hahahahahahaahahaaha co za durnie hahahahaahaha
Wersja do druku
Ech. Widać Olkowi/Panasowi bardziej zależy, by dawać niepotrzebne 99% użytkowników MP i gonić na nie modę, niż pozbyć się wreszcie szumów.
Właśnie po to pewnie ograniczył konstrukcyjnie wielkość matrycy...
Sony a300, Pentax k200d, k10d, NIkon d60 - ok. 10MP - ok. 2,7MP/cm2
Canon 1000d, 40d - 10,1MP - 3,1MP/cm2
Nikon d90 - 12,3MP -3.3 MP/cm²
Canon 450d - 12,2MP - 3.7 MP/cm²
Sony a350 - 14,2MP - 3,8 MP/cm2
Pentax k20d 14,6MP - 4MP/cm2
Olympusy 10MP - 4MP/cm2
Panas g1 - 12MP 5mp/cm2
To nie Panasonic zlamal. To Olympus do spolki z Panasonikiem tworzy nisze dla licznych streetfoterow, niespokojnych duchow, artystow, podroznikow, nawiedzonych panienek. Wiesz jakie one beda jazzy jak zaczna szpanowac takim gadzetem.
Sam tez kupie z 20/1,7, zawiaze bandanke i jade do Cisnej na "Bieszczadzkie anioly".
Czesc.Ch.
EDIT: znaczniki.
Wszyscy niestety "przepowiadają" ze nowa matryca 12mpix pojawi się w Olympusach, ja mam jednak nadzieje ze nie.
Starałem się znaleźć najgorsze zdjęcia z mojego E-400 @ iso 100 i podbić mu gamme do 2.0 to samo zrobilem ze zdjeciami z G1:
- zawsze E-400 wygląda lepiej niż nowy NMOS.
Oczywiście to żaden test (jpg), ale już coś mówi o tendencjach nowej matrycy.
Posługujesz się parametrem mp/cm2 - ja - jak i każdy kupujący może się na tym nie znać - to bardziej problem inżynierów niż fotoamatorów. Mnie interesuje matryca, która ma określone parametry i zachowuje się w taki a nie inny sposób a dokładniej matryca w porównaniu z optyką... Gdyby mp/cm2 załatwiało wszystko to E-1 musiałby mniej szumieć niż E-3 a Nikon D70 mieć taką sama rozpiętość tonalną jak S5 Pro - przecież tak nie jest w obu przypadkach. Matryce różnią się technologiami, generacjami, patentami... itd, itp... Stąd nie bardzo mnie kręci liczenie mp/cm2 dla poszczególnych aparatów, tym bardziej, że dwa aparaty z tym samym mp/cm2 mogą generować obrazy o różnych właściwościach technicznych...
Tylko po kiego... nie każdy chce mieć ultra rozdzielczość z kiepskim DR.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No i na iso 100 tak jest ;)
Próbowałeś kiedyś ciągnąć z cieni z tych puszek?
Oczywiście bywają wyjątki od reguły. Dostaniemy RAWy, będzie można rzeczowo dyskutować.
no właśnie, miałem cichą nadzieję że poprawią kwestię DR :|Cytat:
qbic Cytat:
Napisał Magnesus https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif
Skąd to "ech"? 4/3 zawsze będzie mieć gęściej upakowane piksele, bo ma mniejszą matrycę.
Tylko po kiego... nie każdy chce mieć ultra rozdzielczość z kiepskim DR.