2 załącznik(ów)
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Tu masz fotę zrobioną nawet przez 3 przejściówki z 37 na 52 + 52 na 58 + 58 na 62 + gruby filtr o Kieva.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1403003121
Jedynie w prawym górnym rogu czego nie widać na focie pojawiła się nieduża czarna przestrzeń ale to tylko dla tego, że ten filtr od Kieva jest grubszy niż te 3 przejściówki razem wzięte :). Przy tej focie poniżej nie zdejmowałem przejściówek i nadal były 3 bez filtra.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1403003123
@ CzaRmax - gdybyś prawidłowo zdjął beczkę z 14 mm to mała ciemność też by zniknęła.
Dlatego poprzednio pisałem, mam bardzo podobny zestaw i swobodnie nim pracuję
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
@ CzaRmax - gdybyś prawidłowo zdjął beczkę z 14 mm to mała ciemność też by zniknęła.
Dlatego poprzednio pisałem, mam bardzo podobny zestaw i swobodnie nim pracuję
Ja te foty w 2 minuty robiłem i wrzuciłem na kompa aby kolega miał pogląd i pozbył się wątpliwości :) A ten malutki ciemny róg to wina obciążenia tym wszystkim (ten filtr od Kieva waży chyba więcej niż obiektyw:) ) i obiektyw nie trzyma osi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Od ponad dwóch tygodni mam EM-10 i zdecydowanie nie żałuję zakupu. Piszę to jako wieloletni użytkownik DSLR Pentaksa, dzięki któremu wiem, co to naleśnik i wiem, że aparat nie musi być duży, żeby robił dobre zdjęcia. No, ale, jak widać, może być jeszcze mniejszy i lżejszy i ciągle wystarczający w 90% moich zastosowań.
...
Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Ja zamieniłem K-5 na E-M5 po kilku miesiącach stwierdzam, że to był strzał w dziesiątkę. I podobnie jak u Ciebie Pentax pozostał aparatem do zadań specjalnych (w moim przypadku sa to pokazy lotnicze).
Ale na wycieczkę w góry czy za miasto... nieeee, kto by dźwigał takiego kloca :)
Cytat:
Ja te foty w 2 minuty robiłem i wrzuciłem na kompa aby kolega miał pogląd i pozbył się wątpliwości
:smile:
No to kolega pozbył się wątpliwości:) Dzięki za pomoc.
Jeszcze pytanko o starsze manualne szkiełka portretowe...warto się tym tematem interesować przy OM-D?
Coś z M-42. Wydałem już tyle chajsu, że na razie koniec sprzetowego szaleństwa. W planie był jeszcze 45 1.8 ale będzie musiał poczekać(i tak priorytet przed nim ma szeroki kąt...)
Natomiast jakby za 200-400zł szło kupić jakieś manualne, zacne szkiełko to jeszcze bym się zastanowił nad zakupem...:D
Kwestia jak te obiektywy wypadają przez przejściówki i czy sa w miarę ostre od pełnej dziury?
Za jakimi manualami się oglądać/poczytać. Niekoniecznie musi to być portretówka...
Możesz M42 ale chyba lepiej kupić przejściówkę na Olkowe OM i tych szkieł szukać :)
---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:06 ----------
Tu masz temat gdzie foty manualami popełniono :)
https://forum.olympusclub.pl/threads/87220-Analog-wiecznie-półżywy-czyli-cyfrowo-z-analogowego-oczka.?highlight=
Przejrzałem galerię/temat z analogowymi fotkami.
Widziałem, że i na M42 fajnie to działa z niektórymi obiektywami. Polecacie jakieś szczególnie? Jest tego multum- Takumary, Pentacony...
Albo Olympus OM 50.
Tanie. Jak masz wydać więcej to lepiej kupić obiektyw systemowy - np. używanego 45/1.8 albo Sigmę 60/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Przejrzałem galerię/temat z analogowymi fotkami.
Widziałem, że i na M42 fajnie to działa z niektórymi obiektywami. Polecacie jakieś szczególnie? Jest tego multum- Takumary, Pentacony...
Albo Olympus OM 50.
OM'owa 50 nie jest na M42 ale na pewno będziesz z niego zadowolony. Z M42 to ja lubię Jupitera 37A (ale z nim to podobno bywa loteria jaki trafisz) :)