Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
UWAGA! Dementuję moją własną wątpliwość co do "wichajstra" do zahaczenia kciukiem -jest na wszystkich zdjęciach, tyle że był pod takim kątem pokazany że prawie go nie widać. -A zatem jest częścią aparatu i nie trzeba go dokupywać.
Wsparcie dla 4/3 będzie -czemu miało by być inaczej?
Tak samo jak w we wszystkich innych EP.
Jaką najtańszą i najmniejszą lampą można sterować Lampy Olympusa, Metza bezprzewodowo (w trybie RC)?
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Wsparcie dla 4/3 będzie -czemu miało by być inaczej?
Tak samo jak w we wszystkich innych EP.
W obecnej formie to żaden rarytas.
myśle że aż takiej rewolucji nikt się poważnie nie spodziewa?
Taka mnie refleksja naszła, że ten cały 2012 rok naprawdę podle się zapowiada. Wszyscy producenci wypuszczają skrajnie ch… we aparaty. Fuji daje ciała na całej linii(brak FF, pięciokrotnie za wysoka cena), Pentax robi kupę(w dodatku nie ma FF), Olympus kompromituje się najgorszym aparatem w historii, zamiast wydać FF z bagnetem OM na 20-letnie manuale i anomale . Jedyna nadzieja w nowym D-800. To jedyna godna uwagi pro-puszka(fakt, że cztery razy za droga), która da nieograniczone możliwości w robieniu portretów w pełnym słońcu z fleszem i nieprawdopodobnie małą GO . Jedno co(bardzo) mnie niepokoi to fakt, że D-800, podobnie jak te pokraki od Olympusa i Pentaxa, może nie mieć wbudowanej lampy błyskowej, co zaprzepaści możliwość zdalnego wyzwolenia ekstremalnie płytkiej GO w pełnej dziurze południowego słońca… Całe szczęście, że jest jeszcze Sony NEX-7, który co prawda nie ma flesza ale nadrabia to nieprawdopodobnymi możliwościami fotograficznymi – zwłaszcza inteligentnymi filtrami artystycznymi imitującymi flesz, południowe słońce i ekstremalnie płytką GO…
no więc słuchaj swego serca i bądź szczęśliwy z D800 +Nex7 :) albo zainteresuj się czymś średnioformatowym -z najnieprawdopodobniejszą GO.
Tu mówimy o pokrace (bez GO jakiejkolwiek)-gdybamy i narzekamy sobie przed premierą> P O K R A K I
Ja tam myślę, że On ironizował ;p
OMD dla mnie to aparat jak aparat. I chyba żadnych rewelacji/rewolucji po nim bym się nie spodziewał. Przyglądam się bacznie rynkowi tych nowości i wysiłkom producentów nad stworzeniem super aparatu i wydaje mi się, że najbliżej jest Sony i to nie z NEX a z SLT.Problemem lustrzanki stało się filmowanie, przez co gdy filmujemy lustrzanka przestaje być lustrzanką, lustro jest podniesione a obraz obserwujemy na tylnym wyświetlaczu. Straszny dyskomfort. Dalmierze z kolei mają problem z celownikiem i widocznym w nim kątem widzenia wymiennych obiektywów. Elektroniczny celownik rozwiązujete problemy ale jak wiemy pewnej grupie użytkowników nie odpowiada jego jakość. Ja zresztą też nie przepadam za tym rozwiązaniem. Ale zastanawiam się czemu nikt nie wróci do korzeni i nie zrobi lustrzanki z wymiennym pryzmatami? Kupujesz body z kominkiem a wrazie co masz LV. Jak chcesz lustrzankę to masz zwykły tradycyjny pryzmat. A jak chcesz mieć superszybki aparat z kwadrylionem klatek na sekundę i filmowaniem w coś tam HD masz w miejsce pryzmatu elektroniczny celownik z funkcją unieruchomienia lustra. Do takiego korpusu to jak by się uparł to i dalmierz by przyspawał.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
:idea: Może dałoby się skonstruować "moduł" z jakiegoś antypoślizgowego materiału (przypinany) zasłaniający ten telewizor -by móc za niego trzymać? -może coś opatentuję?
15 zł i nożyczki
http://www.youtube.com/watch?v=wTl5FxqAqqA
---------- Post dodany o 08:08 ---------- Poprzedni post był o 08:06 ----------
a jak dobrze poszukasz to nawet za 4,99 zł
http://tanio.pl/71651635,Mata-antypo...l4ticaid=6ddf1
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
może nie mieć wbudowanej lampy błyskowej, co zaprzepaści możliwość zdalnego wyzwolenia ekstremalnie płytkiej GO w pełnej dziurze południowego słońca…
Ha - jak tylko zza chmur wyjdzie południowe słońce, to spróbuję lampą błyskową zdalnie wyzwolić ekstremalnie płytką głębię ostrości... :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
Człowiek całe życie się uczy :lol:
Ech.. dalej najazdy NEX-owcow. To raz.
Dwa. Do Nikona jest sterownik do lamp blyskowych SU-800, wiec wbudowanej nie trzeba (choc byloby to mile).
Trzy. Demonizowanie plytkiej GO, z ktora sa tylko problemy przy portretach. Juz przy f/2 jedno oko jest w stanie wylezc z GO kiedy modelka lekko glowe przekrzywi :P
T.