Luz :) Po prostu pytam właśnie o tą odległość :) Czyli i tak jest mała... :( 150mm chyba jednak lepsze...
Wersja do druku
Luz :) Po prostu pytam właśnie o tą odległość :) Czyli i tak jest mała... :( 150mm chyba jednak lepsze...
Niekoniecznie. 150mm bedzie duzo mniej uniwersalne od 105mm, ktora okazuje sie byc bardzo uniwersalna, o czym sie ciagle przekonuje. 105mm to jeszcze krotkie tele, a 150mm to juz raczej dluzsze. 105 da rade na ptaszki w Lazienkach, koncert, makro i nawet na portret czasem styknie, do jakiegos sportu z bliska tez.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
noo wyglada na to ze to nie pare stow tylko 1000 pln ... ;]Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Czyli do fotografowania owadów Sigma ?
Mam i ja – ZD 50 Macro. Pierwsze wrażenie – ostry od pełnej dziury – jak niektórzy mawiają - “żyleta”. Ogniskowa do portretu dobra, głębia też ale modelka może nie być zachwycona jak zobaczy szczegóły własnej cery ;-). Drugie wrażenie – ogromna możliwość wpływu na głębię ostrości – przy F 2.0 i tej ogniskowej bardzo plastyczne obrazy, znacznie bardziej od efektów na 50mm w 14-54 a więc przy około F3.5. Oczywiście w większości zastosowań makro rozsądnie jest znacznie przymknąć obiektyw. Sens pracy z tym obiektywem jest na preselekcji przysłony, czasu, ew. w manualu.
Wrzucam kilka fotek – dosłownie z pierwszych 30 minut posiadania tego szkła więc kadry niewyszukane... Wszystkie oprócz 1 na F2.0, 1 na F3.5. Pełne kadry – jedynie zmniejszone. Nie mam jeszcze wielu uwag co do tego szkła – jednak jak ktoś ma jakieś pytania – z chęcią odpowiem.
Acha – moja oferta sprzedaży takiego szkła jest ciągle aktualna – szczegóły w ogłoszeniu sprzed kilku dni w dziale “Sprzedam” i na priv (cenę można negocjować). Oczywiście chodzi o inny egzemplarz (nowy) z moim już zdążyłem się zaprzyjaźnić... ;-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Też dodam jedną fotkę z ZD 50mm/2.0
lejdi zujko didzital fifti: ju rili gat mi
ju rili gat mi :mrgreen:
jomawitu ta fotka zabija.
jestem pod wrażeniem:)
Jamawitu, cieszę się, że taki porządny fotograf zawitał na nasze forum. Wrzuć proszę jakieś swoje prace do galerii.
ktotek:
rastaman wymiata - świetny klimacior i go. cykaj więcej ludzi, bo obiektyw jakby stworzony do tego (i do kwiatków).
jomawitu:
chłopie, powalasz...