To teraz masz szanse się wykazać:wink:
Wersja do druku
To teraz masz szanse się wykazać:wink:
Będzie łatwe:
Na czym polega styl pracy tej kobiety-paparazzi, że potafiła dopaść nawet królową brytyjską na sedesie?
Kto chce, może też podać nazwisko (ale nie musi).
To mi wygląda na Alison Jackson - zatrudnia sobowtóry znanych ludzi, i jeszcze dodatkowo coś tam czaruje przy tych fotach (pewnie w PS :wink:)
Strzelam, skoro ma być łatwe to przez dziurkę od klucza:roll:
Bingo.
Jakaś gazeta łyknęła niedawno chyba jej fotę "Angeliny Jolie i Brada Pitta" z dzieckiem, czy jakoś tak...
http://www.alisonjackson.com/ (Jack Nicholson zabójczy!)
Mówiłem, że łatwe.
Twoja kolej.
Moje też łatwiutkie....
A cio to takiego może być?
(uprzedzam to crop)
Czyżbym znowu przesadził......?:oops:
glut, bańka, kropla:roll:?
Były łatwe i były zdjęcia to teraz z innej beczki:cool:
Jaki tytuł nosi i kto jest autorem pierwszej książki ilustrowanej fotografiami?
Widzę, że udało mi się z tą trudnością:cool:
Podpowiedź: ołówek
To była podpowiedź co do tytułu, teraz podpowiedź co do nazwiska: lis
:cool:
No to minęły 24h. Odpowiedź to: "The Pencil of Nature" William Henry Fox Talbot
W takim razie wracam do pytań czyje to zdjęcie i może z czego w swoich latach autor zasłynął?
Moim zdaniem bez sensu jest wyszukiwanie zdjęć na chybił trafił i wklejanie jako pytania do wątku tylko dlatego, że ktoś tam był bardziej lub mniej znanym fotografem. Lepiej szukać zdjęć z jakąś historią, a przynajmniej ciekawostką.
Jeśli to zdjęcie za takie uważasz to zapraszam do szkoły.
Jeśli z tym zdjęciem związana jest jakaś ciekawa historia, anegdota albo przedstawia jakiś kontekst historyczny to wporzo. Jednak nie zapytałeś o tę historię tylko o autora.
Jeśli to dwa tysiące sześćset dziewięćdziesiąta czwarta fotografia bardziej lub mniej znanego artysty to wybacz - ale to bez sensu. Wątek zaczyna być po prostu nudny.
Zarzuciłeś na początku, że wrzucanie pierwszych lepszych zdjęć jest bezsensu, a nie pytania dotyczące ich. Poza tym w odpowiedzi o autora jak najbardziej może znaleźć się wzmianka na temat tego zdjęcia.
Oka. Nie ma się co spierać. Od tej pory starajmy się wrzucać jak najwięcej ciekawostek. Także zdjęciowych.
Autor to Martin Munkácsi.
Zwany był największym fotoreporterem świata, zasłynął z doskonałych fotografii sportowych, jeśli o to Ci chodzilo. A moze z pierwszych "nagich" fotografii do czasopism? A moze z tego, ze był najlepiej opłacanym fotografem prasowym swoich czasów? :roll:
Więcej tu: Martin MunkĂĄcsi - Wikipedia, the free encyclopedia
PS
Starałem się podawać fotki z anegdotą, jak np. ta, która tak zmyliła sir Artura Conan Doyle ale specjalnego zainteresowania nie zauważyłem :roll:
Jesli powyższa odpowiedź jest prawidłowa to nad czymś pomyślę...
Rocco wystarczająca odpowiedź. Gratuluję:wink:
A ja dodam coś a pro po tego zdjęcia:
"W 1929 lub 1930 roku powstało zdjęcie, które często jest opisywane jako podstawowy powód tego, że do dziś o Munkácsim się mówi. Kilku chłopców wbiegających do jeziora Tanganika Węgier sfotografował od tyłu, pod słońce, ujmując ich w ciasny kadr. W jednym zdjęciu połączył kilka elementów. Dynamizm, energia, radość życia wypływają tu ze zdjęcia, które jednocześnie może być oceniane jako kompozycja prawie abstrakcyjna. Ciasny kadr, pozbawiający zdjęcie kontekstu, ciemne sylwetki dzieci na jasnym tle morkich fal - wszystko to składa się w obraz, na którym treść traci na znaczeniu. Henri Cartier-Bresson często wspominał to zdjęcie - mówił, że to jedna z najważniejszych fotografii jakie kiedykolwiek widział."
No to będzie łatwo ale przy okazji otrzemy się o historię ;)
W 1933 roku na urząd prezydenta Stanów Zjednoczonych został wybrany Frank Delano Rooswelt. Ameryka dopiero zaczęła sie otrząsac ze skutków Wiekiego kryzysu. Nowy prezydent zabrał się do pracy z pasją. Jego najbardziej znanym osiągnięciem jest projekt "Nowy ład". Celem tych reform było przeciwdziałanie skutkom Wielkiego Kryzysu, który pozostawił miliony Amerykanów bez pracy, w nędzy, a gospodarkę państwa w ogromnym chaosie. Założeniem programu było, że zapaść spowodowana została "wewnętrzną" niestabilnością kapitalistycznego rynku oraz że interwencja rządowa jest konieczna do ustabilizowania i usprawnienia ekonomii.
