Robale łażące po mikołajku, mogą wskazywać na niezbyt dobry stan brodatego jegomościa. :mrgreen:
Wersja do druku
Hmmm... Mikołajek nadmorski rośnie jak sama nazwa wskazuje na wybrzeżu. Trochę od
Łodzi daleko. Do tego ze względu na zagrożenie wyginięciem objęty jest ochrona gatunkową a więc pewnie niełatwo go spotkać...
Dzięki za komentarze!
I zobacz jak wszystko pięknie się układa, Mikołaj i mikołajek mieszkają na północ od Ciebie, to nie może być przypadek :D
Mikołaja też nie jest łatwo spotkać...
Dzięki za komentarz!
Zaciekawione spojrzenie gąsienicy:
5637.
Załącznik 240063
Odorek zieleniak, borczyniec i wtyk straszyk bardzo podobne w budowie i jednocześnie tak różniące się od siebie. Niesamowite ubarwienie leśniaka szmaragdka przyciąga wzrok. Modliszka jak zawsze ciekawa podobnie jak pajak krzyżak. Włochate ciałko obrostki letniej świetnie prezentuje się na zdjęciu.
Dzięki za komentarz!
Pluskwiaki z rodziny tasznikowatych w akcji:
5638.
Załącznik 240083
Trzy kadry larwy żółwinka:
5639.
Załącznik 240123
5640.
Załącznik 240124
5641.
Załącznik 240125
Głosuję na 5641, fajny portret :)
Dzięki za miłe słowa!
Niepozorny motyl z rodzaju wachlarzyk - prawdopodobnie wachlarzyk piaskowy:
5642.
Załącznik 240151
No ten jegomość to spore wyzwanie. Ładnie to wygląda.
Pluskwiaki i żłówinek fajne ale motylek wyjątkowo ładny i ciekawy a szczególnie jego głowa z oczami.
Dzięki za miłe komentarze!
Dwa kadry jakiejś gąsienicy - niestety gatunku nie znam:
5643.
Załącznik 240165
5644.
Załącznik 240166
Taka skala pozwala odróżnić tę gąsieniczkę od łodyżki roślinki. Tradycyjnie fajne zdjęcie.
Dzięki za komentarz!
Skakun w dwóch odsłonach:
5645.
Załącznik 240226
5646.
Załącznik 240227
Skakun bardzo ma ładną twarz, ale bógł się przy święcie ogolić :-)
Dzięki za komentarz i nominację!
Kolejny nieogolony - samiec pyrguna nazielnego:
5647.
Załącznik 240240
5648.
Załącznik 240241
Ostatnie to paskudy, obym nie miał koszmarów. Myślałem że zima to bezpieczny czas na zaglądanie do tego wątku ;(
Niby bardzo do siebie podobne ale jakże różne. Przy tym prygun wydaje się być bardziej wojowniczy od skakuna.
Pyrgun też należy do skakunów, który bardziej wojowniczy - trudno powiedzieć.
Dzięki za komentarze!
Trzy kadry larwy wtyka nakrzewnego:
5649.
Załącznik 240274
5650.
Załącznik 240275
5651.
Załącznik 240276
[QUOTE=wyszomir;1415968]Pyrgun też należy do skakunów, który bardziej wojowniczy - trudno powiedzieć.
Ciemniejsze barwy pryguna, jego mocno włochate czujki zasugerowały mi, że jest bardziej agresywny a rzeczywistość może być zupełnie inna albo też wręcz odwrotnie:grin:.
Wtyk jest ładnie i ciekawie zbudowany, ma też fajne dwukolorowe ubarwienie.
Nieodmiennie i od bardzo dawna się skakunami w Twoim wykonaniu zachwycam - do dzisiaj mam w oczach ujęcie które długo "królowało" na Foto-Przyroda - wtedy chyba jeszcze Pentaxem fotografowałeś...
