-
Jeden z wywoływaczy, dawał taką barwę, chyba hydrofen, stare ORWO NP15 miało taki zafarb.Wspólczesne materiały B&W do procesu C 41.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Kurde muszę popracować nad refleksem
Irek czy chodzi o polaroid?
-
żmija: Ciepło, ciepło --właściwie to też jest odpowiedź, ale mam na myśli coś o super kolorach :), bo Polaroid jest beee :) Chodzi o materiał w którym nie tworzą się barwniki, a w Polaroidzie się tworzą :)
-
Kodak robił podobny materiał, ale musiał go wycofać, po przegranym procesie z polaroidem.
-
Nie o to chodzi... Mnie chodzi o taki " dziwny" materiał, w którym przy obróbce nie powstają barwniki, a mimo tego kolory daje piękne. :) W tym tkwi sedno pytania, które wydaje się sprzeczne lub bezsensowne :)
-
Świetne pytanie, lubię takie zabawy, ale dzisiaj nie dam rady, idę spać, Grants mnie zbyt rozleniwił.Pozdrawiam, ale będę szukał
-
Trudne pytanie, powiedziałbym o którejś technice szlachetnej np gumie, ale napisałeś, że technika stosowana współcześnie.
Może w takim razie Amatcolor, lub jakaś technika poligraficzna. Poddaje się:roll:
-
Więc jeszcze poczekam zanim wyjaśnię . Materiał jest znany, ale niewielu zna zasadę jego wywoływania :)
-
Czy chodzi o materiał Cibachrome szwajcarskiego koncernu CIBA:???:
-
Jasne!!!!!!!!!!!---CIBACHROME.--To ten rewolucyjny materiał nie używający wywoływacza barwnego. Kolory powstają w wyniku usuwania (niszczenia) barwników zawartych w warstwach, a odbywa się to w procesie odbielania. Jest to materiał wprost-pozytywowy w odróżnieniu od materiałów odwracalnych. Ze względu na barwniki zawarte w w warstwach materiał ma niską czułość, ale kolory mają świetną jakość i trwałość. W procesie obróbki po wywoływaniu czarno-białym następuje odbielanie, w którym usuwane są zbędne barwniki proporcjonalnie do ilości srebra w warstwie. Jest to najlepszy materiał do wykonywania odbitek ( powiększeń) ze slajdów.
-
A ja dodam, że materiał ten wymaga bardzo prostej obróbki: wywoływanie czarno-białe, odbielanie, utrwalanie i płukanie końcowe.
Wygląda, że teraz moja kolej, proszę o chwilę cierpliwości.