Za Wikipedią:
Niejako przy tym projekcie powstał inny, który finansowało państwo i do którego zaprosiło wielu, w tym najbardziej uznanych wtedy, fotografów.Cytat:
W znacznym stopniu Nowy Ład polegał na interwencjonizmie państwowym. Wprowadzono zasiłki dla bezrobotnych, roboty publiczne, dofinansowywanie z funduszy federalnych wielu przedsięwzięć. Wprowadzono liczne rozwiązania prawne mające na celu regulację działalności przemysłu, rolnictwa i sektora bankowego (m.in. rozdzielono bankowość inwestycyjną i handlową, wprowadzono ubezpieczenie depozytów bankowych oraz kontrolę giełd). Oprócz tego wprowadzano także mechanizmy mające w założeniu stymulować tworzenie nowych miejsc pracy. Polityka Nowego Ładu przyniosła Rooseveltowi znaczną popularność wśród obywateli USA. Głównie dzięki niej zdobył w wyborach cztery kadencje po kolei (w 1932, 1936, 1940 i 1944) - rekord wśród prezydentów USA (z drugiej strony decyzja o kandydowaniu na kolejne kadencje, stanowiła naruszenie wprowadzonej jeszcze przez Georga Washingtona amerykańskiej tradycji demokratycznej).
I to jest właśnie moja zagadka: jak nazywal się ten projekt i jaka była jego rola?
Prosiłbym o kilka słów więcej niz sam skrót czy nazwa ;)
Farm Security Administration
grupa fotografów dokumentalistów Departamentu Rolnictwa w USA; utworzona na zlecenie rządu w 2. poł. lat 30. XX w.; zadaniem grupy była pomoc w zwalczaniu kryzysu gosp. na pd. USA; czł. F.S.A. uprawiali fotografię kryt., zaangażowaną, sięgali do tradycji amer. i eur.
Grupa ta jest uważana za jedno z najważniejszych osiągnięć fotografii społecznej. Prowadzona była przed osiem lat od 1935 roku, a należeli do niej: Roy Stryker, Walker Ewans, Dorothea Lange, Artur Rothstein, Gordon Parks, Jack Delano, Ben Shahn. Fotografowie w tym okresie wykonali ponad 20 000 zdjęć ukazujących życie rolników. Oprócz tych zdjęć było wiele fotografii dokumentujących miejski kryzys gospodarczy. Wstrząsające zdjęcia zainspirowały pisarza Johna Steinbecka do napisania słynnej powieści "Grona Gniewu". Archiwum FSA znajduje się obecnie w Bibliotece Kongresu i stanowi największy zbiór fotografii społecznej.
Tak jest.
Wypatrzylem je właśnie w Bibliotece Kongresu gdzie można nie tylko popatrzeć ale i kupić.
Pytaj.
Jakiego słynnego fotografa ulubionym tematem były ofiary mordów w kałużach krwi czy ciała przysłonięte prześcieradłem?:cool:
Hmmm, pewnie chodzi o Weegeego, czyli Arthura Felliga. Najbardziej znanego reportera ulicznego w Nowym Jorku, który doprowadził do perfekcji sztukę pojawiania się na miejscach zbrodni?
True. Znany był z tego, że bardzo często udawało mu się znaleźć na miejscu zdarzenia przed policją czy też strażą pożarną. Fotografował głównie nocą.
No więc Artur Fellig zwany Weegee był Polakiem z pochodzenia. Miał przenośne laboratorium fotograficzne w samochodzie i śledził poczynania policji. Przechwalał się, że sfotografował 5000 przestępstw. Używał też aparatów/materiałów na podczerwień. Dzięki temu fotografował na plażach pary uprawiające seks, włóczęgów na Manhattanie.
Weegee â Wikipedia, wolna encyklopedia
Z tymi prześcieradłami to bym nie przesadzał, wystarczy wrzucić weegee w szukajkę i popatrzeć, cóż on fotografował.
http://images.google.pl/images?um=1&...j+obraz%C3%B3w
Pozdrawiam
A pytanie?:roll:
Już, już, nie miałem dziś prądu.
Wiem, że się wam nie podobają pytania ze zdjęciem, ale takie mam koncepty, o technikalia nie chce mi się pytać.
Kim jest autor tego zdjęcia, napiszcie coś o nim.
ps. To jest łatwe (niestety)
Pozdrawiam
Zastanawiam się, czy słuchasz black metalu czy tylko lubisz fotki Jana Saudka? ;)
Jan Saudek, czeski fotograf , spektrum ludzkiego ciała i erotyki w fotografii.
