OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm... np. jakiś firmowy nowy z jakiś starym 'noname' za parę groszy? czy raczej takie mieszanki nie są wskazane?
Wersja do druku
OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm... np. jakiś firmowy nowy z jakiś starym 'noname' za parę groszy? czy raczej takie mieszanki nie są wskazane?
Mam co prawda dwa olympusowskie, ale w tej chwili w gripie siedzi jeden firmowy i Hahnel i nie widzę jakichś komplikacji.
Raczej nie, jak jeden będzie słabszy to i całość bedzie odgraniczona jego sprawnością. To samo dotyczy ładowania. Ja mam ładowarkę, która ładuje baterie każdą osobno i sprawdza jej właściwości.Na raz można włożyć 8 sztuk. Jak któraś odstaje to ładowarka pipczy i świeci na czerowno nad "inną" baterią.
Pozdr.
Pewnie, że mozna.
Badałem grip do E-300 (a do E-3 konstrukcyjnie jest pewnie taki sam).
Każda komora akumulatora (styk "+") jest połączona szerogowo z czymś co przypomina w działaniu diodę prostowniczą (czyli coś co przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku). Obie te diody łączą się w jednym punkcie, który idzie juz do "+" aparatu.
Stąd można wkładać różne akumulatory, różnych firm, naładowane i rozładowane lub tylko jeden akumulator.
Jeśli będzie różnica napięć na akumulatorach to prąd będzie brany (przynajmniej w większej części) z akumulatora o większym napięciu aż do czasu zrównania się napięć. Wtedy akumulatory już będą obciążane równomiernie.
właśnie otrzymałem grip'a :grin:
Nie pamiętam czy przy rejestracji sprzętu na stronie www trzeba obowiązkowo wypełnić (chyba trzeba) pole dot. daty zakupu sprzętu. Jakby to nie było sprzęt w promocji czy gratis czy jak tam zwał to należy do mnie i mogę go zarejestrować.
Jeśli chodzi o datę to też mam drugie pytanie. Dostałem gwarancje podbitą i standardowo nie opisaną (tez nie ma daty) tak wiec jak będzie wyglądała ewentualna naprawa w razie problemów (no już parę osób zgłaszało ze coś nie było tak - no ale odrazu dostali nowe egzemplarze... no a co będzie później ;-)).
A może dostaliście jakieś inne papiery oprócz gwarancji?
pozdrawiam
Nie ma zadnej faktury, rachunku itp jeśli o to pytasz.
Owszem, są też cztery sztuki ulotek i instrukcji.
Karta gwarancyjna wybite ma tylko HLD-4 (E).
Nic więcej, ani daty ani pieczątki ani podpisu żadnego.
Darowanemu koniowi... ? ;)
Jeronimo- próbuję już drugi dzień wysłać Ci PW i kicha, pokazuje się jakiś komunikat po angielsku i nic. Co może być grane?
na czas urlopu https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11505 wyłączyłem privy (i to pewnie tez na jakiś czas) opcja email powinna działać https://forum.olympusclub.pl/sendmes...ailmember&u=64 Napisz na maila to odbiorę po pracy w domu, pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
thx, mam dokłądnie tak samo...
tylko zapytałem... lubie mieć porządek w papierach a niestety z mojego doświadczenia wynika ze nigdy nie wiadomo co kiedy sie zepsuje i o jakie papiery poproszą... ;)
pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OT do posiadaczy E-3 i gripa -> https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=312