Odp: Fontanny,pomniki,obeliski itp. (wątek otwarty)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Akurat chodziło o bytomskiego lwa, ale ten zamieszczony jest dziwnym trafem toćka w toćkę jak bytomski :roll:
Pewnie podróbka, ale aż z ciekawości się dziś na rynek wybiorę, bo jeszcze wyjdzie, że teraz nam go Gliwice po sąsiedzku zwędziły :p
I wywołałem śląsko-śląską wojenkę :mrgreen:
eeee - czy Gliwice to Śląsk ?? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
eeee - czy Gliwice to Śląsk ?? :roll:
Chopie...
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Chopie...
:mrgreen::lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
:mrgreen::lol:
Noo dobra, już się nie nabijajcie :roll:
Mam brata ulokowanego w Kędzierzynie, i zawsze mi mówi, że Kędzierzyn to nie Śląsk. Ale pośląsku też gadają i w tej ukrytej opcji też gadają :mrgreen:
Pomnik kardynała Stefana Wyszyńskiego na Jasnej Górze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Noo dobra, już się nie nabijajcie :roll:
Mam brata ulokowanego w Kędzierzynie, i zawsze mi mówi, że Kędzierzyn to nie Śląsk. Ale pośląsku też gadają i w tej ukrytej opcji też gadają :mrgreen:
No i dobrze mówi. Administracyjnie to jest opolskie :)
1 załącznik(ów)
Oto pomnik jednego z pierwszych chyba burmistrzów Rygi. Jako gratis małżonka i piesek którego nigdy nie było
Załącznik 110191
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To ten co wojna z Warszawą o niego była ?
Nie mam pojęcia o jaką wojnę chodzi. :?:
32. Pomnik Józefa Piłsudskiego w Katowicach.
Załącznik 110196
Cytat:
Zamieszczone przez
Operator
Nie mam pojęcia o jaką wojnę chodzi. :?:
Jak zwał tak zwał. Stał sobie w Bytomiu pomnik lwa wykonany z brązu. Stał i stał, aż w latach pięćdziesiątych zniknął i nikt (?!) nie wiedział co się z nim stało. W 2006 roku okazało się, że stoi sobie grzecznie w warszawskim zoo i zaczęła się batalia o zwrot zwierzaka. Koniec końców rzeźba wróciła do Bytomia, ale jako łyżkę dziegciu trzeba do zakończenia tej historii dodać, bo:
Cytat:
Na mocy zawartego porozumienia odlew z 1873 roku powróci do Bytomia, jednakże miasto nie otrzyma go na własność, a na przechowanie. Głównym powodem takiego rozwiązania są niewyjaśnione okoliczności zaginięcia rzeźby w 1953 roku.
Tak czy siak, stoi sobie teraz w Bytomiu.
Pogrzebałem trochę w internecie i natrafiłem na tę stronę. Można się tam dowiedzieć wielu ciekawych informacji na temat pomników ze śpiącym lwem. Jak się okazuje było ich kilka z takim samym odlewem lwa w różnych miastach, między innymi w Bytomiu i Gliwicach. Najciekawsze jest to, iż z obu tych miast pomniki zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach!