Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Niestety, oba nie mają AF-C na 20/1.7..
Ale sprawdzałeś, sam, na swoich gratach? Nadal upieram się (teraz nie mam dostępu do tego filmiku), że - przynajmniej na puszce z ostatnią aktualizacją (HBR, 25P) - w GH2, po włączeniu na gałce, z lewej strony JEST C-AF. Patrząc przez pryzmat M43 jest to wolny c-af, patrząc z punktu widzenia innych bezlusterkowców... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale sprawdzałeś, sam, na swoich gratach? Nadal upieram się (teraz nie mam dostępu do tego filmiku), że - przynajmniej na puszce z ostatnią aktualizacją (HBR, 25P) - w GH2, po włączeniu na gałce, z lewej strony JEST C-AF. Patrząc przez pryzmat M43 jest to wolny c-af, patrząc z punktu widzenia innych bezlusterkowców... ;)
G3 z firmware 1.2 i softem 1.1 w szkle nie ma AF-C...
Chyba, że na jakimś hacku?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
G3 z firmware 1.2 i softem 1.1 w szkle nie ma AF-C...
Chyba, że na jakimś hacku?
Ja mam haka, kumpel w swoich nie ma filmowałem kumpla po wgraniu mu ostatniej poprawki do GH2. Sprawdzę wieczorkiem, tymczasem
/off
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dlaczego, ten obiektyw z E-M5 (ja czytam: z nowymi Olkami) daje morę, Olek to naprawił puszczając 17/1.8. Mając korpus tylko Olka należy sprzedać 20/1.7 i to wszystko.
No właśnie - jest pytanie czy problem bandingu z 20/1.7 dotyczy również nowych Penów czy tylko OM-D? Poza tym ów problem jest raczej sporadyczny - widziałem paskudny banding ale tylko na jednym zdjęciu zrobionym przeze mnie. Na sofcie 1.5 nie widziałem, nie wiem czy to przypadek czy coś poprawili. W każdym razie jak dla mnie ten banding to nie jest kryterium wyboru obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
No właśnie - widziałem paskudny banding ale tylko na jednym zdjęciu zrobionym przeze mnie. W każdym razie jak dla mnie ten banding to nie jest kryterium wyboru obiektywu.
To inaczej: banding widziałeś na ekraniku przed zrobieniem fotki czy już po, bo to kluczowa sprawa. Cała reszta wyjdzie w optycznych testach.
BTW. Tak mnie teraz naszło: jeśli pasy nie będą wychodzić w nowych PENach jest duże prawdopodobieństwo, że odpowiedzialny za to jest moduł pomocniczny stabilizatora, umieszczony w "kiosku EM5", stąd logiczny, imho brak reakcji ze strony Oly. Ten aparat obok matrycy - imho - sprzedaje steady cam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To inaczej: banding widziałeś na ekraniku przed zrobieniem fotki czy już po, bo to kluczowa sprawa. Cała reszta wyjdzie w optycznych testach.
Jasne, że na zdjęciu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
No właśnie - jest pytanie czy problem bandingu z 20/1.7 dotyczy również nowych Penów czy tylko OM-D? Poza tym ów problem jest raczej sporadyczny - widziałem paskudny banding ale tylko na jednym zdjęciu zrobionym przeze mnie. Na sofcie 1.5 nie widziałem, nie wiem czy to przypadek czy coś poprawili. W każdym razie jak dla mnie ten banding to nie jest kryterium wyboru obiektywu.
Przedwczoraj miałem - przynajmniej w wizjerze prążki na budynku Elektrowni w Manufakturze- zdjęć jeszcze nie przeglądałem. Poszukam wieczorem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jasne, że na zdjęciu.
Dzięki, dla mnie nic się nie zmienia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Zdjęcia niestety tendencyjne (chodzi o te fotki z liśćmi). Same zbliżenia, mające pokazać małą GO. Chciałbym zobaczyć jakiś kadr, w którym mieści się cała postać, ale podejrzewam, że zbyt wielu ich nie zobaczę, bo GO już nie będzie zachwycać.