Odp: Mały flesh do mikrusów
Ja też patrzyłem za dedykowanymi dyfuzorami do FL-300R, nic ciekawego jeszcze nie znalazłem. Choć ten wbudowany dyfuzor na "zapadkę" dość dobrze rozprasza światło. Czy odchylenie o 60 stopni to ograniczenie? Jakieś na pewno, ale nie jest to przecież lampa do zastosowań profesjonalnych. A do domowych sprawdza się dobrze. O wiele większym ograniczeniem jest brak obrotu poziomego, a do takiego przyzwyczaiłem się używając Metza AF-48.
Dla mnie miłym zaskoczeniem jest szybkość ładowania lampki. Jak na 2 bateryjki AAA jest lepiej niż dobrze.
Nie wiedziałem, że FL-300R ma wbudowany dyfuzor na zapadkę. Kupiłem FL-36R i jestem zadowolony. Bałem się jej rozmiarów ale nie jest tak źle jak myślałem. Nawet mi się podoba bo aparat wygląda z nią trochę "poważniej". :)
Jest to moja pierwsza lampa więc zakupu FL-300R pewnie bym żałował właśnie przez brak obrotu poziomego - mniej zabawy.
Z pewnością Fl-36R jest bardziej wszechstronna założona na sanki. Dla mnie jednak ważniejsza była szybkość błyskania. Myślę jeszcze o jakimś dodatkowym dyfuzorze, aby wzmocnić rozproszenie światła. Nie jest to zbyt popularna lampka, zobaczymy, co wymyślą userzy m4/3...
Posiadam 36R, nawet dwie i uważam że to całkie spoko lampka, używam do domowego strobingu, z softboxem, parasolkami itp., spisuje się świetnie. 300R jest niewątpliwie mniejsza i na sankach będzie lepiej się spisywać, jednak jej system odchylenia jest dla mnie mnie przedziwny. Używajc 36R np z E-P2 ogólnie trzymałem cały zestaw za lampę :) wygląda to nieco kominiczenie, ale najważniejsze - świetnie się spisuje.
Tak samo trzymam swojego PENa z Metzem AF-48... Inaczej się nie da. Ale nie daleki jestem od stwierdzenia, iż jest to "ergonomiczne" :)
mam tylko 2 wymagania odnosnie lampy - maly rozmiar + pelen manual.
Lampy bede uzywac z wyzwalaczem radiowym, wiec moc blysku musi byc regulowana z menu lampy.
Czy metz 20-c oferuje taka mozliwosc? lub tumax dsl20af?
Albo chociaz fomei 318 DF lub sunpak pf 20X?