Odp: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)
ahutta - mówiłem że robienie zdjęć w środku nocy może grozić kontuzją :) intencją było ustawienie tych samych parametrów ale coś nie poszło... są wszak RAWy więc można sobie poustawiać jak należy
epicure - ustawiane w menu aparatu, ciemna klatka ma chyba wpływ na RAWa, odszumianie działa chyba tylko na JPG.
a na marginesie - mam prośbę - skoro ahutta popRAWił fotę z Olympusa to czy mógłbyś spróbować poprawić fotkę z Fuji? Zastanawiam się czy da się wyciągnąć z cieni te drzewa na skraju lasu które na zdjęciu z E-P5 są widoczne a na zdjęciu z Fuji nie
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...odszumianie działa chyba tylko na JPG.
Zgadza się. Mam jednak wątpliwości, czy udało Ci się je wyłączyć.
Te fotki z Fuji są wyraźnie mniej naświetlone niż w Olku.
Np. pierwsze fotki w porównaniu, przy Fuji na dole jedna wielka czarna plama, w Olku wyraźnie widać zieloną łączkę.
PS
No i po co wyłączać wszelkie ulepszacze? Przecież chodzi o zrobienie jak najlepszego zdjęcia.
Poza tym w jednym powyłączasz a drugi np. jedzie po RAW'ach jak miło a Ty nawet o tym nie wiesz :wink: Więc lepiej obu pozwolić na wszystkie asy z rękawa - przecież jak robisz dla siebie fotki nocne to nie postępujesz jak masochista i nie wyłączasz ulepszeń, nieprawdaż?
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
... Zastanawiam się czy da się wyciągnąć z cieni te drzewa na skraju lasu które na zdjęciu z E-P5 są widoczne a na zdjęciu z Fuji nie
Spokojnie da się wyciągnąć:
E-P5 (ahutty)Załącznik 119069 x100s (z RAW-a) Załącznik 119070
Można więcej ale już chyba mało naturalnie by wyglądało.
andtor2 chcialem dac plusa ale wiesz, system protestuje...
co do Twojej obrobki - zastanawia mnie co wylazlo na tym drzewie po prawej? w oryginale tez sa tam jakies dziwne rzeczy ktorych na zdjeciu z Olympusa nie widac
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...co do Twojej obrobki - zastanawia mnie co wylazlo na tym drzewie po prawej? w oryginale tez sa tam jakies dziwne rzeczy ktorych na zdjeciu z Olympusa nie widac
Moge tylko powiedzieć, ze to "coś" (przebarwienie na oświetlonych liściach) wyszło w momencie skorygowania balansu bieli. Za punkt bieli wybrałem maskę (białego jak zakładam) auta. Zresztą przy wybraniu auto WB jest taki sam efekt. Nie wiem od czego to zależy. Może Lightroom nie za bardzo lubi pliki z fuji:). W E-P5 takiego efektu nie miałem. Można to nieco poprawić (miejscowo wpływając na WB) przy użyciu pędzla korygującego w LR. Choć wiadomo, że lepiej aby takie zabiegi nie były potrzebne.
Załącznik 119097
10 załącznik(ów)
2 załącznik(ów)
Jpeg-i rozumiem takie prosto z aparatów bez obróbki? Te z wnętrz (porównałem tylko jedną parę w RAW) są bardzo dobre z obydwu puszek. Widać już zresztą na jpg, że różnice małe. Bardzo mały szum na iso 1600. Przy mocniejszym wyciąganiu z cieni (co nie jest tu zresztą potrzebne) minimalną przewagę ma fuji tak sądzę ale to widać dopiero na cropie 1:1 i po znacznym podniesieniu ekspozycji.
Z kolei te jpg. z zewnątrz to szału nie ma. W jasnych partiach chmur przepalenia. WB też tak średnio trafiony. Z Fuji po lewej niebo wpada jakby w turkus z Olympusa troszkę za ciepłe mi się wydaje.
Za to z RAW-ów tych zdjęć można wywołać wedle upodobania. Zakładając, że kostka brukowa jest szara tak by to wyglądało ( z przyciemnieniem koloru niebieskiego na niebie i wyrównaniem kadru)
E-P5Załącznik 119163 X100sZałącznik 119164
tak, JPG były prosto z puszki... Ciekawie obrobiłeś te RAWy, nie odróżniłbym które zdjęcie z którego aparatu.
Starałem się aby wyglądały jak najbardziej podobnie nie faworyzując żadnego aparatu:) Są EXIF-y i pierwszy zamysł był aby nie pisać, które z którego jest. Tym razem bez miejscowej korekty na drzewie:)