Albo przeczytać instrukcję obsługi ;)
Wersja do druku
Test e-620 jest w ostatnim PP. W skrócie konkluzja jest taka, że puszka rewelacyjnie zaprojektowana, ergonomiczna i w ogóle supcio ale jakość obrazu jest kiepska i u innych lepszy obraz jest w niższej cenie.
...mam przed sobą 4 numer biuletynu fotograficznego "Świat obrazu" .
Tylną stronę okładki zdobi rzucająca sie w oczy reklama Olka 620 :) . Ale to nic !
Na ostatnich 5 stronach znajduje się tekst o tytule "oderwij się od schematu" , który traktuje o zaletach właśnie E-620 . Jest to ni mniej, ni więcej tekst sponsorowany.
Jest zamieszczony w czasopiśmie, któremu bliżej jest traktowanie fotografii jako dziedziny sztuki, niż zamykanie jej tylko w techniczne ramy.
Jestem w szoku , jestem pod wrażeniem Olka :).
Testy, tekst sponsorowane i inne wybielacze, to, prawdę mówiąc, nie wiadomo czy do kogoś trafią. Co z peanów nad jedną lustrzanką, jak zaraz parę stron dalej znajdzie się wzmianka o innej. I rozpływa się w zachwycie nad obrazem z 'legendarnej jakości matrycy'. Jedna lustrzanka jest przełomowa, zaraz następna jest rekomendowana, a kolejna zostaje okrzyknięta kamieniem milowym.
Wszystkie te teksty większość rozsądnych użytkowników traktuje jak reklamy w tv, na które nikt nie zwraca uwagi.
24 lutego 2009 - oficjalna zapowiedź aparatu
15 kwietnia 2009 - jest w sklepach (w Polsce) - można pójść i kupić!
Pamiętacie jak czekaliśmy miesiącami aż pojawi się zapowiedziany aparat? Jak widać Olympus bardzo przyśpieszył a może tylko zmienił politykę informowania o nowych produktach... Tak czy tak, nie spodziewałem się, że będzie tak szybko do kupienia.
W e-cyfrowe .
http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?...&PCID=43177_24
A w Euro RTV AGD w tej samej cenie 3199 i w fajnych ratach 30 x 0% (106,63 zł rata)
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustr...620-body.bhtml
wszystko pięknie ładnie tylko, że:
cena zestawu E-620 + zuiko 14-54 II
vs.
zestaw E-30 + zuiko 14-54 II
wypada tylko ok 300-400 zł taniej na korzyść pierwszego zestawu
O! I jak tanio...
tak sobie pomyślałem ze byc może dlatego nie ma oficjalnego zestawu E620+zuiko 14-54 bo wtedy byłaby bardziej widoczna ta niewielka różnica z E30
a uleżeć niech się uleży;) wolałbym żeby się e30 bardziej uleżało :)
na forum olka na dpreview już parę osób ma e-sześćsetdwudziestkę; kilka tematów z pierwszymi wrazeniami:
Ok, so got my 620...
First 620 Photos and Impressions
(C&C) 620, artsy B&W
oraz
porównanie ISO 100-3200.
[QUOTE=sadz1u;307435]na forum olka na dpreview już parę osób ma e-sześćsetdwudziestkę; kilka tematów z pierwszymi wrazeniami:
Niestety exif też po chińsku
Dzisiaj rano do pracy zawitały E-620. Naturalnie od razu wziąłem w łapki ;P Pobawiłem się z 14-42 oraz 12-60SWD
-Nowy system stabilizacji z u4/3 widać ma sens. Aparat jest minimalnie ale jednak mniejszy od E-5xx pomimo ruchomego LCD.
-Stabilizacja już tak nie furkocze przy wyłączaniu jak w innych modelach ;)
-Body odpowiednio wyprofilowane pod rękę ale fani dużego uchwytu raczej się zawiodą.
-AF działa sprawnie i szybko. Po podpięciu 12-60 było oczywiście jeszcze lepiej. Ma tendencję do poprawiania się, czego w E-3 nie zaobserwowałem nigdy.
-Wizjer nie daje wrażenia tunelu i jest ogólnie OK jak na ten segment towarowy.
-Fajny bajer z podświetlanymi przyciskami. Po chwili jednak gasną i nie wiem jak je włączyć. Możliwe, że z przodu jest jakiś czujnik oświetlenia(faktycznie coś tam jest ale dopiero teraz o tym pomyślałem), który je aktywuje.
-Wyraźnie cichszy i milszy dla ucha od starszych modeli(coś jak G-1)
-ISO 800 w pełni OK 1600 znośnie. Nie miałem jednak czasu lepiej potestować, zrobię to jutro.
-Chciałoby się górny LCD ale przy tych gabarytach nie ma gdzie go wcisnąć...
