Odp: Sony RX1 - kompakt FF
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Przerost ambicji nad zdrowym rozsądkiem.
Nie zgadzam się. Ten aparat podoba mi się znacznie bardziej niż to całe SLT... RX1 ma matrycę FF ze wszystkimi tego konsekwencjami dla obrazowania (jak sądzę), i znakomity obiektyw 35/2 (też jak sądzę), będąc przy tym małym i poręcznym. Zważywszy na fakt, że niektórzy praktycznie nie odpinają takiego obiektywu od body oraz cenę solo takiego obiektywu, te prawie 3 tys. $ na start wcale nie wydaje mi się jakąś kosmiczną ceną. Kupując oddzielnie puszkę FF i taki obiektyw cena niższa za bardzo nie będzie, a gabarytowo RX1 to inna liga. Potrafię sobie wyobrazić szereg praktycznych zastosowań dla RX1 - od fotografii ulicznej, turystycznej, entuzjastów 35mm, po ślubną - jako dodatkowy malutki sprzęt uzupełniający inną puszkę FF i ograniczający konieczność żonglerki szkłami.
Zasade dzialania ma taka jak Mamija ZD tylko mniejszy jest troche.Nawet pasowal by na pasku obok.:mrgreen:
Jak już wspominałem mi się bardzo podoba :)
Będzie ciekawa rywalizacja z innymi kompaktami z stałką.
Jest jedno co mnie zniechęca do takich kompaktów z zafiksowaną stałką. Jak na matrycy pojawią się drobinki kurzu to zostaje jedynie serwis. RX1 nie ma też wizjera, np. tego z serii SLT.
Z drugiej strony nie powinien się tam pojawić kurz, bo obiektyw to stałka, więc nie zasysa paprochów tak jak zoom.
Witam !
Obiektyw nie jest hermetyczny tak samo jak aparat czyli smieci moga dostawac sie do srodka.
Cena 9000 zl za to cudo to ewidentne przegiecie.
Ciekawe jak to policzyli ;)
Moze wedlug tego wzoru:
( 5D MKIII + ef 35 mm f/1.4l usm ) / 2
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Z drugiej strony nie powinien się tam pojawić kurz, bo obiektyw to stałka, więc nie zasysa paprochów tak jak zoom.
Jak kupowałem X100 to czytałem jakie są problemy z tym aparatem. Wśród jednej z częstszych "issue" było pojawianie się paprochów na matrycy, nawet częstsze niż zaklejenie migawki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Cena 9000 zl za to cudo to ewidentne przegiecie.
Ciekawe jak to policzyli ;)
Najtańsza obecnie puszka FF + EF 35 f/2 + oszczędność na 1 kg żelastwa i wyjdzie jakieś 9.000 zł.