Wszystkie wspaniałe ale portret n super:!:
Wersja do druku
Wszystkie wspaniałe ale portret n super:!:
Oba ostatnie piękne. Zastanawiam się czym oświetlałeś tego lwa i z jakiej odległości. Próbowałem zidentyfikować źródło światła na podstawie odbicia w oczach ale mi się nie udało.
Nr 383 wkradł się 2x
Zebra przebiegająca przy sadzawce jest świetna :grin:
Też bardzo mnie zastanawiało jak powstało zdjęcie biegnącej zebry i tu dzięki za wyjaśnienie. Lwica z małymi przy wodopoju, gaszące pragnienie słonie, portret lwa i wspaniały widoczek z pustyni zasługują każe na odrębną nagrodę. Są wspaniałe.
Miło słyszeć, bo to zdjęcie jest albo dla koneserów albo to zwykły gniot bo tylko niewielu potrafi w nim zobaczy ciekawe zdjęcie :lol:
Dziękuję za wychwycenie pomyłki w numeracji a @Jacek_Z za szybką korektę tejże.
Niczym, światło zastane. Zasadniczo można powiedzieć, że światła było bardzo niewiele bo zdjęcie zrobione po zachodzie słońca a kto był w Afryce ten wie, że po zachodzie słońca robi się bardzo szybko ciemno.
Dziękuję wszystkim za pozytywny odbiór zdjęć. Poniżej zdjęcia tematów, które już tu prezentowałem ale w nieco innych kadrach.
388. Gnu pręgowane potrafią wyczuć zapach wilgotniej ziemi oraz usłyszeć odgłosy burzy nawet z odległości kilkudziesięciu kilometrów. Te sygnały napędzają wielkie stada gnu do poszukiwania lepszych pastwisk. Potrafią podczas Wielkiej Migracji przebyć rocznie nawet 3000 km, dwukrotnie pokonując na swej drodze rzekę Marę.
Załącznik 241232
389. W stadzie lwów to samice odpowiadają za 90% polowań. To na nich spoczywa odpowiedzialność za wykarmienie stada. Samce lwów włączają się w polowania tylko wtedy, kiedy samice nie mogą sobie poradzić lub z innych powodów nie mogą polować (np. są chore). Wydaje się to niesprawiedliwe. Z drugiej strony samce są odpowiedzialne za bezpieczeństwo stada. Może więc samce nie są leniwe tylko oszczędzają siły, aby być gotowym do walki?
Załącznik 241233
Kapitalne ujęcia! Brawo! :)
I inauguracja wątku 'Fotografia Miesiąca - Luty 2022' zrobiona. Zasłużyły oba, ale aby uniknąć kanibalizacji wstawiłem tylko jedno.
Ja to już chyba nic tu nie będę pisał , za każdym razem jak się zbieram to mam opad szczeny........ foty kapitalne..
Miło czytać Wasze komentarze. Dziękuję.
390. Słonie, ze swoich wszystkich zmysłów, najsłabiej mają rozwinięty wzrok - widzą ostro co najwyżej na 20 metrów. Ich oczy, podobnie jak u człowieka, są pełnowymiarowe od urodzenia, czyli nie rosną wraz z resztą ciała. Co innego węch lub słuch, są fenomenalne, ale to już temat na inny wpis :)
Załącznik 241277
391. Słonie to wybitnie społeczne zwierzęta. Tworzą grupy złożone od kilku do kilkunastu osobników a czasami nawet liczniejsze. Obserwacja tych zwierząt dostarcza niesamowitych wrażeń. Ich zachowanie, relacje pomiędzy osobnikami są bardzo zróżnicowane i ciekawe. Słonie dbają o siebie, pomagają wspólnie wychowywać potomstwo a wszystko przy zachowaniu odpowiedniej hierarchii.
Załącznik 241278