Tylko w trybie AFS 9-18 oraz 14-54 [I]
Wersja do druku
Witam. A jak jest z ostrzeniem manualnym, mam na myśli wygodę, funkcjonalność.
Mam dwa pytania dotyczące DMC G2.
1. Czy są do tej puszki jakieś "złote ustawienia"? Coś co pozwoli używac JPG, czy w G2 tylko raw'y dają satysfakcję.
2. Co polecacie do wywoływania zdjęć z serii G lumix? Właśnie przesiadłem się z 4/3 na mikro 4/3 i przy okazji również z CCD na LiveMOS. To jest dla mnie nowy świat. Ale coś mi zjada detale na zdjęciach i teraz nie wiem, czy to ten 14-42 jest taki słaby, czy gdzieś jest ukryty magiczny przełącznik w menu, albo jakiś wygodniejszy programik do raw'ów niż silkypix (chyba że tego silky uda mi sę zrozumieć).
O ile przyzwyczajenie się do guzików DMC G2 przyszło mi łatwo - w końcu to wspaniale zaprojektowana puszka, jedynie ta rolka dwufunkcyjna jest trudniejsza w obsłudze niż rolka z oddzielnym przyciskiem z E-500 - o tyle przyzwyczajenie się do kolorystyki i wyglądu detali na zdjęciach już nie. Ale widzę tu na forum i na flickr sporo ładnie obrobionych zdjęć, więc wierzę że to po prostu kwestia praktyki, kadru i być może obiektywu.
Jesli zalezy Ci na szczegolach - RAW (ja uzywam i polecam LR) + ostre szklo, np. 14-45mm lub 20mm.
kateb,
Ustawienia WB (kratka) do gory i 2-3x w lewo na dynamicznym, z Rawa w Capture One wyciagam wiecej ale nie az tyle, zeby to mialo jakies olbrzymie znaczenie.
Ludziska chwala nowego LR4.
Nie wiem czemu G2 w stosunku do G1 jest duzo bardziej nautralny (trzeba krecic kolory i kontrast), generalnie ma sie to jak dynamiczny do natural (g2 vs G1).
Bedzie dobrze:)
pozdrowionka
Ja używam G10, ale matryca zdaje się ta sama co w G2. Może faktycznie masz jakiś trefny 14-42. Używam tylko jpegów i ze szczegółem problemu nie zgłaszam.
Dzięki, wasze zdjęcia mówią, że się da. Czyli to ja muszę się przyzwyczaić i dostosować do nowego sprzętu.
Był taki piękny weekend, a odkąd go kupiłem to nic tylko chmury i pada (chciałoby sie rzec "tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy"). A ze zdjęć w domu przy świetlówkach, lub też, lampie za dużo nie wywnioskuję. Niedłuo postaram się wystawić jakieś sample to zobaczymy. Nie chcę wystawiać sampli z pierwszych dwóch/trzech dni, zanim nie opanuje tej maszyny.
Pokuszę się o opisanie wrażeń z użytkowania po jakimś miesiącu, to jest chyba odpowiedni wątek. Opis nie obędzie się bez porównań do poprzednika - Olympus Evolt E-500, i oczywiście będzie to opis całkowicie subiektywny ;-)
Udało mi się poprawić JPG w G2 (co jest dla mnie ważne w przypadku zdjęć rodzinnych, gdzie oprócz jasności i przekadrowania już niewiele zmieniam). Wchodzimy w kolory i w opcji NR zjeżdżamy poniżej zera na sam koniec -2. Swoją drogę dziwne, że NR działa nawet na ISO 100 i psuje detale we włosach i ciemnych tkaninach. Wydaje mi się również, że po obniżeniu ostrości do -1 lub -2 w JPG nadaje się do szybkiej i bezbolesnej obróbki np. w programie Picasa.
Kolory zielone są troche dziwne (w trybie dynamic zielone światła na przejściu dla pieszych robią się niebieskie!), ale to kwiestia do opanowania, może lepszy balans bieli, a może jakieś suwaczki. Oczywiście do czegoś poważniejszego RAW. A SILKYPIX jest nawet zjadliwy.
A teraz nadchodzi piękny weekend i wiosna. Trzeba pospacerować.
Tak sie zastanawiam nad seria G. Tylko w sprzedaży sa z tym słabym 14-42. Czy ktoś wie czy można u nas kupić samo body?