FATMAN-dzieki za informację.
trochę szkoda że nie mozna tego regulowac według potrzeby,wynika z tego że albo 10 albo 5 MP a przydałyby sie wielkości pośrednie.
Wersja do druku
FATMAN-dzieki za informację.
trochę szkoda że nie mozna tego regulowac według potrzeby,wynika z tego że albo 10 albo 5 MP a przydałyby sie wielkości pośrednie.
Poza RAWami jak na razie, najwięcej zdjęć robiłam w rozmiarze 5M. Chyba wystarczy w zupełności. Nie mam zamiaru drukować billboardów ;P.
Fatman_1: Czekam na pełnię z utęsknieniem. Tym bardziej, że teraz z okna go w ogóle nie widzę. W dodatku wschodzi i zachodzi prawie równo ze słońcem.
Witam wszystkich,
od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem OLYMPUSA SP-570, przesiadkę zrobiłem z modelu SP-510. Mam do Was następujące pytanie, czy warto dokupić do tego sprzętu tuleję wraz z filtrem UV i polarkiem firmy Hoya?!
Czy używacie filtrów do zaawansoanych cyfraków?
Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Warto, bo bardzo przydatnym może okazać się połówkowy szary i przede wszystkim polaryzacyjny i do takiej tulejki wkręcisz konwerter np x0,5 i masz efekt "rybiego oka" Gratuluję zakupu.Pozdrawiam.
Ja używam, a właściwie używałam. Mam kilka ale o średnicy 52 mm, używałam do Olka C-760 i starego lustra Minolty X-300. Do SP-570 zdaje się 58 mm potrzebne... Mam zamiar dokupić tulejkę i telekonwerter o filtrach też z czasem pomyślę, a przynajmniej o UV, chociażby dla ochrony obiektywu.
Zdjęcia księżyca zrobiłem i zamieściłem na forum optyczne.pl.
Ale zkisiłem sprawe bo włączyłem cyfrowy zoom i... mała czerwona otoczka jest. Następnym razem... biję się w piersi, zrobię bez cyfrowego.
Wrzuciłem tam też inne zdjęcia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dokładnie. 58 są potrzebne.
Nie wiem czy warto wchodzić w ten telekonwerter 1,7. Na allegro jest za 500 pln. No i jeszcze tuleja...
Jak to wszystko zliczę to moge kupić Canona 450D z kitowym 18-55.:wink:
Proszę tych, którzy pisali do mnie na priva po instrukcję do Olka 570 o podanie adresów e-mail bo jak nie ma ich w profilu to gdzie mam wysłać ?
Plik ma ponad 4 Mb.