-Niech no Olek w końcu da takie LCD jak konkurencja...
-Nie ma pełnej klatki...
Na teraz to tyle. Jutro postaram się nabazgrać coś dla szumofobów ;)
Dalej jest "brrr" ale delikatniejsze i cichsze ;)
Co do LCD to miałem na myśli oczywiście rozdzielczość. Nikon D90 a to on jest bezpośrednim konkurentem E-620 ma LCD VGA a to się przydaje. My nawet w E-3 mamy rozdzielczość jak w kompaktach...
Z tego co wiem to konkurentem E-620 jest Nikon D5000 a w szranki z Nikonem D90 to może stanąć E-30. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Z tego co znalazłem na sieci to zarówno E-620 jak i D5000 mają LCD po 230 000 punktów więc nie ma co narzekać :)
Jeszcze niedawno wszystkie ekrany miały taką rozdzielczość i nikt nie narzekał (ba, niektóre miały nawet niższą...). Narzekania pojawiły się dopiero w momencie, jak okazało się, że można zrobić jeszcze lepsze ekrany.
Co tam ekranik, niech dadzą lepiej filmy :-P
Na optyczne.pl napisali, że punktów ale zapewne im chodziło o piksele. Chwyt marketingowy stosowany jest przy Nikonie D90 gdzie trąbią o 920tys. ale właśnie punktów :) co odpowiada 307 tys. pikseli a to już wygląda mniej atrakcyjnie dla potencjalnego klienta :)
Skoro już o ekranach, to niech powie ktoś mądry, kto się zna: jaką rozdzielczość (dłuższy bok x krótszy bok w pikselach) ma taki ekran w E-620, a ile tak z D300. Bo wersji słyszałem mnóstwo i sam już nie wiem, o co w tym chodzi (i nie mam nawet pewności, czy kiedykolwiek wiedziałem).
michal_b tam już ciężko się połapać co jest czego konkurentem...
Olympus E-450 - Nikon D60
Olympus E-520 - Nikon D60
Olympus E-620 - Nikon D5000
Olympus E-30 - Nikon D90
Olympus E-3 - Nikon D300
W teorii mogłoby to tak wyglądać ale różnice w systemach są na tyle spore a modeli tak dużo, że kto ich tam wie ^^ Ale zarówno D300 jak i D90 mają LCD z VGA a my nie mamy nigdzie.
Pojawił się test video:
http://www.ephotozine.tv/video/Olympus-E620-1166
W E-620 są różne filtry artystyczne:
# Pop Art
# Zmiękczona ostrość
# Jasne i lekkie kolory
# Tonowanie świateł
# Ziarnisty film
# Fotografia otworkowa:
E-620 to pierwsza lustrzanka z takimi filtrami.
Uważam, że mógłby być jeszcze jeden filtr, a mianowicie HDR pozwalający robić zdjęcia HDR.
Czy to możliwe? Oczywiście, że tak. Skoro można robić zdjęcia HDR z jednego pliku RAW, to w aparacie mógłby być jeszcze jeden taki filtr.
Podejrzewam, że pewnie byłby chętnie używany przez wiele osób.
Myślę, że OLYMPUS powinien być pierwszy z stworzeniu takiej lustrzanki.
Jak zrobić zdjęcie HDR z jednego pliku RAW?
http://www.fotoporadnik.pl/hdr-raw-bracketing.html
Co o tym myślicie?
Olympus ma ponoć opatentowane ciekawe rozwiązanie dotyczące zwiększenia dynamiki rejestrowanego obrazu, mam nadzieję, że kiedyś się doczekamy. Z jednego rawa to taki pseudo HDR - efekt jest średni w dodatku w przypadku zastosowania jednego algorytmu mógłby dać efekty niezłe lub bardzo kiepskie - zależnie od ujęcia.
Znacznie lepszym rozwiązaniem pod lubiących HDRy byłoby odpowiednie rozwiązanie bracketingu - spora ilość klatek (do wyboru) i możliwość wybrania skoku również np. co 2 EV - jest to do zaimplementowania w menu bez problemu i z takich plików ludzie robiący HDRy świadomie byliby bardziej zadowoleni niż z przypadku kolejnego art programu...
Z ilości pixeli wynika że d90 ma rozdzielczość 640x480
E-620 i inne podobne wyświetlacze w okolicach 580x400
Jak widać różnica nie jest duża, subiektywnie odbiera się jakość takiego wyświetlacza bardziej po ustawieniu przez producenta jasności, kolorów, kontrastu itp.
Tak się zastanawiam,skoro ME-1 nie pasuje do e-620,to czy należy się spodziewać nowej muszli ocznej?Ktoś,gdzieś napotkał się na informację?
pzdr