nazbierało i wydaje mi się, że umiem ocenić ostrość.Cytat:
...albo mamy różne oczekiwania od optyki i to co dla Ciebie jest świetne dla mnie niekoniecznie... Naświetliłem tym sporo negatywów, slajdów, bawiłem się w cyfrze. Nie licząc Heliosa z jakością bardzo zależną od egzemplarza to chyba najsłabsza stałka jaką miałem - oceniając wg kryterium ostrości na pełnej dziurze.
Co do Pancolara, to oczywiście nigdzie nie twierdziłem że Pentacon miałby być od niego lepszy :>
Jest bardzo, bardzo ostre.Cytat:
Zuiko 50/1.8 nigdy nie miałem - trudno mi się odnieść czy to szkło tak samo dobre bądź słabe jak ów Pentacon...
AF confirm its very true! I used with many manual lens!
my photo with emulator and Helios-40 on 1.4 http://oly43club.ru/forum/index.php?...req=si&img=141
http://oly43club.ru/forum/index.php?...req=si&img=164
my photo with emulator and Zenitar-50/1.7 on 1.7:
http://oly43club.ru/forum/index.php?...018&#entry1018
http://oly43club.ru/forum/index.php?...indpost&p=1286
read exif you see everywhere D=3.7 F= 51 mm !
i have no problem with AF confirm and it not reklama )
Hmm... only 40/50mm lenses ? What with 135mm and longer ?Cytat:
Zamieszczone przez vr
Witam
Skoro tak dyskutujemy o manualnych obiektywach to ja mam następujący problem z moim 50mm/1,8
Olympus Master wyświetla, że obiektyw f1 i tak naświetla aparat w trybie A, czyli niedoświetla. Oczywiście można korygować, ale dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam
gdzie to wyświetla ? Chyba w EXIF, bo w samym aparacie nie powinien nic wyświetlać, przecież nie ma pojęcia jaką włączyłeś przysłonę. Aparat nie oblicza parametrów ekspozycji na podstawie przysłony, a na podstawie światła docierającego do matrycy.
W moim E300 przy manualnym szkle zawsze mam kreski przy przysłonie (czyli nic nie wyświetla), a w EXIF napisane jest że f=1
Mój Chinon Tomioka 55/1.4 jest też powalająco ostry, niestety trochę mydli przy pełnej dziurze pod światło.
Witaj dzemskiCytat:
Zamieszczone przez dzemski
Przecież napisałem, że Olympus Master wyświetla czyli w EXIFie. Czy jak robisz zdjęcia w trybie A z f/1.4 to nie ma tendencji do niedoświetlania?
A tak przy okazji przejściówek. Mowa jest o przejściówce z blokadą kółka i bez. Do czego ta blokada służy?
Jak kupiłem swojego OM z założoną na stałe przejściówką (na jakieś śróbki)
Pozdrawiam
pomiar światła działa idealnie, choć czasem ma tendencję do prześwietlania (nigdy mi nie niedoświetlił). Ja za to pracuję i tak w trybie manualnego ustawienie ekspozycji i to ja mam tendencję do delikatnego niedoświetlenia (0.3 - 0.7 EV)
Przelotka z blokadą sprawdza się w "budżetowych" obiektywach M42. które nie miały przełącznika A/M. Jeśli obiektyw ma przełącznik A/M to można mieć przelotkę bez blokady.
Jeżeli chodzi o optykę Pentacon. Trafiały się niezłe egzemplarze, ale ogólnie to jakość nie jest wybitna. Mam Pentacona 29/2.8 i tylko 2 razy miałem go na korpusie. Raz do testów i raz do zdjęć. Zachwytu nie ma, ostrośc taka sobie. Od roku siedzi w pokrowcu w szafie. Teraz kiedy mam Sigmę 30/1.4 to zapewne go nawet nie będę używał.
My sister will be on next week in Warsaw ! who want buy dandelion ?
AF confirm work with all lens and all adapters !
IS effective work if dandelion programme on focal lenth your objective (available 29/35/50/85/100/135/180мм) !
I can transfer with her...
What is the price of this dandelion?
dandelion (pack) - $40
M42-4/3 adapter with dandelion - $60
Rozumiem, że dandelion wspólpracuje poprawnie z ogniskową 50-55mm?
Suchar, jeśli Ty, lub ktoś z Warszawy byłby uprzejmy kupić to ustrojstwo dal mnie i wysłać pocztą to moja wdzięczność byłaby ogromna :)
Natychmiast przelałbym pieniądze na konto, wystarczy napisac na PW.
Trzeba tylko zaczekać, aż oferent poda cenę bo jeśli za drogo to nie warto.
If I have my own adapter I need dandelion (40$)? Am I right? It looks like the dandelion has to be sticked to the adapter.
