Odp: [plotki] - Samyang 12mm f/2.0 - MFT, Nex, NX
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Niby nie ale przy przyciemnianych widoczkach już zastanawiałbym się.
Wtedy akurat jest najmniej zastanawiania się, bo ustawiasz 1 m i f/8 i masz wszystko ostre.
---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post był o 11:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Szkoda że ta nieskończoność nie działa jak powinna wtedy byłoby zupełnie prosto.
A weź ustaw tę nieskończoność i pokaż fotkę obiektywu, tak żeby było widać pierścień. Zastanawiam się, czy aby nie ustawiasz jej w niewłaściwej pozycji.
Cytat:
A weź ustaw tę nieskończoność i pokaż fotkę obiektywu, tak żeby było widać pierścień. Zastanawiam się, czy aby nie ustawiasz jej w niewłaściwej pozycji
A to nie jest max w prawo?
Nie, to jest tam, gdzie jest namalowana kreska przy znaku nieskończoności.
A ja mam takie pytanie - skoro ten Samyang kryje matrycę APS-C, to czy szkło z mocowaniem m4/3 po podłączeniu przez adapter do Nexa nie będzie winietować czy coś w ten deseń?
Wydaje mi się, że to jest konstrukcyjnie ten sam obiektyw we wszystkich wersjach, jedynie z innymi bagnetami. Jeśli w ogóle istnieje przejściówka z m4/3 na APS-C, to powinno być ok. Nie sądzę jednak, aby ktokolwiek to testował, skoro ten obiektyw jest również w wersji do NEXa :)
Przejściówka istnieje, choć z tego co widziałem efekt podłączenia typowych szkieł m4/3 jest delikatnie mówiąc średni. Tu natomiast jest manualne szkło na APS-C więc powinno być lepiej. Planuje używać z E-M5 jako alternatywa dla olka 12-50 i w przyszłości na nex-ie dla szerszego spojrzenia:)
Kilka informacji :)
12 mm kryje crop x1,5, tak został zaprojektowany. Ale nie zmieści się w sprzęcie z komorą lustra więc wejdzie tylko do bezlusterkowców. Tak jak np. Mir-37 można przykręcić do pełnoklatkowego Canona, ale nie radzę :)
Zapas nieskończoności przydaje się podczas zabawy podczerwienią. Nieskończoność dla tego pasma znajduje się gdzie indziej. Poza tym lepiej mieć niż nie mieć zapasu, gdy stosuje się różne przejściówki (np. ja często podłączam do olka szkiełka Canona czy M42, a nie wszystkie przejściówki są tak precyzyjne).
No i hiperfokalna - to nie jest żadne cudo bezwzględnie działające ''od-do'', tylko umownie ustalona granica ostrzenia, bardzo łagodnie potraktowana. Ale to nie znaczy, że do granicy wszystko jest cacy, a potem już nie, obszar najwyższej jakości obrazu jest węższy tym bardziej, im lepszy obiektyw (i większa stabilność całego systemu podczas naświetlania). Generalnie przyjmuje się tę hiperfokalną dość swobodnie, ja bym to jeszcze zwęził, powiedzmy o odpowiednik 1-2EV - czyli np. traktował hiperfokalną przy f=8 jak dla f=4 i wtedy dopiero zakładał, że wszystko w środku jest ostre.
Podsumowując - ostrzymy zawsze jak na pełnej dziurze, a dopiero potem domykamy szkiełko i raczej nie nastawiajmy się, że dostaniemy super ostro jeden metr-nieskończoność w ogóle przy jakiejkolwiek przysłonie (powyżej f=11 nic ostre nie jest).
1 załącznik(ów)
Faktycznie myślałem, że nieskończoność jest max w prawo także kolejny mój zonk. Otóż nieskończoność jest w pozycji nieskończoność :)
Po przejrzeniu wszystkich moich zdjęć z pierwszego sortu jednak nie wszystkie spaprałem.
Oto jeden HDRek:
Załącznik 118692
Mam wyrażenie, że mój egzemplarz jest ostrzejszy na brzegach. Po przymknięciu nie zauważam nawet, że jest gorzej niż w centrum kadru. A poza tym wszystkie moje spostrzeżenia pokrywają się z tymi na Optycznych.