Kurcze byłem na stanowisku sony i dowiedziałem się że na nex'ach nie działają gry z PSP ciekawe dlaczego, przecież powinien być kompatybilny.
Wersja do druku
Kurcze byłem na stanowisku sony i dowiedziałem się że na nex'ach nie działają gry z PSP ciekawe dlaczego, przecież powinien być kompatybilny.
ale zaraz dodał że nexem można zmieniać programy TV :D
Specjalnie dla Janko, ale zainteresuje innych - panorama z NEX.
Otworzcie pelna wersje i ogladajcie w pelnym podgladzie:
http://klubkm.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=13
PS: a potem mozemy Olymusowi dziekowac za jakosc JPG.
Jakiś magik to robił skoro w takiej sytuacji wybrał 1/500s i 1600 ISO.
No straszny magik... Ale to, ze jest dumny z rezultatow - swiadczy o tym, kto to kupuje.
Szkoda, ze Sony kladzie az taki nacisk na panoramy, wysokie ISO, jak nie ma spodziewanej jakosci, detali, braku szumu - na ISO 200...
A wysokie i tak sa zawyzone.
Takie osoby, jak Bojomir, czy ja - na pewno nie sa targetem Sony.
Tak, w porownaniu do Sigmy, X1, M9 - jest slabo. Obraz nie jest czysty, analogowy, przyjemny. Tak sie przyzwyczailismy do cyfrowej surowko-papki, ze wielu z nas widzi to DOPIERO przy porownaniu dwoch takich samych ujec. Bynajmniej nie tablic testowych, ale scen z zycia.
Jak chcesz - popros Bojomira na priv o RAW'y.
Popros Bojomira to Ci przesle na priv sample.
Janeczek tez ma cos wstawic, aczkolwiek w porownaniu do E-PL1 z tego co pamietam.
Jak moja M9 wroci z Solms z kalibracji - zrobie porownanie takiego samego kadru na dobrych szklach manualnych (prosil swojego czasu o to Janko M.).
Moj znajomy przyzwyczajony do jakosci M9 tez sobie kupil NEX'a i... zaraz sprzedal i wolal doplacic do X1 (a cieszyl sie wczesniej, ze nie bedzie musial, skoro pojawil sie NEX).
Widzisz wracamy troche do punktu wyjscia, tzn. do tego o czym juz rozmawialismy juz kilka mies. temu, gdy NEX sie ukazal. Jego matryca jest reklamowana jak ostatnie OBJAWIENIE SWIATA. Jakis cud. Rewelacja.
I bazujac na samplach z portali testowych - mozna sie tym podniecac. Wszyscy, ktorzy maja to w reku, a nie przesiedli sie z kompaktow i maja jakies wymagania - maja juz nie takie pozytywne zdanie.
Ja nie twierdze, ze NEX jest do d. Sam go mam i uzywam, glownie do wideo, a czasem podpinam szkla "M" i mam crop jedynie 1.5x, nie 2x. Jest maly, w skorzanym etui super sie trzyma, ma odchylany LCD - bardzo czesto sie przydaje. Nalesnik 16mm mam sporo ostrzejszy od sredniej rynkowej. Ostatnio nagrywalem w przedszkolu wideo z zoom'em kitowym - OK, ostrzyl, nawet szumial jeszcze akceptowalnie (choc mocniej niz GH1), matryca sie nie przegrzala.
Mnie osobiscie najbardziej przeszkadza brak szczegolow, gdzie wlosy ludzkie sie zlewaja. Co z tego, ze mniej szumi, jak brak detalu... Ostatnio na innym forum - ktos wrzucil taki przyklad z NEX:
http://www.pbase.com/apy_jr/image/131996006/
Ktos moze powiedziec, ze malo swiatla. Ale jak jest wiecej - nie jest wiele lepiej...
PS: co robi tu M9? Zeby pokazac, ze matryca cyfrowa, a obrazek jak z analoga, ze sie da. Dwa - zeby pokazac ile mozna uzyskac szczegolow z dobrej szklarni, ktore matryca NEX zjada. Nawet cropujac obraz z M9.
PPS: marketing Sony ciagle powtarzal na wszelakich portalach, ze NEX to krol wysokiego ISO, ze jak jest ciemno, chce sie zdjecie nieporuszone - wystarczy podbic ISO i bedzie cool. G... PRAWDA - bez dobrego swiatla nawet z matryca NEX wyjdzie G. FOTOGRAFIA.
(jak nie wierzysz - nie czytaj tabelek na portalach, tylko spytaj innego naszego kolegi, ktory tez uzywa NEX i szkiel manualnych - "user_jgora")