Oh, and another question: does this dandelion work with lenses with focal length such as 58mm, 55mm?
yes, stabilization works in the wide range focal( but efficiency decreases) !
see test photo (dandelion = 51 mm) and IS also work wiht Jupiter-6 180mm and CZ Sonnar MC 135/3.5 ;)
http://oly43club.ru/forum/index.php?...indpost&p=1552
yes, dandelion with holdersCytat:
Zamieszczone przez suchar
Ok, so I need only dandelion, without adapter. I have E-330, so I don't have IS. I'm interested only in AF confirm :) Thanks, I'll think about buying this dandelion and probably soon you will be given an anserw. When do you have to know, whether I'm buying this dandelion, ro not?
Holders are these yellow things, lying in the box?[/quote]Cytat:
Zamieszczone przez vr
who really want to buy mail me : vr17(A)front.ru
my ICQ : 162748571
Witam :smile:
Śledzę uważnie wątek o M42, ale nigdzie nie znalazłem opisów obiektywów, które właśnie do mnie jadą. Wprawdzie kupiłem je po okazyjnej cenie, głównie dla przejściówek, ale warto o nie zapytać. Są to:
- Optomax f=135mm/1:2.8
- Sigma widemax f=28mm/1:2.8
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie.
pozdrawiam :smile:
Nie znam tych obiektywów, a skoro właśnie do Ciebie jadą, to może właśnie Ty je przetestujesz?
Jak to? Nie rozumiem :roll:Cytat:
głównie dla przejściówek
Obiektywy + dwie przejściówki (M42 i T/M42) kosztowały ok. 200zł. Traktowałem to jako wstęp do M42. Przecież 2 przejściówki kosztują ok. 100zł więc obiektywy wyszły mnie również 100zł. Przy tak niskiej cenie warto było zaryzykować. Chciałbym jednak wiedzieć w co się wpakowałem :smile:
Hallo!
Ja tez bylbym zainteresowany tym dandelionem ale bez przejsciówki. Tylko nie wiem jak rozwiazac sposob zakupu. Moze jeszcze ktos by chcial na forum i kupic ich wiecej - moze byloby taniej ?
PS.
Czy ja dobrze zrozumialem ze ów dandelion bedzie działał nie tylko z obiektywami 50mm ale i 135mm i innymi ? Na forum ru widzialem fotki przykladowe i sa tez z obiektywu 135mm wiec powinno działac, ale chcialem sie upewnic zanim kupie.
Ja rezygnuję jednak. Mam tylko Heliosa i właśnie zamówiłem przejściówkę do Zuiko 50/1.8, więc nie ma dla mnie ta przejściówka sensu.
Ile w końcu ten dinks kosztuje (bez przelotki). Wysłał ktoś maila do gościa?
wyraźnie napisał:
dandelion (pack) - $40
M42-4/3 adapter with dandelion - $60
Dzięki, przeoczyłem.Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Że zacytuję sam siebie:
Cytat:
- Optomax f=135mm/1:2.8
- Sigma widemax f=28mm/1:2.8
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie.
pozdrawiam :smile:
Testowałem nieco drugi z nich. Mam wrażenie że obraz z niego jest (o ile dobrze go ustawię) znacznie ostrzejszy niż z kitowego 14-42. Obiektyw ostrzy w nieskończoność już od (połowy deklarowanej na obiektywie) wartości 2,5m, co w praktyce oznacza, że na mieście jest bez obsługowy. Na razie bardzo mi się podoba. Póki co to sigma zostaje koniem roboczym do fotek w mieście.
Szkoda że nikt nie ma doświadczeń z tymi obiektywami.
Małe pytanko: Czy również w przypadku obiektywów na M42 ogniskową obiektywu należy pomnożyć przez 2?
pozdrawiam :)
Tak
Witam,
mam szybkie pytanko - czy redukcja powinna podczas zakładania stawiać wyraźny opór (zwłaszcza w ostatniej fazie - przed blokadą)? dzięki temu nie ma żadnych luzów, ale czy przy okazji nic się nie "wyciera"?
Pozdrawiam
Moja stawia.Cytat:
Zamieszczone przez mariouche
Prędzej body rozpadnie się ze starości, niż wytrzesz sobie bagnet...
A kobiety zawsze maja racje :mrgreen:W koncu tez im na trwalosci bagneta zalezy.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
dziekuję bardzo za błyskawiczne odpowiedzi - będę spał spokojniej :)
Pozdrawiam
Ja się chciałem zapytać.. Przejściówkę kupić TĄ ? Czy są jakieś lepsze, bardziej warte zakupu? Jakie macie wy?
Pozdrawiam i proszę o linki : )