Odp: Panasonic Lumix DMC-G5
znajomy ma przeznaczone 3000PLN na bezlusterkowca i chce m43.
Pytanie GH2 czy G5, wg mnie GH2... nie widzę argumentów za G5, miałby ktoś z Państwa coś do doradzenia w tej kwestii?
Za G5: video 1080p60, być może kiedyś VK odblokuje zablokowaną funkcję multi aspect ratio (sensor) znaną z serii GH, w tym GH2.
Za GH2: multi aspect ratio sensor, dostępne hacki wg potrzeb, stosunkowo dobry współczynnik ceny do jakości w PL.
Przeciw GH2: brak zestawu handlowego: tylko korpus lub z 20/1.7; 14-42 OIS jest tak atrakcyjny jak cichy jest/był Zaporożec.
Powyższe nie zmienia faktu, że jeśli to ma być jedyny aparat w gospodarstwie domowym, w dodatku używany przez kobietę/mamę to poszedłbym w kierunku Olympusa EPL5 lub Nokii 808 PureView.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Przeciw GH2: brak zestawu handlowego: tylko korpus lub z 20/1.7; 14-42 OIS jest tak atrakcyjny jak cichy jest/był Zaporożec.
to są akurat wspólne argumenty na przeciw...
a tak przy okazji daj linka na GH2+20/1.7 bo nie potrafię znaleźć, a wydaje się fajną opcją lub może widział ktoś samo body.
A mnie fascynuje rozstrzał w cenach tego modelu. W necie zestaw z 14-42 chodzi nieco poniżej 3 kpln, w Saturnie... po 4,5 kpln.
Sam aparacik niczegowaty. W Saturnie jest nawet pod prądem. Fajny wizjer.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A mnie fascynuje rozstrzał w cenach tego modelu. W necie zestaw z 14-42 chodzi nieco poniżej 3 kpln, w Saturnie... po 4,5 kpln.
Nie widzę w tym nic dziwnego. Często ceny w internecie, a w sklepach typu Saturn potrafią się mocno różnić.
Chyba, że akurat ww sklepy mają jakąś dużą promocję.
I tak 14-42 nie jest najlepszym obiektywem, lepiej kupić 14-45, albo 20 :)
wg mnie najlepszy to jest 12-35/2.8, taki i do tańca i do różańca, i szeroki kąt i na portret też by się nadał - no... ale ta "cenka"
zadziwiające jest dla mnie co innego, dlaczego na polskiej stronie Panasa jest G5 body only, a w żadnym polskim sklepie ni hu, hu..., tylko ciuli..we kity.
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
wg mnie najlepszy to jest 12-35/2.8, taki i do tańca i do różańca, i szeroki kąt i na portret też by się nadał - no... ale ta "cenka"
Jakby miał minimum 45 na długim końcu, to byłby bliski ideału dla mnie.
Cena wysoka, ale to jedyny taki obiektyw w systemie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jakby miał minimum 45 na długim końcu, to byłby bliski ideału dla mnie.
też tak myślałem - ale szczerze mówiąc różnica między 35 a 45 jest dość symboliczna, aż sam się zdziwiłem. Czasem się przyda - ale można bez tego żyć. Jak ktoś lubi portrety to i tak sobie dokupi 45/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Pewnie dlatego cena jest taka a nie inna (czytaj: wysoka). Jakby pojawiło się konkurencyjne szkło, to może cenka byłaby niższa...
na polskiej stornie Panasa jest DMC-G5 samo body. widział je ktoś w polskim sklepie, bo ja nie potrafię znaleść
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...744/index.html