Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
CzaRek tu gdzie mieszkam z balkonu widać piekne wschody słońca, ale teraz jest zima i te kolory trwają bardzo krótko, a ja niestety wyżej wejśc nie mogę niż II piętro. Dookoła mnóstwo bloków więc wybrałem mały skwerek, ale jak widać na fotce, słońce już jest jaskrawo żółte i trzeba się ze szkiełkiem za drzewa chować, czase za budynek. Na wprost nic się nie sfoci. Na kolejnych fotkach jest taki trochę nieużytek koło osiedlowego lasku. tam z kolei są ładne scenerie jak jest bardzo mroźno i szron krzewy i drzewa pokryje. To taki mój plener na szybkie i fajne fotki:grin:.
Z porannego spaceru drugie i trzecie - zachęcają do wędrówki przed siebie ;) W b-cz tylko krzok przy lewej krawędzi niepotrzebnie się wychyla ;)
4 załącznik(ów)
No tak całe popołudnie z przerwami, przeglądam efekty tego mojego spaceru. Wydaja mi sie ciekawe, ale kadrom "redukcja" by nie zaszkodziła, więc powoli redukuję. Dzięki za wizytę wyrażam kolejnymi obrazkami. Tym razem to mieszanka, jeszcze ze........śniegiem. Jak się Wam spodoba, wstawię więcej.:grin:
Nie napisałeś czy tę opcję w Gimpie już ogarnąłeś ? :)
Boguś poprawiałem perspektywie w Gimpie na zdjęciach specjalnie wybranych "połozonych" kamienic. Korzystałem ze wskazówek Helmuta. I wiem już o co chodzi. Ale po ostatnich problemach z laptpem, chyba coś przestawiło, bo on mi nie chciał fotek w jpegach zapisać. Wcześniej nie było z tym problemów. Możliwe że on się sam zaktualizował z wersji 2,6 do 2,8 i podpowiadał zapisywanie poprawionych fotek jako ctm, a ja nie wiedziałem jak do tego podejść i co z tym zrobić.
Nie mam już Gimpa, usunąłem. Czeka mnie reanimacja systemu. Ale zanim ją zrobię prosty program do prostowania budynków by mi się przydał. Do moich potrzeb korekty zdjęć, nie muszę mieć kombajnu. Zresztą długo siedzieć przy poprawkach nie mogę, bo oczy mnie bolą. Miałem ostatnio sporo czasu na przeglądanie i sporo wyczyściłem, zostawiając tylko najlepsze, które zgrałem na nośniki zewnętrzne.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
No tak całe popołudnie z przerwami, przeglądam efekty tego mojego spaceru. Wydaja mi sie ciekawe, ale kadrom "redukcja" by nie zaszkodziła, więc powoli redukuję. Dzięki za wizytę wyrażam kolejnymi obrazkami. Tym razem to mieszanka, jeszcze ze........śniegiem. Jak się Wam spodoba, wstawię więcej.:grin:
Pierwsze, bo nostalgiczne, czwarte, bo urokliwe kolorami i przed siebie prowadzi :)
9 załącznik(ów)
A dzięki kol. za odwiedziny, bo zacząłem już mysleć, że wszyscy "sylwestrują" i nie chcą czasu tracić na moje bezdroża.
Pierwsze to klimatyczna altanka w parku Żródliska załozonego przez Scheiblera dla pracowników swoich fabryk na osiedlu Księży młyn, obok muzeum kinematografii i naprzeciw szkoły filmowej, drugie przedstawia coś co ja nazywam pieczarą(prawdziwej nazy nie znam) w tym samym parku, dwie sikory upolowane z balkonu i plenerek przy osiedlowym lasku, często tam ćwiczę i łapię całkiem ładne kadry.
mam jeszcze kilka takich nietypowych kadrów z osiedlowego spaceru, taka mieszanka kolorów i cz-b.
A w ramach bonusa 3 kadry spod Białej fabryki:grin:
Z przedostatniej serii pierwsze i ostatnie najbardziej mi się podobają. Na osotatnim pokusiłbym sie o nieco niższą perspektywę.
---------- Post dodany o 14:38 ---------- Poprzedni post był o 14:36 ----------
Z ostatniej serii wyróżnię 1, 2, 7 i 9
Biało-czarne tworzą konsekwentną całość, osiedlowe natomiast kazą zadać pytanie o kondycję współczesnych architektów ;) Szczególnie te nowomodne bryły świątyń są dla mnie nie do przełknięcia - może dlatego, że nade wszystko uwielbiam dostojność gotyku - ale ten kościół, który pokazujesz, żywcem przypomina jeden z kościołów na moim terenie [w Pierwoszynie, o ile pomnę] i jest po prostu koszmarny :mrgreen:. Ciekawy efekt form i światła uzyskałeś w 8-ce.
ten kościół to moja nowa parafia, ładnie był oświecony wschodzącym słońcem.
Ósemka to tak przy wejściu do skansenu zrobiona pod świało. Uciekałem od opcji "na wprost" bo naprawdę pięknie świeciło, zresztą mam tu potwierdzenie:grin:.