Ostatnie skakuny też śliczne.:grin:
Zgadza się - przez wiele lat fotografowałem Pentaxami - lustrzankami i kompaktowym Optio MX-4. Ale ten skakun z Foto-przyrody (zresztą będący obecnie moim avatarem) został sfotografowany Nikonem Coolpixem 995 - jeśli dobrze pamiętam z dołączonym makrokonwerterem Raynox MSN-500.
Dzięki za komentarze!
Po larwie wtyka nakrzewnego dziś dorosły osobnik tego samego gatunku:
5652.
Załącznik 240314
5653.
Załącznik 240315
Na dorosłym osobniku barwa się ujednoliciła. Ładne zdjęcia.
Dzięki za komentarze!
Dziś cztery kadry modela przy fotografowaniu którego poziom adrenaliny trochę mi się podniósł. Kolczak zbrojny, którego ukąszenie może się skończyć nawet 2-tygodniową chorobą. Wprawdzie to samiec, a agresywne są głównie samice pilnujące kokonów, ale mimo wszystko trochę respektu przed jego potężnymi szczękoczułkami miałem:
5654.
Załącznik 240346
5655.
Załącznik 240347
5667.
Załącznik 240348
5668.
Załącznik 240349
5653 - oblechowy balet ;)
Samiec pryguna - sympatyczny jak ruski czołg...
Dzięki za komentarz!
Po groźnym kolczaku - dla odmiany absolutnie niegroźna i pięknie ubarwiona złotka:
5669.
Załącznik 240366
Kolejny pięknie błyszczący chrząszcz - zmróżka złotawa:
5670.
Załącznik 240406
5671.
Załącznik 240407
Karnawałowe ubranko :)
Dzięki za komentarze!
Trzmiel - prawdopodobnie trzmiel rudonogi, aczkolwiek jest też kilka innych, bardzo podobnych gatunków:
5672.
Załącznik 240435
Fajny misiek :)
Dzięki za komentarz!
Jakiś pająk niezidentyfikowanego gatunku. Przypuszczam, ze z rodziny lejkowcowatych, ale pewności nie mam:
5673.
Załącznik 240473
Kolczak rzeczywiście robi wrażenie i wolałbym się z jego "szczękami" bliżej nie zapoznać. Chociaż gdzieś kiedyś czytałem, że mamy szczęście iż nasze pająki mają za słabe szczęki, żeby nawet ludzką skórę przebić. Ale przyznam, że nigdy tego nie weryfikowałem... Ten ostatni to przy tamtym jak łagodny baranek wygląda.
Fakt - mamy szczęście. Czytałem, że jad kwietnika jest silniejszy od jadu kobry. Tylko że po pierwsze - kwietnik nie jest w stanie swoimi szczękoczułkami zaaplikować tego jadu człowiekowi, po drugie - gdyby nawet mógł, to ilość wytwarzanego przez niego jadu jest o kilka rzędów wielkości mniejsza od ilości jaką dysponuje kobra.
Dzięki za komentarz!
Krzyżak - prawdopodobnie z gatunku Araneus angulatus:
5674.
Załącznik 240507
5675.
Załącznik 240508
Kolczak zbrojny wyjątkowo antypatycznie się prezentuje. Następne bajecznie kolorowe osobniki wzbudzają sympatię i kolejne pająki ciekawe przez postawę i pokryte włoskami kształty.
Dzięki za komentarz!
Dwa kadry podłużnika. Coś dziwnego przyczepiło mu się na przedniej części odwłoka - nie wiem co - przypadkowy śmieć, zaschnięta kropelka żywicy czy może jakiś pasożyt:
5676.
Załącznik 240523
5677.
Załącznik 240524
Pomimo takiego zamaskowania się wrażenie robią czujne oczy.
Dzięki za komentarz!
Dorodna samica modliszki europejskiej:
5678.
Załącznik 240535
5679.
Załącznik 240536
delikatnie to ująłeś - wpieprzyła nie tylko swojego męża ale też sąsiadki
solidna kolacja była
gdzie ty te modliszki znajdujesz - w życiu tego na oczy nie widziałam