Wychodzi na to, że wszystkie stare zdjęcia które importowałem za pomocą LR3 są domyślnie kierowane do obróbki za pomoca LR3 a nowsze do obróbki LR4. Ciekawe bo tego wcześniej nie miałem.
Dziekuję za podpowiedzi - dałbym plusika ale nie mogę.
Wersja do druku
Wychodzi na to, że wszystkie stare zdjęcia które importowałem za pomocą LR3 są domyślnie kierowane do obróbki za pomoca LR3 a nowsze do obróbki LR4. Ciekawe bo tego wcześniej nie miałem.
Dziekuję za podpowiedzi - dałbym plusika ale nie mogę.
A nie jest tak, że te które ruszyłeś za pomocą v3 pozostają w obróbce w procesie 2010, a nieruszone automatycznie są kwalifikowane do procesu 2012? Oczywiście przy założeniu, że LR 4 podczas instalacji zagarną katalog z wersji 3 lub importujesz zarchiwizowane katalogi v3.
Dla przypomnienia. W Develop, w prawym pasku narzędziowym, w sekcji Camera Calibration przestawia się proces wywołania.
Nie, mam stare zdjęcia których na pewno nie obrabiałem i są zapisane do procesu 2010 (właśnie sprawdziłem) - nowsze do 2012. Trochę mnie to zaciekawiło bo nie przypominam sobie aby wcześniej po upgradzie LR3 wyświetlał mi się stary interfejs... ale nie bardzo miałem czas i może nie zaglądałem do staroci?? nie pamiętam.
Teraz wygląda na to, że wszystkie zdjęcia wykonane do momentu upgradu w maju tego roku są klasyfikowane do procesu 2010.
Oni przejeli kontrole nad Toba.Tu juz nic nie zrobisz.Oni za tydzien wejda jako Ty na forum i napisza ,ze juz wszystko jest dobrze.Ty juz nie mozesz nic zrobic,Ciebie nie ma.Sa tylko oni jako Ty.Nawet ta lupa im nie straszna.
Wszystkim dziekuję za pomoc.
Sprawa się sama rozwiązała. Dzisiaj przy jednym z restartów systemu Lightroom wykonał cotygodniowy wewnętrzny backup i teraz wszystko chodzi poprawnie.
Kilka tutków poswieconych pracy z LR4. Gość trochę katuje swoim angielskim ale tutki są świetne.
http://www.youtube.com/user/cmoeu
To jest chyba główny wątek o LR na forum i może kogoś zainteresuje wiadomość, że można przez 3 miesiące (do końca styczna 2013) potestować nowego Lightroom 4.3 w wersji RC pod tym linkiem są szczegóły .
Co ważne dla niektórych z nas, dodali obsługę nowych olympusów i panasoniców:
Olympus PEN E-PL5
Olympus PEN E-PM2
Olympus STYLUS XZ-2 iHS
Panasonic DMC-GH3