finweer tak wyciągnięte chmurki to zasługa głównie filtru polaryzacyjnego i jego ustawienia,
było też odrobinka PS ale patrząc na oryginał to głównie filtr. Można śmiało powiedzieć że polar to pierwszy podstawowy filtr w torbie fotografa.
Wersja do druku
Dzięki za informację :wink: Do polaryzacyjnego się przymierzam, problem tylko w tym, że przeglądając opinie o takich filtrach wychodzi na to, iż dobry filtr sporo (kilkaset PLN) kosztuje, a ja po niedawnym zakupie samego aparatu i najważniejszych akcesoriów jestem, że tak powiem, bieda-fotografem :grin:
Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. A z ostatnich pani z kontrabasem - bardzo ciekawe ujęcie. Kolor stanowczo bardziej mi się podoba.
Ja używam filtru Marumi DHG circilar PL(D).
i jeden zabieg podczas robienia foty minimalnie niedoświetlam.
Efekt na zdjęciach.
niebo 01 jest zrobione bez korekty ekspozycji
niebo 02 minimalnie nie doświetlone wg wskazań światłomierza w aparacie
niebo 04 4 fotki ta same ekspozycja tylko obrót polara.
wszystkie foty bez najmniejszej ingerencji w kolor.
foty nie koniecznie do oceniania :)
Jeśli potrzeba coś więcej dajcie znać.
Dzięki! polar... i wszystko jasne ;)
taztaz dzięki!:grin:
Żaden problem :)
Pozdrawiam
048- kwiatek, nie powiem ciekawy ale mało apetyczny. 49- świetne zdjęcie kontrabasu gdzie fajnie gra światełko, piękne kształty instrumentu, sympatyczna w tle basistka. Ma swój urok zarówno w bw jak i kolorze. Miejsce do wypoczynku aż się prosi aby z aparatem przebywać na górnym tarasie. Wracając do mola jego poprzeczny element przypomina okret podwodny, oczywiście w dużym uproszczeniu. Nawiązywałem do filmu o niemieckim ubocie który wypływał z portu w podobnej scenerii przy dźwiękach wspaniałej muzyki, niestety tytułu dokładnie nie pamietam.
Wiejo dzięki już wiem co to za film.
Za oknem ciepło wszyscy myślą o morzu wakacjach,
no to proszę morze pełno ludzi kąpiących się w Bałtyku wiec można by pomyśleć ze to środek lata, nic bardziej mylnego dnia 15 lutego 2009 w Mielnie odbył się kolejny VI międzynarodowy zlot morsów. Ponad 1000 ludzi kąpiących się tego dna w Bałtyku. temperatura wody ok 3 st powietrza ok 0 st.
Nie ukrywam że bym chętnie się wykąpał, ale lekarz zabronił wwwrrrrrrr.