Za Wikipedią:
Co tu wiecej napisać, lepiej pooglądać :)Cytat:
Jan Saudek (ur. 13 maja 1935 w Pradze) – czeski fotografik.
Od 1963 roku, gdy po raz pierwszy wystawił swoje zdjęcia w Pradze, nieprzerwanie fotografuje.
W 1972 roku pojawia się najbardziej charakterystyczny motyw jego twórczości - odrapana ściana piwnicy. Na jej tle komponuje swoje fantasmagoryczne akty. Pozują mu przeważnie kobiety dalekie od współczesnych kanonów urody - dojrzałe, często otyłe, czasem nawet stare lub kalekie - jednak artysta potrafi nawet z brzydoty wydobyć jakieś magiczne piękno (chociaż zdarza mu się ocierać o turpizm, a czasami nawet wulgarność). Często, podobnie jak Helmut Newton, portretuje te same osoby w ubraniu i bez ubrania. Przykładem charakterystycznym dla jego twórczości jest chociażby dyptyk HouseWife (1984).
Początkowo doceniany bardziej na Zachodzie niż we własnym kraju. W czasach CSRS bojkotowany przez komunistyczne władze. Obecnie cieszy się ogromną popularnością (wystawy, albumy, wywiady) zarówno za granicą, jak też w Czechach.
Zdjęcia Jana Saudka można oglądać na jego stałej wystawie w galerii w starym mieście w Pradze przy ulicy Celetná 9
Lubię Saudka. Metal tak, ale blackmetal to raczej smutne jest.
Zapytałem, bo warto popodziwiać jego fotografie. Sporo jest na jego stronie:
http://www.saudek.com/en/jan/fotogra...&typ=f&l=0&f=3
Hehe, HDR z lat 50.
ps. Pytasz.
Pozdrawiam
Ja lubię jego zdjęcia może nie ze względu na modeli:roll: Ale uwielbiam tą malarskość, jest niesamowita.
OK.
Pionierami fotomontażu byli francuscy dadaiści.
Komponowali nowe, samodzielne całości z powycinanych fragmentów prasowych zdjęć. Pokazali jak łatwo zmieniać przekaz fotograficznego obrazu. Była to ważna zmiana w postrzeganiu fotografii. W ten prosty sposób zdemaskowali pozorną wiarygodność, coraz popularniejszego w świecie medium.
Historia polskiego fotomontażu sięga lat 20 tych XX wieku. Polscy twórcy podeszli jednak do tematu inaczej. Technikę fotomontażu postrzegali raczej jako szansę dla rozwoju nowoczesnej twórczości. Twórczosci, która uwolni się od ograniczeń tradycyjnej sztuki, skostniałej, zamkniętej w muzeach, niedostępnej dla szerszego grona odbiorców i nie przystającej do ducha dynamicznych, szybko zmieniających się czasów. Korzystanie z fotomontażu, jako narzędzia wypowiedzi, było zatem formą manifestacji nowoczesnego rozwoju działalności twórczej, na której zależało wielu autorom.
Niejako na uboczu tych zmian działała w przedwojenej Polsce grupa, której najbardziej uznanym przedstawicielem jest fotograf (grafik?), którego prace są moją zagadką. Były one wystawiane w lipcu tego roku w Krakowie więc moze ktoś z forumowiczów mial okazję je obejrzeć :)
http://img222.imagevenue.com/loc234/..._122_234lo.jpg * http://img247.imagevenue.com/loc397/..._122_397lo.jpg
Czyje to prace, jak nazywała się ta grupa i gdzie działała?
PS
To moje ostatnie pytanie, na razie dam sobie trochę odpoczynku od konkursu. Niech i inni trochę się pobawią bo jak na razie, udział bierze nieliczna grupka ;)
Aleksander Krzywobłocki.
Ach, i reszta odpowiedzi: Artes, Lwów :-)
Czy zwięzłość odpowiedzi zawdzieczam Twojej niechęci do klawiatury? ;)
Mógłbyś napisać trochę więcej o autorze i rozwinąć odpowiedź o jakiś opis tej grupy albo chociaż coś zalinkować :roll:
Dobra, Ty pytasz a ja se odpocznę, właśnie takie lakoniczne wypowiedzi mnie zniechęcają :/
Mówisz o wklejeniu tekstu z Wikipedii? :/
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale proszę :-)
http://www.mhk.pl/wydawnictwa_krzysztofory23.php#bialy
Niepotrzebnie się denerwujesz :)
Dla mnie ten quiz to zabawa w popularyzowanie fotografii i zagadnień z nią związanych. Nawet wklejony tekst wnosi nowy zasób wiedzy, którą wielu z nas moze sobie przyswoić, własnie poprzez udział w tej zabawie.
Przynajmniej ja poznałem tu kilka nazwisk, o których wcześniej nie miałem pojęcia. I pewnie nie miałbym nadal ;)
Pytaj nie dąsaj się :)
Yoshihisa Maitani (Advisor of Olympus Corporation), the designer of the OM, Pen, XA series
http://www.olympus-global.com/en/corc/history/lecture/
Pozdrawiam