Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Serio tylko 3 z 8? Nie widzisz absurdalności tego porównania, biorąc pod uwagę jaki kawałek tortu posiada sam N i C? Tak jakby pisać, ze na rynku wyszukiwarek coś jest przeżytkiem bo tylko Google, Bing i Baidu stosują to rozwiązanie.
A czym był Google 15 lat temu? Czym był Apple 15 lat temu? W foto jest zupełnie inna sytuacja - dominacja C i N jest tak samo niekwestionowana jak i ich zachowawczość i oba te fakty mogą mieć bardzo różne konsekwencje. C i N jest mniej więcej w tym samym miejscu co 4-5 lat temu. Jaką robotę wykonali w tym czasie Sony, Panas czy inni? Kto dyktuje trendy na rynku konsumenckim, a kto się tylko do nich tylko dostosowuje?
Jaki aparat byś wybrał - OM-D czy Canona 7D? Ja długi czas myślałem, że samo porównanie jest bez sensu i nadal tak uważam, tylko ostatnio perspektywa mi się odwróciła. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jaki aparat byś wybrał - OM-D czy Canona 7D? Ja długi czas myślałem, że samo porównanie jest bez sensu i nadal tak uważam, tylko ostatnio perspektywa mi się odwróciła. :wink:
Ja bym kupil taki jaki mi jest potrzebny.Moge nawet i Canona.Zonie bym kupil dwa OM-D bo mniejsze.Jeden niech w torebce lezy caly czas.
A czy kupno aparatu to inwestycja zycia??Toz to tylko narzedzie do zapisywania sitasnych fotecek z urlopu.Jest to tez narzedzie pracy,ale ten co ma wiercic 200 otworow dziennie w betonie to nie kupi Black Deckera tylko Hilti i nie ma co sie nad tym dlugo zastanawiac.
off-topic się robi a off-topicowanie z moderatorem może być niebezpieczne :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
C i N jest mniej więcej w tym samym miejscu co 4-5 lat temu.
No dokładnie, mają w garści jakieś 80% rynku. Widocznie ich strategia stania w miejscu sprawdza się znakomicie, przynajmniej na razie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No dokładnie, mają w garści jakieś 80% rynku. Widocznie ich strategia stania w miejscu sprawdza się znakomicie, przynajmniej na razie.
Taaaaa... Wygooglowałem sobie dane za rok 2010. Oczywiście Canon jest na czele, ale żadnym hegemonem nie jest. Nikon już wtedy był za Sony. Canon i Nikon meli razem niecałe 32% rynku, Sony i Samsung... 29%. To rzeczywiście są miażdżące różnice, które pozwalają zadzierać nosa do góry bez ryzyka potknięcia się na byle g...
http://fotoblogia.pl/2011/04/19/sony-i-nikon-doganiaja-canona-na-rynku-fotograficznym
Jak widać branża foto nie jest aż tak skomplikowana, żeby firmy z dużym potencjałem technologicznym nie mogły góra w ciągu dekady dogonić zaspanych liderów, którzy nie mają ciekawych pomysłów na to jak dalej pchać swój wózek.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Taaaaa... Wygooglowałem sobie dane za rok 2010. Oczywiście Canon jest na czele, ale żadnym hegemonem nie jest. Nikon już wtedy był za Sony. Canon i Nikon meli razem niecałe 32% rynku...
32% rynku czego? Bo chyba nie aparatów z wymienną optyką ani obiektywów. Tutaj rozmawiamy o aparatach systemowych, a nie kompaktach. Jeszcze jakby doliczyć aparaty w komórkach, to okazałoby się, że fotograficzną potęgą jest Samsung.
Przy takiej ilości smarfonów z Andkiem Samsung na pewno jest potęgą fotograficzną ;) [eot]
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
32% rynku czego? Bo chyba nie aparatów z wymienną optyką ani obiektywów. Tutaj rozmawiamy o aparatach systemowych, a nie kompaktach. Jeszcze jakby doliczyć aparaty w komórkach, to okazałoby się, że fotograficzną potęgą jest Samsung.
Taaaa.... Była kiedyś(a może i jest) taka firma Olivetti - fajne maszyny do pisania robiła...
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:01 ----------
... a w schyłkowej fazie ery telewizorów kineskopowych światowym liderem był Thomson - z Samsunga podśmiewano się jeszcze bardziej niż dziś.
Wstępnie, to całkiem ładnie to wygląda. Poziom OM-D i mi to wystarczy. Używalne ISO3200, a nawet 6400 nie tak źle - OK.
Wreszcie poziom stosowanych przez Panasa/Olka matryc osiągnął zadowalający (mnie) pułap poza, którym już nic nie potrzebuję.
T.