Zatrzasnąć klapę, spuścić wodę po dzieciaku i zapomnieć, nie wart dalszej dyskusji.
Wersja do druku
Zatrzasnąć klapę, spuścić wodę po dzieciaku i zapomnieć, nie wart dalszej dyskusji.
postanowilem dac bardzo oryginalna porade , ze tez sam na to wczesniej nie wpadlem ;-)
oczywiscie dla jednych pomysl bedzie glupi , dla innych genialny , mysle ze napewno bedzie wywolywal skrajne reakcje , moze watek przeczyta kilka osob i ktos z tego wyciagnie jakies wnioski , moze komus o otwartym umysle pomysl przypadnie do gustu
przejdzmy wiec do sedna sprawy , dla tych ktorzy lubia styl retro :
ASAHI PENTAX SPOTMATIC SP II jako body i Asahi SMC Takumar 50mm 1,4
dla bardziej nowoczesnych :
Nikon F80 (N80) jako body i nikonowska 50mm 1,4 D
oczywiscie mozna wejsc tez w inny dowolny system analogowy , kwestia gustu
co do kosztow pierwszy zestaw mozna miec za ok 200 pln za body , trafiaja sie sztuki w kartoniku jak nowe , obiektyw powiedzmy od 400 do 500 , drugi zestaw body jakies 150 do 200 pln , szklo powiedzmy 500 do 600 o ile dobrze pamietam
koszt kliszy z tym roznie bywa zalezy co kto lubi , moze byc 10 pln albo 30 pln albo duzo wiecej , koszt wywolania to kilka pln , koszt odbitek taki sam jak z cyfrowki , mozna tez zlecic skanowanie negatywu w labie i pozniej PS-uc zdjecia w domu ,albo kupic sobie jakis skaner Epsona , nawet V300 i skanowac samemu , na amatorskie potrzeby taki skaner powinien wystarczyc , koszt ok 300 do 400 pln
ja poki co jestem na etapie kompletowania pierwszego zestawu , obiektyw juz mam (musze usunac wpis o sprzedazy w stopce) , co do aparatu to juz sie wstepnie dogaduje ze sprzedajacym , mysle ze za czas jakis beda jakies zdjecia na forum
a co mozna osiagnac w ten sposob , kupe frajdy i zabawy , szczegolnie jak ktos przespal ere fotografii analogowej (czego jestem dobitnym przykladem) , nauczy nas to szanowac kazdy kadr , a co za tym idzie wiecej myslenia przed nacisnieciem spustu , mamy tania lustrzanke FF , przy tych obiektywach zaczyna sie fajna zabawa z GO
i na koniec jeszcze jeden powod , szczegolnie wybierajac zestaw 1 , skoro jestesmy juz w niszowym , elitarnym klubie systemu 4/3 , to bedziemy jeszcze bardziej niszowi i oryginalni
PS
to jeden ze skutkow nie dzialania forum , prosze wiecej tego nie robic , gdyz wpadaja mi do glowy rozne dziwne pomysly ;-)
Przeprosiłem kolegę apz na pw.
A co do aparatu to już mam Pentaxa K R
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za odp. na moje pytanie.