Odp: Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM dla systemu 4/3
odkurzę trochę wątek, rozglądam się za jasnym tele, i mam pytanie odnośnie tej sigmy :)
czy jest ona jeszcze dostępna z mocowaniem do olka?
z tego co widzę w sklepach oraz na oficjalnej stronie to nie ;/
pytanie nr 2: jak w tym szkiełku działa makro?
Na to makro się nie nastawiaj bo to taki chłyt maketingowy, ma tylko mniejszą odległość ostrzenia nie 1,5m tylko jak dobrze pamiętam 1,2m.
Pozdr
Na naszej giełdzie widziałem
więc jeśli makro w sigmie to chłyt maketingowy (a trochę mi zależało na makro), to chyba jedynym rozsądnym wyborem w tym przedziale ogniskowych jest ZD 50-200 SWD :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Na to makro się nie nastawiaj bo to taki chłyt maketingowy, ma tylko mniejszą odległość ostrzenia nie 1,5m tylko jak dobrze pamiętam 1,2m.
Pozdr
Sigma ostrzy od 0,95m. Optycznie rewelacyjna nie jest, na pewno Zuiko lepsze - ale ma kilka zalet, w tym duuużo niższą cenę.
czy ta sigma z mocowaniem 4/3 jest jeszcze w sprzedaży?, jakoś nie mogę znaleźć :???: albo źle szukam...
Cytat:
Zamieszczone przez
mochool
czy ta sigma z mocowaniem 4/3 jest jeszcze w sprzedaży?, jakoś nie mogę znaleźć :???: albo źle szukam...
Troche sie dziwie Tobie.
Raz, ze ciezko go bedzie dostac.
Dwa, jest nowa wersja z OS w ktorej nie przewidziano mocowania do olka, wiec jak gdzies bedzie stara to naprawde sladowa ilosc.
Trzy, macro z niego zadne.
Cztery, trzeba przebrac kilka, zeby trafic ten ostry, no a to juz jest nielada wyzwanie.
Piec, zuiko bije go od jakosci, poprzez szybkosc, a konczac na powtarzalnosci szkiel.
pozdro