Odp: Raport o stanie Wisły
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Do źródełka to się chyba w to lato wybiorę. Byłem już tam kiedyś. Powyżej jeziorka gdzie Biała i Czarna Wisełka się łączą jest szlak wzdłuż Białej Wisły. Tylko potem to się rozdziela na kilka strumieni, a w lesie stoi sobie zardzewiała tabliczka z treścią mniej więcej "Tu prawdopodobnie znajdują się źródła Wisły - Królowej Rzek Polski". I wypływa stamtąd kilka cieków na stosunkowo małym obszarze.
Tak było jakieś 25 lat temu. Jak jest obecnie - nie wiem.
Spodziewasz się kilku betonowych studni , plota i tablicy: "ujęcie wody pitnej strefa ochrony sanitarnej"?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Spodziewasz się kilku betonowych studni , plota i tablicy: "ujęcie wody pitnej strefa ochrony sanitarnej"?
Ale jest to jakaś atrakcja turystyczna i tak sobie pomyślałem, że gospodarze terenu mogliby coś w tym kierunku zrobić. Chyba że zrobili - no jak będę to się dowiem :D
A, i jeszcze taka dygresja. Te 25 lat temu, myłem ręce mydłem w Białej Wisełce. Woda była tak miękka, że ręce się mydliły i mydliły i zmyć tego nie można było :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
to mnie fotki wojtka1-4 zmyliły :-)
We Włocławku jest tama na Wiśle. Zdjęcia z soboty są zza tamy robione. Jak widać kry nie ma. Co jest przed zaporą nie wiem? Na pewno ze 3 lodołamacze tam są. Czy aktywne? Nie wiem. Zawsze tam są. Wisła w tamtym miejscu jest najszersza na całej swojej długości. Niektórzy są zaskoczeni, że Wisła jest tak szeroka :-) Daleko tam jest, a ze zrozumiałych względów nie mobilny jestem :-) Skuter zasypany, Włocławek zasypany, Polska zasypana. Jak tu żyć panie p........
Dobrze, że mi "monpol" nie zasypało :-) Idę wykupić akcyzę...
Miałek kiedyś przyjemność jechać drogą z włocławka do płocka. Rzeczywiście wisła jest tam bardzo szeroka i robi wrażenie. Szkoda że nie jest to bliżej
3 załącznik(ów)
dzisiejsze. Zdjęcia szybko strzelane w trakcie pracy, krótki postój autem, i jest. Jak widać pogoda marna.
Więc kra w Tczewie jest, płynie i szumi miło, stan wody lekko podniesiony (główki zalane). Kra płynie ciekawie, trzyma się lewego brzegu i rzeka podzielona jest jakby na dwie części. Myślę, że wiatr, prąd i prawy zakręt są tego powodem. Rzeczne ptaszki korzystają z darmowych tratw lodowych i płyną sobie jak na wycieczce. Miałem wrażenie że śmieją się ze mnie:shock:
Bufetowa - wyczytałem, że może w łykend wybierzesz się nad wisłę. Zapowiadają u nas trochę słońca na ten dzień więc fotki powinny być lepsze. Ale mróz też większy, więc dobrze się ubierz:wink:
Widok w stronę mostu knybawskiego
Załącznik 79091
widok na most lisewski
Załącznik 79092Załącznik 79093
@abir, fajne pierwsze jest :)
O, fajnie znów się zrobiło :D Może w niedzielę mi się uda. WRÓC! Na pewno w niedzielę mi się uda :D
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
O, fajnie znów się zrobiło :D Może w niedzielę mi się uda. WRÓC! Na pewno w niedzielę mi się uda :D
to jest bardzo dobra koncepcja. tej wersji się trzymaj:grin:
Dobry raport we wszystkich odsłonach, ze wskazaniem na trzecią :)
1 załącznik(ów)
a tu trochę abstrakcyjne podejście do tematu:
Załącznik 79252
z mostu Łazienkowskiego :-)