A ja mam pytanie dot podawanej ogniskowej. Przy zd 14-54 na minimalnej ogniskowej lampa jest ustawiona na 12mm i taka ogniskowa podaje (zamiast 14). 'rozszerzony zoom' mam wylaczony wiec nie powinna ustawiac sie na stopien nizsza. Wy tez tak macie?
Wersja do druku
A ja mam pytanie dot podawanej ogniskowej. Przy zd 14-54 na minimalnej ogniskowej lampa jest ustawiona na 12mm i taka ogniskowa podaje (zamiast 14). 'rozszerzony zoom' mam wylaczony wiec nie powinna ustawiac sie na stopien nizsza. Wy tez tak macie?
Ja też to zaobserwowałem w swojej 48AF-1. Wydaje mi się że jest tak celowo. Konstruktorzy pomyśleli że lepiej aby lampa oświetlała ciut szerzej niż za wąsko i np. bokami pozostały niedoświetlone pasy. Mogli w oprogramowaniu ustawić tak, aby pokazywała taką samą ogniskową jaka jest na obiektywie a w rzeczywistości ustawiała ciut szerzej. Czemu tak zrobili? Tylko oni wiedzą.
Ale taka opcja jest w ustawieniach (Ex) i wtedy wyswietla ogniskowa obiektywu a ustawia szerszy kat. Wiec na logike po jej wylaczeniu lampa powinna zaprzestac takiej dzialalnosci.
U mnie z 14-42 i 14-54 uparcie twierdzi ze jest 12mm i tak ustawia (zawsze o stopien nizej), ale wyglada ze naswietla prawidlowo.
Zaciekawiony jak to jest sprawdziłem na obiektywie kitowym 14-42 i na 14-45 (też kitowym, starszym, od Olka E-330). Moja lampa na obu obiektywach pokazuje:
obiektyw- 14 lampa 24
18 lampa 28
25 lampa 35
35 lampa 50
45 (42) lampa w obu przypadkach 70
Jak widać coś Metz tutaj pocyganił. Mnie to "wisi" nawet do tego czasu nie zauważyłem tej nieścisłości, nigdy nie porównywałem tych wskazań.
Za XXL-em. Mój Olek E-330 z tym Metzem działa tak samo (14 obiektyw 24 lampa itd.....). Widocznie tak to musi być. Ważne, że doświetla jak należy.
Z ciekawosci zerknąłem jak ma się Metz 58AF1 ver2.0 do 12-60 w E-510.
Wygląda to tak:
Obiektyw - Lampa
12 - 12
14 - 14
25 - 18
30 - 25
40 - 35
48 - 43
58 - 53
60 - 53
O ile pamietam to w sofcie lampy 1.0 była przeliczana ogniskowa x2
i dla 14 mm miałem własnie 28.
po aktualizacji do V2.0 pokazuje to co jest na szkle ustawione. Prawie.
Jesli chodzi o doświetlanie - nie mam zastrzeżeń. Szeroki kąt oświetla ładnie, bez winety, na zoomie również, nie widać ciemnych miejsc w rogach. Ale to zrozumiałe. Czuły na te sprawy jest szeroki kąt. Ja i tak przy ogniskowiej 12-18 mm uzywam nakładki rozpraszającej lampy ponieważ poza doświetleniem, ładnie tłumi ostre światło flash'a. Mankament ze przy wysuniętej nakładce nie ma regulacji zoom zgodnie z reakcją obiektywu. Manual w lampie tez nie działa gdy nasadka jest aktywna. Ale efekt byłby ciekawy gdyby reflektor był cofniety, a nakładka rozproszyła by skupienie światła. No i nie grzałby sie tak układ skupiający podobnie jak reflektor i nakładka.