wieeeeem :) miało być z d800 od Zibiego i za wcześnie wrzuciłem ale nie chce mi się zmieniać i wdawać w bezsensowne przepychanki :)
Wersja do druku
mnie...
Nyny cały szkopuł w tym że każdy inaczej widzi to pozycjonowanie. Pomijając już to rzeczywiście D300 byłoby lepszym porównaniem, choć wg mnie D300 nigdy nie było tak mocne jak E3 czy E5 (chodzi o pancerność szczelność itd) Jeżeli M1 będzie tak mocny jak topowe lustra Olka i tak wytrzymały w trudnych warunkach, to trzeba tylko pogratulować, bo dawno Olek tak dobrego aparatu nie pokazał.
Teraz tylko czekać na realne potwierdzenie że taki jest jak piszą. Na Amazonie już go wyprzedali :), więc na spadek cen bym nie liczył prędko i to mnie zasmuca :)
Ale tylko nieco :)
Chciałbym napisać tylko jedno. M1 prezentuje się wspaniale. Jeśli potwierdzą się pierwsze spostrzeżenia, to będę się cieszył że zostawiłem sobie 12-60. Taki zestawik będzie świetnym uzupełnieniem pozostałego sprzętu. Tylko najpierw cena musi się urealnić w okolicy topowych luster aps-c.
O! Czterysetny post w nie HP. Jubileuszowy:mrgreen:
Wreszcie szkiełka ZD wrócą do łask. W tym momencie zastanawiam się nawet np. czy nie lepiej kupić znowu ZD 14-54mm, tańszego od 12-40.
Nyny, spokojnie, porównujesz ceny rynkowe np. d800 po roku od wyjścia z ceną E-M1 w dniu premiery. Zobacz ceny na starcie:
D7100 - 1199 euro, D800 - 11.000 PLN, D600 - 2100$, GX7 - 4300 PLN, 70D - 1199 dolarów, 7D - 1700 dolarów.
Jak widać E-M1 jest w środku Twej listy. Poza tym porównanie go nie tyle z FF, ale ogólnie z lustrzankami jest raczej wg mnie nie trafione.
Dla Ciebie kolejny kastrat, a wg mnie 1szy aparat z prawdziwym potencjałem zamykający erę ułomnych aparatów podpierających się lustrem.
Polecam, świetny aparat. Jak dla mnie nadal ciekawa alternatywa dla droższego e-m1. Zwłaszcza że też pozwala na dorzucenie gripa.